A képeken nem fog az idő

68

Lapunk sajtófotósainak munkái­ból nyílt kiállítás tegnap Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában. A tárlat mintegy ötven képet vonultat fel, és már csak ma tekinthető meg. Újságalapító, iskolateremtő egykori fotósunk, Nagy P. Zoltán műveiből azonban ma újabb kiállítás nyílik.

Tárlatnyitó fotósaink alkotásaiból. Még koránt sincs vége Fotó: László F. Csaba

A 20. és 21. század krónikásainak nevezte a sajtófotósokat megnyitó beszédében Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és alintézmények vezérigazgatóságának vezetője. Mint fogalmazott: emberi mivoltunk elhomályosítja a tisztán látást, a sajtófotó azonban a megkérdőjelezhetetlen valóságot ragadja meg.
Főszerkesztőnk, Sarány István külön köszöntötte a Hargita Népe egykori és jelenlegi munkatársait, a tárlatot és az alkotókat pedig Székedi Ferenc újságíró méltatta – mindenekelőtt Nagy P. Zoltánt és munkásságát. A nyolc éve elhunyt fotósnak – aki egyik alapítója volt lapelődünknek, a Hargitának – több mint 30 ezer fotója jelent meg szerte a világon. Az analóg módszert követő digitális jelenben a sajtófotósnak az értékzavaros világból kell kitörnie – Székedi szerint ebben rejlik az érzékenysége. Mint az újságíró fogalmazott: a képeken nem fog az idő. Technológiától, eljárástól függetlenül a látásmódhoz, a nyitott szemhez kötődik.
Nagy P. Zoltán, Kristó Tibor, Csíki Zsolt, Balázs Árpád, László Róbert és László F. Csaba mintegy ötven fotója ma még megtekinthető a Megyeháza Galériában.
17 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárban a hargitás szerzők könyvbemutatójával folytatódik az 50 éves születésnapi rendezvénysorozat, ennek keretében Nagy P. Zoltán további munkáiból nyílik kiállítás.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek