A Kászonokra irányították a szakma figyelmét

Vöröspofájú berkék kiállítása

687

Először szerveztek országos kiállítást az egyetlen, kifejezetten a Székelyföldhöz kapcsolódó juhfajta bemutatására, népszerűsítésére, a vöröspofájú berkék „őshazájában”, a Ká­szoni-medencében. A szombati eseménnyel kiemelten foglalkozott az országos szaksajtó is, de elsősorban a génállomány rendkívüli értékére akarták felhívni a figyelmet, és emellett a tenyésztéshez való kedvet is serkentenék a Kászonokban.

Legszebb egyedeiket állították ki a gazdák. Mindenkinek tanulságos volt a rendezvény Fotók: kovács Hont Imre

Tenyészállatok közül a vörös­pofájú berke az egyetlen fajta, amely kimondottan a Székelyföldhöz kötődik: az állomány szinte teljes egészében Hargita, Kovászna és Maros megyében található, kisebb számban Vrancea megyében és Magyarországon is fellelhető. A tipikus cigája fajnak a fején nincs gyapjú, füle közepes méretű és vízszintesen áll, a hímeknek erőteljes kos orruk van és szarvuk másfél kanyarulatos. A vöröspofájú berkére a csóré láb jellemző.
Múlt szombaton nemcsak a fajtajellegzetességekre hívták fel a figyelmet a szakértők, hanem tenyésztési tanácsokkal, kapcsolatokkal segítették a gazdákat. Az első alkalommal szervezett rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hozták létre.

A juhtartó gazdák ünnepe
András Zoltán polgármester házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket, köztük nemcsak helybelieket, hanem szép számban környékbeli látogatókat is. Mint kifejtette: a gazdaélet már csak az időjárási viszonyoknak való kitettség miatt sem könnyű, éppen ezért a berkekiállítás a juhtartó gazdák ünnepe, amelyen találkozik a szakmaiság, az értékesítés és a szórakozás.
Balló István, a szervező Hargita Megyei Juhtartók Egyesületének elnöke kérdésünkre elmondta: a több mint 40 kiállító gazda zöme kászoni és háromszéki, a legtávolabbi kiállító pedig Marosszékről érkezett.
– A hagyományossá vált berbécsvásárt szeretnénk minél több térségbe eljuttatni, vöröspofájú berke kiállítást azonban csak itt, Kászonban szerveznénk – közölte Balló István.

Minőség és értékesítés összehangolása
Bár a kiállítók kizárólag a székely megyékből érkeztek, Tánczos Barna szenátor, az esemény védnöke szerint mégis joggal nevezhető országosnak, hiszen az állomány csak ebben a térségben található meg.
– Sikerült elérnünk azt a célt, hogy az országos mezőgazdasági szaksajtó eljöjjön és az egyetlen székelyföldi juhfajtára irányítsa a figyelmet. A vöröspofájú berke alkalmazkodott a legjobban a hegyvidéki tájhoz, húsban és tejben is jó mutatókkal rendelkezik, és a gyapjának a minősége is jó. Az őshonos fajtákkal azonban nem minden esetben megfelelő a törvényi szabályozás, mert a magas piaci követelmények olykor hátrányba hoznak bizonyos fajtákat. A vöröspofájú berkék esetében is az a cél, hogy vigyázni tudjunk a génállomány tisztaságára, és ezt a piaci követelményekkel is összehangoljuk – nyilatkozta a Hargita Népének Tánczos Barna.

Háromszéki győzelem
A kiállításra több mint negyven gazda regisztrált, állataikat szakmai zsűri pontozta a fajtajelleg, fejlettség, izomzat, gyapjú és ápoltság figyelembe vételével.
Ezek alapján a legnagyobb pontszámot a kézdivásárhelyi Kovács László érte el juhaival, a második helyen a kászonimpéri Balázs József végzett, a harmadik hely pedig a kászonjakabfalvi László Józsefet illette meg.
A gyülekező felhők végül nem rontották el az ünnepet, így a díjkiosztót követően szakmai előadások, majd pásztorolimpia következett ügyességi versenyszámokkal, de pásztorkutya-bemutató és kulturális műsorok is sorakoztak. A rendezvényt tábortűz zárta.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.