2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

A kisvállalkozókra és az oktatásra fektetik a hangsúlyt

 

 

Soros ülését tartotta tegnap a Regionális Fejlesztési Ügynökség Csíkszeredában. Az eseménynek a Csíki Székely Múzeum adott otthont. Az ülést követő sajtótájékoztatón Borboly Csaba megyeelnök és Simion Creþu, a fejlesztési régió vezérigazgatója számoltak be az aktualitásokról.

A központi régió hat megyéjének képviselői tárgyaltak Csíkszeredában az első Regionális szintű beruházások program elindításának szakaszairól, valamint a regionális fejlesztési folyamatok egyéb kérdéseiről. Jelen voltak a központi fejlesztési régióhoz tartozó megyék – Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben – képviselői. Megfogalmazták azon ötleteiket, amelyek a finanszírozás tekintetében figyelembe veszik Hargita megye sajátosságait.

– Az európai uniós finanszírozások élvezői kell legyenek a községek és kisvárosok is, akárcsak a kisvállalkozások, így tartva a lépést a többi megyével – mondta Borboly Csaba. Mint fogalmazott: a gyűlésen kérték, hogy a jövőbeni tervezésnél vegyék figyelembe, hogy Hargita megye eddig kevesebb finanszírozási lehetőséget kapott. A Regionális Fejlesztési Ügynökség eddig közvetítő szerepet töltött be a programok lebonyolításában, de a következő periódusban a régiót érintő finanszírozásról a hat megye képviselői közösen döntenek – ismertette a megye elnök.

Több fejlesztés, több lehetőség

– A projektek kidolgozásánál szem előtt kell tartani, hogy Hargita megye kedvezményezettje legyen a támogatásoknak, illetve azt is, hogy speciális igényeket kell kielégíteni. Több forrásra van szükség az oktatás fejlesztéséhez, akárcsak a helyi termelők támogatásához, mint például a fafeldolgozásban és az élelmiszeripar területén – fűzte hozzá Borboly Csaba. Mint mondta, az oktatás esetében a fejlesztési program 74 iskolát érint és közel 25 ezer diákot, 2300 pedagógust. A 82 millió eurós pályázat modernizálná a megye általános és középiskoláit. A program többek között oktatási hardverek beszerzését, interaktív táblákat, wifit, táblagépeket és eszközöket, valamint tananyagokhoz és platformhoz való hozzáférést tartalmaz az oktatóknak. Mindez pedig kiegészülne egyéb beruházásokkal.

Érvényesíteni kell az érdekeket

– Az egészségügy is fontos szerepet tölt be, főként a jelenlegi helyzetben. Korábban 12 olyan körzetet azonosítottunk a megyében, ahol nehezen elérhetők az orvosi szolgáltatások, tehát ezt a területet is fejleszteni kell. Ugyanakkor vannak már sikeresen végrehajtott kezdeményezések, mint a Remete községben található egészségház – hangsúlyozta az elnök.

A megkötött és előszerződésekre a megyei tanács közel kétszáz millió eurót hívott le. Simion Crețu hasznosnak és tartalmasnak értékelte a gyűlést, mint mondta: a tervezés szerint a következő időszakban az infrastrukturális és energetikai fejlesztésekre, a települések fejlesztésére fektetik a hangsúlyt.

– Hargita, Kovászna és Maros megyék együttműködve tudják érdekeiket érvényesíteni. A következő periódusban fölös pénzre van szüksége az EU-s támogatásokból megyénknek. Javaslataink a községeknek és kisvárosoknak, illetve a kis- és középvállalkozásoknak is lehetőséget biztosítanak források lehívására. Továbbá azt javasoltuk, hogy kapjon nagyobb támogatást a digitális oktatási rendszer bevezetése és fejlesztése. Ez a témakör prioritás számunkra, hiszen az oktatási rendszerbe fektetve, gyerekeinket segítjük, a jövőbe fektetünk – összegzett Borboly Csaba. 

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb