A kézmosás módjáról

42

Szerzokep_Daczo_Katalin_webre kiemelt ujNe kongassuk a vészharangot, hanem mossunk kezet és másokat is tanítsunk meg kezet mosni – ez lehetne az üzenete annak a beszélgetésnek, amit a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatónőjével, dr. Tar Gyöngyivel folytattam, immár nem először az utóbbi hetekben, arról, hogy van vagy nincs sárgaságjárvány Hargita megyében. Ezúttal ismét leírhatom: nincs járvány.
Romániában ugyanis hivatalosan akkor beszélhetünk járványról, amikor egy közösség egyharmada megbetegszik – de minden esetben járványtanász szakembert igényel ennek a megállapítása. (Magyarországon a lakosság 2 százalékának megbetegedése vagy heti 15 000 beteg a járványküszöb.)
Nálunk a fertőző májgyulladásos esetek száma egyelőre meg sem közelíti ezt a gyakoriságot, még akkor sem, ha például Oklánd községben tavaly augusztus óta mintegy húsz megbetegedés történt. – Ne kongassuk tehát a vészharangot! – hangsúlyozta az igazgatónő – Mossunk és mosassunk kezet már a bilit használó kisgyerekkel is.
A leghatékonyabb, ha ivóvíz minőségű folyóvízzel, szappannal mosunk kezet, és jó bő vízzel öblítjük le. Ha nem ellenőrzött vezetékes vizet használunk, érdemes évente egyszer az ivóvizet ellenőriztetni. Ha nincs folyóvíz, mindig tiszta vizet töltsünk a tálba. („Dörgöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjközöket, valamint a csuklókat is, amíg a szappan nem kezd habzani – írja egy egészségügyi magazin. – A művelet, a WHO ajánlása szerint, legalább 20 másodpercig tartson. Ez pontosan annyi idő, amíg magunkban elénekeljük a Boldog születésnapot című dalt”…)
Dr. Tar Gyöngy szerint akár kézmosó-versenyeket is lehetne szervezni, olyan fontos ez az ügy – ez az egészségnevelés alapja, a minimális, amit megtehetünk önmagunkért, gyerekeinkért. Főként ilyen sárgaságos időkben. Hiszen a hepatitis A-vírus nem repül, vagyis nem légúton terjedő fertőzés, mint az influenza. De ha már a kézmosást megtanultuk, tanuljuk meg a tiszta kezünket a szánk elé tenni, amikor tüsszentünk vagy köhögünk, és utána ismét mossunk kezet, hiszen már több mint 150 éve ez a legegyszerűbb eszköz a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására. Tehát, csapra fel!

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.