csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A közösség szolgálatában

Az egyéni érdekeknek a közösségi értékek fölé emelésének idejében ritka, hogy olyan személyek, csoportok legyenek, akiknél ez mégis másképpen van. Erre példa a megyében működő önkéntes tűzoltók közössége, mindenhol jelen vannak, ahol szükség van segítségükre.

Gyakorlatozó tűzoltók. Felkészülten, embertársaikért és javaikért Fotó: László F. Csaba

Albert Csabát, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnökét az önkéntes tűzoltómozgalom Hargita megyei tapasztalatairól faggattuk. Elöljáróban elmondta: országos szinten a tűzoltóságokat négy csoportba lehet sorolni: vannak a hivatásos, az önkéntes önkormányzati, az önkéntes létesítményi tűzoltóságok, valamint az önkéntes tűzoltó-egyesületek.
Hargita megyében 67 közigazgatási egység van, és 64 önkéntes önkormányzati tűzoltóságot tartanak számon. Ebből – mint megtudtuk – 47 olyan tűzoltóság létezik, amelyek minimum egy tűzoltóautóval rendelkeznek. Mindebből kiindulva már csak 17 olyan egység van, amelynek nincs kimondottan tűzoltásra gyártott gépjárműve. Ez jó irányt mutat 2016-hoz képest, mivel akkor még ez a szám 27 volt.
Az önkéntes tűzoltóságok felszereltsége változó. Olyanra is van példa – közölte Albert Csaba –, hogy az önkéntesek felszereltsége a hivatásos tűzoltóságok eszköztárával vetekszik. Ide sorolható Szentegyháza, Csíkszentdomokos, Homoródszentmárton és még néhány másik, amelyek nagyon jól képzett személyzettel, valamint kiemelkedően korszerű felszereléssel vannak ellátva. Ehhez a kategóriához tartozó települések mind olyan tájegységek, ahol gyakoriak a tűzesetek, az árvizek, a balesetek és az erdőtüzek. E helységek önkéntes tűzoltó-alakulatai 30-40 kárelhárításban vesznek részt évente.
A megyei tűzoltó-parancsnoksággal kialakult kapcsolatnak köszönhetően rendszerint minden 112-es segélyhívószámon beérkező esethez legelső körben a helyi önkéntes tűzoltóság vonul ki. Ez kiemelten fontos, mivel az önkéntes tűzoltók kezdik el az azonosítást, amely egy bevetésnek a legfőbb részét képezi. Abban az esetben, ha ők nem tudják kellőképpen elvégezni feladatukat, a hivatásos tűzoltók is segítségükre sietnek.
A megfelelő munkavégzéshez nemcsak jó felszereltséghez van szükség, hanem a szakmabeliek fejlesztése mind elméletben, mind pedig gyakorlatban. Ennek jegyében elméleti oktatási központ létrehozását tervezik Balánbányán, ahol egységes képzésen vehetnek majd részt az önkéntes tűzoltók. Nem utolsósorban a gyakorlati felkészítéshez is várható gyakorlóközpont létrehozása Szentegyházán. Ez a majdani gyakorlópálya 1 hektáros területen helyezkedik el, és különböző szimulációs rendszereket építenek bele. Az ott gyakorlatozó tűzoltó reális élethelyzetekkel találja szemben magát: épülettüzek oltása, közúti balesetekkel kapcsolatos mentés, valamint a légzőkészülékek használata füstben vagy gázszivárgás esetén. Ez a pálya nemcsak gyakorlásra és fejlesztésre ad lehetőséget, hanem „békeidőben” adrenalinforrásként is szolgál a tűzoltóknak.
− Elméleti és gyakorlati képzés eddig is volt minden községben. E tervek megvalósításával lehetőséget adunk az egységes oktatásnak, és szeretnénk, ha minél többen élnének majd ezzel a lehetőséggel – közölte Albert Csaba. Elmondása szerint ezek az elképzelések papíron már léteznek, és minél hamarabb megvalósítanák őket. A sok év tevékenységének gyümölcse viszont akkor mutatkozik meg leginkább – mondta –, amikor látják a fiatal nemzedékeket együtt dolgozni az idősebb szakemberekkel.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Előző cikkÚj nemzedék
Következő cikkMinden szögből meglepő

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb