2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

A kevésbé népszerű szakok csak második körben telnek be

Több olyan szakiskolai osztály is van a megyében, ahol a túljelentkezés miatt felvételit kell tartani. A legkapósabbnak idén az autószerelő, a pék, fodrász, pincér és erdész szakképzés számít. A vizsgákat ma vagy holnap szervezik meg.

Az Eötvös József Szakközépiskolában két szakon is felvételiznek. Menő szakok a „Mezőben”

Hargita megyében összesen 970 szakiskolai helyet hirdettek meg idén, ez 35 osztályt jelent. Duális osztály – összesen öt – indul a csík­sze­redai Kós Károly Szakközépiskolában, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában, a gyer­gyóditrói Puskás Tivadar Szak­középiskolában és a szé­kely­ud­var­helyi Kós Károly Szakközépiskolában. Mindezeken kívül Csík­sze­re­dában, a Szent Anna Speciális Szakiskolában egy asztalos és egy textil szakirányú 3 éves képzés is indul a sajátos nevelési igényű tanulók számára.

Öt duális osztály
A közel ezer helyből a beiratkozás első szakaszában (június 24–26. között) 556 helyre jelentkeztek a nyolcadik osztályt elvégzett tanulók – tájékoztatott Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő. Bár jócskán maradtak még üres helyek, vannak olyan szakok, ahol az előző évekhez képest jóval nagyobb az érdeklődés (pl. a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolában, vagy a korondi szakközépiskolában), és ahol egyértelműen be fognak telni a helyek, ha előbb nem, a szakiskolai felvételi második szakaszában biztosan. Több iskolában a nagyobb választék érdekében két szakkal hirdettek meg osztályokat, ilyen például a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola víz-gáz szerelő – kőműves, az ács–szigetelés vagy éppen az udvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola pincér–szakács osztálya. Egyébként a legutóbb felsoroltak mind duális képzések, és nagyon népszerűek a diákok körében.

Népszerű szakok
A tanfelügyelő tájékoztatása szerint a megye északi felén mindössze a gyergyóhollói szakközépiskolában induló erdészosztályba jelentkeztek nagyon sokan, egyelőre alacsony a szakiskolai képzés iránt érdeklődők száma. Gyergyószéken sincs túljelentkezés, Csíkszeredában viszont a Joannes Kájoni Szakközépiskola fodrászosztályába és a Kós Károly Szakközépiskolában meghirdetett víz-gáz szerelői helyekre jóval többen iratkoztak be. A megyében talán a legnagyobb túljelentkezéssel a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolának kell számolnia: a 28 autószerelői helyre 55-en jelentkeztek, de a pékosztályba is (28 hely) 35-en szeretnének bekerülni. A megye egyik első, és azóta is folyamatosan jól működő duális pincérképzése a székelyudvarhelyi Kós Ká-
roly Szakközépiskolában van, és töretlen népszerűségnek örvend: az itt meghirdetett 13 helyre 32-en iratkoztak be. Székelykeresztúron egyik osztályban sem lépte át a keretet a jelentkezők száma. Legnépszerűbbnek a kereskedelem szak számít, ahol csak 4 üres hely maradt, nem volt érdeklődő viszont a kertész és textil szakirányú képzés iránt.

Lesz második felvonás
Azokban az intézményekben, ahol túljelentkezés van, ma vagy holnap felvételi vizsgát kell szervezni. A „szelektálás” módját megválaszthatja az iskola, van, ahol interjú, és van, ahol képességpróba alapján döntenek a bejutásról. Székelyudvarhelyen például matematikából vizsgáznak a pincér és az autószerelő szak iránt érdeklődők, biológiából pedig azok, akik pékek akarnak lenni. Eredményt július 3-án hirdetnek az iskolák, és azok a fiatalok, akiknek nem sikerül a felvételijük, beiratkozási iratcsomójukat július 8–12. között vehetik ki. A betöltetlenül maradt helyeket július 12-én hirdetik meg, a felvételi második szakasza július 17-én veszi kezdetét.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb