A két Sófalvát is bekapcsolják a vérkeringésbe

Évről évre fejlődik a község

1 549

Parajd község kétségkívül a fejlődő települések közé tartozik, az elmúlt évben is számtalan beruházás volt a településen, a hangsúlyt viszont idén a községhez tartozó falvakra – Alsó- és Felsősófalvára, illetve Békástanyára – fektetik. Bokor Sándor polgármester értékelte az elmúlt évet.

A polgármester bizakodó. Parajd minőségi szolgáltatásokat nyújt a turistáknak

Parajd községhez három település, Alsó- és Felsősófalva, illetve Békástanya tartozik. Összterülete18 043 hektár, összlakossága 6956, de közülük sokan dolgoznak külföldön. A község gazdasági motorja Parajd, de a községvezetés célja a két Sófalva gazdasági felzárkóztatása is. Parajd, a turizmusnak köszönhetően, hangsúlyosan és nagy tenni akarással fogadja az új és újabb kihívásokat, elsősorban az önkormányzati hivatal munkatársainak köszönhetően, kisebb részben a lakosságnak, mondta a polgármester.

8 millió euró 2020-ig
A községközpontban nagyon sok beruházást eszközöltek tizenkét év alatt, nagyjából 12-13 millió euró érkezett a községbe, ennek az összegnek a nyolcvan százaléka európai uniós pénz, a maradék kormánypénz. Az elkövetkezendő időszakban, 2020-ig, még 8 millió euró áll rendelkezésre az elkezdett munkálatok befejezésére.
– 2018 a felkészülés időszaka volt, a tervezésről, a licitekről, a szerződések aláírásáról szólt. Fontos, hogy nem csupán eurós és kormánypénzekre alapozunk, hanem saját költségvetésünkből is építkezünk, évente a költségvetésünkből legalább két-három millió lejt különítünk el. Igyekszünk nem felélni a pénzeinket, félreteszünk beruházásokra is, hiszen köztudott, hogy minden pályázathoz szükség van önrészre is – magyarázza Bokor Sándor.
Parajd, költségvetését tekintve, a megye egyik legjobb helyzetben lévő települése. Önerőből számos megvalósítást tudhatnak maguk mögött, a község saját bevétele eléri a hárommillió lejt. Az elmúlt években a településen kiépítették az ivóvíz- és szennyvízhálózatot, utakat, járdákat építettek, szociális létesítmények épültek, bővítették az iskolahálózatot, egy hatalmas, többfunkciós épületet építettek, felújították a község mindennapi életét elősegítő gépparkot, tűzoltóautót hoztak Németországból… Békástanyán három kilométer utat javítottak fel, hogy ezzel is közelebb hozzák a tanyavilágot.
Ebben az évben Alsósófalván másfél millió euróból elkezdik a víz- és szennycsatorna-hálózat építését, akárcsak Felsősófalván, utóbbi egymillió euróból készül el.
Parajdon az utcák kilencvenöt százalékát aszfaltburkolat fedi, ezért idén a két Sófalván kerül sor az utcák aszfaltozására. Felsősófalván félmillió euró áll rendelkezésre, ugyanakkor a településen folytatják egy óvoda és egy napközi építését. Ez a munkálat már kivitelezés alatt van. Amint az út- és vízhálózat kiépül, mindkét Sófalva bekapcsolódik Parajd turisztikai életébe.

Parajd méltó vetélytársa Szovátának
A sóbánya évente 650 ezer látogatót vonz a térségbe, és ez növekvő tendenciát mutat. A szabadtéri strandot két-három hónap alatt nagyjából kilencvenezer ember látogatta, a hárommillió eurós beruházású wellnessközpontban tizenháromezer vendég fordult meg, a Sószorosnál tavaly több mint 10 ezer látogató járt, a lepkeházat is több ezren nézték meg.
– Parajd fejlődőképes, dinamikus település, méltó versenytársa a szomszédos Szovátának, holott Szováta, a maga fejlett infrastruktúrájával, szálláslehetőségeivel, igencsak magasra teszi a lécet. Arra törekszünk, hogy a wellnessközpont bővítésével, akár magyar kormányzati együttműködéssel, Parajdot még vonzóbbá tegyük – fogalmazott Bokor Sándor.
Elmondta: javul a helybéli romák élete is, sokan vállalnak külföldön munkát, majd hazatérnek és itthon fektetik be a pénzüket.
A polgármester arra is kitért, hogy nem akarnak lemondani az egykor virágzó parajdi mezőgazdaságról, a földek nagy részét visszajuttatták az eredeti tulajdonosoknak, de sajnos jelenleg – a két Sófalvát kivéve – szinte senki nem foglalkozik mezőgazdasággal. Összesen 2000 hektárra igényeltek területalapú támogatást, amiből 2 millió lej folyt be. Jobbára szarvasmarha- és juhtartással foglalkoznak néhányan.
A panziók száma viszont egyre növekszik, a turizmussal foglalkozó szolgáltatások köre bővül és az idelátogató turisták száma egyre nő. Bokor Sándor szerint nyugodtan beszélhetünk minőségi turizmusról, hisz minden vendégszobához fürdőszoba tartozik, a turistáknak extra szabadidős lehetőségeket biztosítanak télen, nyáron.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek