csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A kiegészítésekkel dolgoznak

A minisztériumi szinten kért kiegészítésekkel pótolják a megvalósíthatósági tanulmányt, és abban bíznak, hogy az alaposan dokumentált, Bukarestnek szánt pályázati anyagra Brüsszelben már hamarabb rábólintanak. Ha egy-egy város- vagy falurész fejlesztését elutasítják, azt helyi szinten oldják meg a projekt keretében, nem elszámolható költségekből – tudtuk meg Páll Árpádtól, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezetőjétől.

A megvalósíthatósági tanulmányt még tavaly de­cemberben kellett volna leadnia az ezzel megbízott cégtömörülésnek, végül mintegy féléves késéssel a nyár folyamán nyújtották be. Azóta az uniós alapok minisztériumának szakembereivel volt már egy bukaresti és egy helyszíni megbeszélés is – tudtuk meg Bogáti Csabától, a Harvíz Rt. vezérigazgatójától –, és a folyamatot figyelemmel kíséri a brüsszeli konzulens, a Jaspers is.
– Kiegészítéseket kértek, és ezeknek a megszövegezésével dolgozik a konzulensünk – mondta Bogáti Csaba.
A Harvíz Rt. azokban a városokban, falvakban szolgáltat, amelyek tagjai a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásnak. A társulás ügyvezetője, Páll Árpád arra hívta fel a figyelmet, hogy Hargita megye azon kevesek egyike, amely a korábbi, POS1-es óriásberuházást teljesen lezárta, és az egyetlen, amelyik visszafizette a hitelét és nem folyamodott újabbért. A Harvíz ilyenszerű megbízható „előélete”, valamint a dokumentáció nagyon alapos, állandó egyeztetések szellemében való kidolgozása azt jelzi előre – részletezte Páll –, hogy amint a bukaresti jóváhagyás meglesz, a brüsszeli folyamat már rövid időn belül lezárulhat.
– Megtörténhet, hogy egyes falurészek vagy városrészek fejlesztésére nem fog támogatást nyújtani az EU. Ez azonban nem jelent majd érvágást, mert a polgármesterek számolnak ennek a lehetőségével, és más forrásokból megoldják az esetleg kieső utcák hozzáférését a közműrendszerekhez. Ennek a projektnek a keretében kiépül a hálózat ott, ahol a lakosok már előzetesen befizették a hozzájárulást, legfeljebb a szóban forgó utcák fejlesztését a nem elszámolható költségekből fedezik – fejtette ki Páll Árpád.
Jelenleg egyébként a POIM (Nagy Infrastruktúrák Operatív Program) vizes közműrendszereket érintő projektjei közül országos szinten tíz esetben írták alá a finanszírozási szerződést. Páll Árpád megjegyezte: nemrég ismertetett minisztériumi becslés alapján a 43 – különböző fázisban álló – projekt összértéke az ország valamennyi, ebben az ágazatban foglalkozó kivitelező éves forgalmának közel hatszorosára rúg. Vagyis – némileg torz, de irányadó becslés szerint – ha az összes cég csak ezeket a munkákat végezné, több mint öt évre lefednék magukat munkával.
Páll Árpád abban bízik, hogy idén sikerül aláírniuk a finanszírozási szerződést, és akkor – ha a szomszédos megyék nem előzik be Hargita megyét, és nem szippantanák el a szakcégeket – a következő évben elkezdődhet a kivitelezés.

Kovács Hont Imre

Előző cikkVárják az igényléseket
Következő cikkAngelo Litrico

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb