A kikötőkön a sor…

„Tomis” hadművelet

29

Tegnapi lapszámunkban már hírt adtunk arról, hogy az Országos Adóügynökség (ANAF) egy, az egész országot átfogó és az év végéig tartó mélyenszántó ellenőrzési akciót hirdetett meg, az „Iceberg” hadműveletet. Vasárnap jelentették be, hogy három hónapon át a konstancai kikötőben, valamint a Konstanca – Dél-Agigea kikötőben nagyszabású vámellenőrzési műveletekre kerül sor.

A hivatalos közlemény szerint az Országos Adóügynökségnek több mint 100 felügyelője fog részt venni a nagyszabású monitorizálási és ellenőrzési akcióban. Hogy mire is fókuszálnának? Az import műveletek vizsgálatára, valamint az azt követő tranzakciókra, azaz a leszállításokra, felhasználásra, az ország területén való fogyasztásra és az unión belüli leszállításokra vagy az adott áru esetleges exportjára. A közlemény szerint továbbá ellenőrzik a behozott javak értékét is, nevezetesen azt, hogy az mennyire bizonyul valósnak. Egyidejűleg a mennyiségek pontos számbavételével. Amúgy a vámellenőrzések megszigorításának időszerűségére és indokoltságára már hónapokkal ezelőtt utalt Teodorovici közpénzügyi miniszter, de más hatóságok, például a fogyasztóvédelem illetékesei is. Ebbe a keretbe helyezhető a hamisított áruk behozatala is, ami az elmúlt esztendő során fokozódni látszott. Számos országból „érkezik” Romániába hamisított védjeggyel ellátott áru, ami nemcsak a védjegy birtokolóinak, hanem az állami költségvetésnek is kárt okozhat, a vásárlók, a fogyasztók „megtévesztéséről” nem is beszélve. Amúgy a hamisított áruknak nagy része a Konstanca megyei tengeri kikötők révén érkezik az országba, s ott is azonosították be a legtöbb hamisított terméket. A hamisított áruk választéka igen gazdag, de az ellenőrzésekből az derül ki, hogy a „toplista” vezető helyeit a játékok, az autóalkatrészek, az üvegáruk, kozmetikai termékek, ruházati (főleg sportruházati) árucikkek, órák, cipők és mobiltelefonok foglalják el.

Már az óvszert is
A múlt szerdán fülest kaptak a határrendészek, akik együttműködve a vámosokkal a Konstanca – Dél-Agigea kikötőben egy Kínából érkezett és egy Ilfov megyei cégnek címzett konténerben hamisított márkájú 144 000 csomag óvszert találtak. Annak értéke több mint 1,4 millió lejt tett ki, s magától értetődő, hogy a gyanús óvszereket a továbbszállításról „megóvták”, azaz lefoglalták. Ez azt is jelenti, hogy a rendőri szervek bűnügyi kivizsgálást kezdeményeztek. Ez a friss példa is sokatmondó a tekintetben, hogy mit is rejthet egy Távol-Keletről érkező hatalmas konténer. Egyébként kezünkbe került a múlt esztendő első 11 hónapjára vonatkozó hivatalos statisztika is. 2018 januárja és novembere között a határrendészet 348 bűntényre utaló cselekményt leplezett le, kétszer annyit, mint 2017-ben. Elkobzásra került nemzetközi márkanevet „viselő” hamisított, több mint 130 000 ruházati árucikk és fehérnemű, 120 000 pár cipő és több mint 23 000 kozmetikai és illatszeripari termék. (A 2017-es esztendő azonos időszakában az elkobzott ruhadarabok száma 52 100
volt, a kozmetikai termékeké pedig 16 200 darab, továbbá „horogra került” 7000 pár cipő is.) A hamisított áruk jelentős hányada Kínából, Törökországból, Bulgáriából érkezett. A lefoglalt áruk igen tekervényes utat járnak be, mert az eljárás rendszerint időigényes. Van, amit a jogerős ítéletek után árverés útján értékesíteni lehet vagy eladományozni szociális gondozási közintézményeknek stb. Ugyanakkor van, ami megsemmisítésre (bezúzásra vagy elégetésre) kerül a későbbiek során, akárcsak a hatóságok által elkobzott kábítószerek. Vonatkozik ez többek között CD-kre, a mobiltelefonokra, gyógyszerekre és illatszerekre is.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek