A Kalonda után következik a Bucsin

Fakivágások balesetek megelőzéséért

220

Végéhez közelednek a Kalonda-tetőn átvezető út mentén a balesetmegelőző fakivágások, és elkezdődtek a tárgyalások a bucsini útszakaszon való, ugyanilyen beavatkozás előkészítéséről. A megye más kritikus országútszakaszain egyelőre nem lépnek. A megyei utakon ugyanakkor nincsenek súlyos problémák.

Forgalmi dugó a kritikus helyszínen. Jön a folytatás Fotó: Jakab Roland

Farkaslaka és Korond között, a 13A jelzésű országútnak a Kalonda-tetőn átvezető szakaszán, mintegy 10 km-en hozzávetőleg 600 fát ítéltek veszélyesnek a közúti forgalomra, mert a hó súlya alatt bármikor az aszfaltra dőlhetnek. Ennek jegyében kedden elkezdték kivágni azokat. A munka ma is folyik, és amíg be nem fejezik, addig számolni kell a forgalmi fennakadásokkal. Elekes Róberttől, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: a közeljövőben a Bucsinon átvezető szakaszon is hasonló beavatkozásra, ezzel együtt torlódásra számíthatunk.
– Minden télen a Kalondán átvezető szakaszon van a legtöbb probléma az úttestre dőlő fákkal, de szintén sok a gondunk a 13B jelzésű országút Parajdtól a Bucsin-tető felé tartó szakaszával is. Ezeken a helyszíneken lombhullató fák szegélyezik az úttestet, és a fagyot jobban bíró fenyőfákhoz képest ezek jobban átfagynak, és a hó súlya alatt hamarabb kitörnek – fejtette ki Elekes Róbert.

Szerencsés együttműködés
Az útügy szakemberei saját szakállukra nem vághatják ki a veszélyesnek ítélt fákat, hiszen ezeknek értéke van. Csak akkor avatkozhatnak be, ha már az úttestre dőlt a fa. Elekes Róbert elmondta: ilyenkor felszabadítják az úttestet, a feldarabolt fát pedig az út mellett hagyják, hogy a tulajdonosa elszállíthassa.
– Ritka szerencsés, hogy az erdőtulajdonosokkal gyors és hatékony együttműködést alakíthatunk ki. Ez a mostani egy ilyen helyzet: a közbirtokosságokkal egyeztetve azonosítottuk be, hogy végül is melyik fákat vághatjuk ki – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy tegnap a szervezett kivágásoktól függetlenül, annak helyszíne közelében még egy fa az úttestre dőlt. – Elkezdtük felvenni a kapcsolatot a bucsini szakaszon érdekelt erdőtulajdonosokkal is. Még nem tudjuk, mikor, de a közeljövőben ott is hasonló beavatkozást tervezünk. Valószínűleg több száz fát kell ott is kivágnunk – nyilatkozta Elekes Róbert.
A többi kritikus, de fenyőerdő között haladó országútszakaszokon – például a Borszéki-hágón, a Pongrácz-tetőnél, a Gyimesi-hágón vagy a Nyerges-tetőn – egyelőre nem terveznek beavatkozást.

A megyei utakon nem súlyos a helyzet
A megyei jelzésű utakon télen nem volt szükség ehhez hasonló beavatkozásra, mert a nyári karbantartás során a veszélyesnek ítélt fákat már eltávolították – válaszolta megkeresésünkre Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.
– Az idei téli időszakban csupán egy-két belógó ág levágására volt szükség az Etéd–Székelykeresztúr közötti szakaszon és a Libán-tetőn. Ugyanakkor Tölgyes irányába volt még egy ág ráhajolva a villanyvezetékre, ezt is sikerült azóta megoldani – közölte a megyeelnök.
Borboly Csaba kifejtette: figyelemmel követik a közlekedési témájú Facebook-csoportokat, a diszpécserszolgálathoz (0266–207774-es telefonszám), illetve a dispecerat@judetulharghita.ro és a telikarbantartas@hargitamegye.ro e-mail-címekre beérkező panaszokat, a jelzett problémákat pedig ellenőrzik és beavatkoznak. A megyeelnök szerint egyre többen megértik, hogy az 1000 km-nyi megyei út téli karbantartására tizedannyi a költségvetés, mint a megye országúthálózatának hótakarítására, ez pedig minőségbeli hátrányt eredményez.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek