2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

A kis csapatoknak kedvez a döntés

Ugyan a kisebb csapatoknak kedvez a labdarúgó-világbajnokságra kijutó válogatottak 48-ra való felduzzasztása, ám a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntése nem mindenkinek tetszik.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfőn jelentette be, hogy 2026-tól a mostani 32 helyett 50%-kal több, azaz 48 csapat vehet részt a labdarúgó világbajnokságon. A döntést több ország szövetsége is üdvözölte, de vannak már olyanok is, akik perelni készülnek a FIFÁ-t.
A FIFA döntését követően a tagszövetségeknek is határozniuk kell arról, hogyan osztják majd szét az extrahelyeket a kontinensek között. Erről februárban kezdik meg az egyeztetéseket, és mindenkinek megvan a maga kis kívánságlistája, hogy hány csapatot szeretne bejuttatni a kontinenséről. Az egyébként biztos, hogy a létszámemeléssel minden egyes tagszövetség kap majd extrahelyeket. Egy brit lap beszámolója szerint az európai helyek száma 13-ról 16-ra nő, Afrikát öt helyett kilenc csapat képviselheti, Ázsia is kap további négy helyet (most négy vagy öt csapat juthat ki az interkontinentális selejtező függvényében). Ez plusz 11 csapatot jelent, a maradék ötöt nem részletezi a cikk.
A spanyol bajnokság lebonyolításáért felelős La Liga mindent elkövet, hogy a FIFA változásokról szóló döntéseit semmissé tegye, ha kell, peres úton is, de nem Spanyolország az egyetlen, a németek szintén nyíltan támadták a bővítés tervezetét. A La Liga legfőbb problémája, hogy nemcsak a részt vevő válogatottak, hanem a játékosok száma is 50 százalékkal emelkedne a 2026-os világbajnokságon, így a ligák egyértelműen érintettek ebben a kérdésben.

HN-összeállítás

Előző cikkHosszasan tárgyaltak a felek
Következő cikkFagyriadóban

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb