A kézmosásról nem szabad megfeledkezni

Beszélgetés dr. Nagy Annamária gyermekgyógyász főorvossal

1 966

A nyaralások egyik kellemetlen és nem ritka velejárója a hányás, a hasmenés. Ez főként a gyermekeknél okozhat nagyobb gondot, esetükben súlyosabbak lehetnek a megbetegedés következményei. Kérdéseinkre dr. Nagy Annamária gyermekgyógyász főorvos, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház gyermekgyógyászati osztályának vezetője válaszolt. A szakember praktikus tanácsokat is felsorolt.

Fotók: Bajna György

– Mennyire gyakori a nyári hasmenés?

– A nyári hónapokban a hasme­néssel járó megbetegedések gya­koribb előfordulását észleljük gyermekgyógyászati rendelőnkben. Szin­­te naponta van ilyen eset.

– Mi okozza ezt a kórképet?

– A meleg időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának, ez pedig különböző fertőzésekhez vezethet. Emellett nyáron megváltoznak a táplálkozási szokásaink, számunkra ismeretlen kórokozók kerülhetnek szervezetünkbe. A nyers vagy félig sült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, saláták, meg nem hámozott gyümölcsök bizony veszélyt jelenthetnek bélflóránk egyensúlyára. Hasonló veszélyeket jelenthet a strandok, fürdőhelyek vizében található szennyeződés is. Nyáron sűrűn ránk törhet ez a kellemetlen panasz utazás közben, és nem csak, az egyes országok higiéniás viszonyai miatt, de az utazással együtt járó stressz miatt is.

– Melyek a betegség tünetei, milyen a betegség lefolyása?

– A gyomor-bélhurut, a gasztro­enteritisz olyan gyulladással járó állapot, amelyben a gyomor mellett a vékonybél is érintett. A megjelenő tünetek széles skálán mozoghatnak. Jelentkezhet hasmenés, amikor a gyermek napi három vagy több híg és nagy tömegű székletet ürít. Gyakori a laza széklet, amely vért, nyákot, nyálkahártyadarabokat tartalmazhat. Kísérő tünet lehet a hány­inger, hányás, láz, hidegrázás, hőemelkedés. Továbbá rossz közérzet, hasi fájdalom, puffadás, hasi görcsök jelentkezhetnek. Súlyos esetben a panaszok kiszáradás jeleivel társulhatnak. Ennek jelei a száraz bőr, a csökkent bőrfeszesség, a karikás szemek, a hideg végtagok, a lepedékes nyelv, az acetonos lehelet, az alacsony vérnyomás, a szapora pulzus, a bágyadtság, az aluszékonyság, a vizelet pedig csökkent mennyiségű és sötét színű. A tünetek megjelenését befolyásolja az adott kórokozó, annak hatásmódja, a kórokozó mennyisége, a beteg immunrendszerének állapota, az eredeti bélflóra állapota, az általános állapot, s mindezek együtt meghatározzák a betegség lefolyásának gyorsaságát és súlyosságát is.

– Gyermekeknél miért lehet súlyosabb és melyek a következmények?

– Mert gyermeknél a hányás és a hasmenés akár néhány óra alatt is a szervezet folyadék- és ionháztartásának súlyos zavarához vezethet. Fontos tudni három dolgot: az egyik, hogyha láz is csatlakozik a tünetekhez, akkor az is jelentős folyadékvesztést okoz. A másik, hogy a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, pusztán azért, mert folyamatos hányingernél, hányásnál a folyadék felvétele akadályozott. A harmadik pedig az életkorra vonatkozik: minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el, és általában minden szülő tudja, hogy minél több úton következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás. Ha a kiszáradást nem kezelik, az súlyos komplikációkhoz, a vesék leállásához, több szerv károsodásához és végső soron akár halálhoz vezethet.

– Hogyan lehet, illetve kell kezelni a gyomorrontást?

– Egy egyszerű gyomorrontás esetén a diétás szempontok betartásával néhány nap alatt tünetmentessé válhatunk. Hagyni kell, hogy a kóros béltartalom kiürüljön, ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját. A legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolitveszteségét. A diéta ajánlatos, de szomjazni nem szabad. Szoptatott kisbabáknál semmiképp nem szabad abbahagyni a szoptatást, és igyekezni kell minél gyakrabban megszoptatni a kicsit. Ha nagyobb gyermekről van szó, akkor előzőleg lehűtött folyadékot kapjon, amit lassan, kis adagokban adjunk oda neki. Ez különösen hányás esetén fontos, hiszen ilyenkor jóval nehezebb a folyadék elfogyasztása. A hideg folyadék megnyugtatja a gyomrot, és a hányingert sem provokálja. Célszerű szívószállal vagy egy-egy kiskanállal adagolni, és néhány perces szünetet tartani a kortyok között.
A gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, amelyek a folyadékon túl az ásványi anyagokat, ionokat is pótolják, de ha nincs ilyen kéznél, akkor kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is. Szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize is. Házilag is készíthetünk rehidratáló szert: egy teáskanálnyi konyhasót, nyolc teáskanálnyi kristálycukrot (vagy mézet) egy liter vízben fel kell oldani, és ehhez két összeturmixolt banánt kell hozzáadni. Hasmenés esetén a rostos levek kerülendők.
Nem szabad szigorúan koplaltatni a gyerekeket, inkább fogyasszon kevés diétás ételt. Például főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, banánt, ropit, sós kekszet, ezt pedig később bővíthetjük zöldség- vagy húslevessel, köménymagos rántott levessel, főtt csirkehússal. Az édes ízek helyett inkább enyhe sózást alkalmazzunk. Hasznos még az alma is: a jól megmosott almát reszeljük le, és úgy fogyassza a beteg. Néhány napig kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel.
Emellett szükség van láz- és fáj­dalomcsillapításra, esetenként hányáscsillapításra is. Meggyorsítja a gyógyulást a jótékony bélbaktériumok visszaépítése, probiotikumok alkalmazása. Székletfogók adása kifejezetten ellenjavallt, ugyanis felhalmozza a szervezetben a baktériumok toxinját, amely súlyos állapot kialakulásához vezethet. Antibiotikum adására csak bizonyos esetekben van szükség.

– Mikor kell orvoshoz fordulni?

– Ha nem tudják megoldani a lázcsillapítást, mert gyakori a széklet és a hányás, és a fizikális lázcsillapítás sem vezet eredményre, továbbá, ha csillapíthatatlan a hányás, ha sugárhányást tapasztalnak. Ajánlott szakemberhez vinni akkor is, ha a has feszes és puffadt, ha a hasmenés hosszan elhúzódik, ha a széklet véres és nyálkás, ha nagyon erős hasi görcsök állnak fenn, ha a tünetekhez tarkómerevség társul. Orvoshoz kell fordulni akkor, ha csecsemőket érint ez a betegség, illetve, ha valamilyen krónikus alapbetegséghez társulnak a hányós-hasmenéses tünetek. És akkor is forduljon orvoshoz a szülő, ha bizonytalan a gyermek állapotának megítélésében. Oda kell figyelni arra is, hogy a hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat. Lehet, hogy az orvosi vizsgálat után egy-két órával rosszabbodik az állapota, ilyenkor értesíteni kell az orvost a fejleményekről.

Milyen megelőzési lehetőségek vannak?

– A legfontosabb a személyi higiéné: gyakran és gondosan mossunk kezet. Főzés közben gyakran öblítsük el az eszközeinket, fertőtlenítsük a vágódeszkát, szivacsot. A nyers húst tartsuk hűtőszekrényben, csak frissen dolgozzuk fel és jól átsütve tálaljuk. A mirelit ételt ne fagyasszuk vissza, a zöldségeket, gyümölcsöket mossuk meg. A gyümölcsök közül biztonságosabb azokat választani, amelyeknek lehúzható a héja. Figyeljünk a tejtermékek, hideg szószok, fagylaltok eltarthatóságára is. Ne feledjük, hogy a jégkocka szinte mindig csapvízből készül, az italokat ezért érdemesebb a hűtőben hűteni. A biztonság kedvéért vásároljunk palackozott vizet és ügyeljünk arra is, hogy friss tojást vásároljunk, felhasználás előtt pedig mossuk meg a héját. A nyers tojást tartalmazó ételeket tartsuk a hűtőben.
A hányós-hasmenéses gyermek folyamatosan üríti a kórokozókat, így az egész család ügyeljen a folyamatos és alapos kézmosásra. Gondoskodjunk a szennyezett ruhanemű és ágynemű külön tárolásáról és fertőtlenítő mosásáról. A gyermeken ne legyen szennyezett ruha, ez egyébként is rontja a komfortérzetét. Hányás-hasmenés esetén az illemhely, a fürdőszoba takarítása és fertőtlenítése is kiemelten fontos.

– Nyaralásra mit tanácsol a megelőzés érdekében?

– Amennyiben külföldön vagyunk és tudjuk, hogy a csapvíz nem iható, tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat. Tehát fogyasszunk palackozott vizet, még fogmosáshoz is, ne kérjünk jégkockát az italunkba, hámozható gyümölcsöt együnk. Vegyük figyelembe, hogy a saláták megmosásakor is kerülhet fertőzés a zöldségre. Legyünk körültekintők: nyers húst, tojást, tejterméket tartalmazó ételeket csak megbízható étteremben fogyasszunk. És vigyünk magunkkal a nyaralásra hasmenés esetén alkalmazható gyógyszert és rehidratáló szert.

– Ahogy más betegségekkel, úgy a hányásos, hasmenéses megbetegedéssel kapcsolatosan is vannak tévhitek…

– Igen, számos ilyen téveszme él a köztudatban, például az, hogy hányás, hasmenés és láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni vagy azonnal valamilyen gyógyszert kell szedni a házipatikából. Téveszme az is, hogy ilyenkor napokig koplalni kellene, vagy hogy nem szabad semmit inni, mert azonnal kijön. Tévhit, hogy ilyenkor feltétlenül antibiotikumot kell szedni, hogy a folyadékháztartás csak infúzióval rendezhető, de az is, hogy amint elmúlt a hasmenés, bármit ehetünk.

– Milyen további tanácsokat fogalmazna meg a szülők számára?

– Szülőként figyelemmel kell kísérni, hogy a gyermek mennyi folyadékot veszített. Pelenkás gyerek esetén célszerű megmérni a pelenkát (a kapott súlyból le kell vonni a száraz pelenka súlyát), nagyobb gyerekeknél pedig folyamatosan figyelni kell a hányás és hasmenés mennyiségét. Ez fontos információ lehet a szülők és az orvos számára is. Emellett pontosan jegyezzük fel azt is, hogy mikor és mennyi folyadékot kapott a gyermek. A bevitt mennyiséget mindenki tudja rögzíteni, én mindenkinek azt ajánlom, hogyha gyermekének hasmenése van, ne legyen rest tollat ragadni, és leírni, mennyit ivott a gyerek. A becslésekkel ugyanis jól el lehet csúszni, a szülők általában felülbecsülik a fogyasztott mennyiséget, és gyakori, hogy a kórházban igencsak meglepődnek, amikor az orvos közli a kiszáradás tényét. A folyadékveszteséget természetesen csak megbecsülni lehet.
Hasmenés esetén szigorúan tilos székletfogót adni a gyermeknek, viszont jótékony hatásúak lehetnek az úgynevezett abszorbens készítmények. Hányás esetén külön veszélyforrás lehet a félrenyelés, illetve a hányás belélegzése. A csecsemő fejét fordítsuk oldalra, hogy a felesleges hányadék szabadon távozhasson. Nagyobb gyerekeknek tartsuk a fejét hányáskor, és igyekezzünk megnyugtatni. Tegyünk elé lavórt vagy nagyobb edényt. Ügyeljünk rá, hogy száját kiöblíthesse és tartsunk törölközőt is készenlétben mellette.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek