péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A kerttervezésben és a szaporításban is segítenek

Gyakorlatorientált képzésre hív­ja péntek délután Bögözbe a Ci­vitas Alapítvány mindazokat a gazdákat, akik minimális anyagi ráfordításból, saját maguk szeretnék kialakítani gyümölcsöskertjüket.

Gyümölcsfaoltás szigetelő szalaggal. Nem mindegy, hogyan csináljuk Fotó: Domján Levente

„Hogyan tervezzük meg a gyümölcsösünket” témában szer­vez képzést pénteken Bögöz köz­ségben a székelyudvarhelyi Ci­vitas Alapítvány. A helyi polgármesteri hivatal üléstermében délután 5 órától kezdődő felkészítő – mint Pakot Mónikától, a projekt vezetőjétől megtudtuk – nemcsak térítésmentes, hanem gyakorlat- és tudásorientált is lesz. Az ECO-MOTIVE projekt keretében meghívott előadók – köztük Sándor Levente méhészkedéssel is foglalkozó oltómester, gyümölcstermesztő – különböző szempontból közelítik meg az ökológiai gyümölcstermesztés fontosságát: szó lesz a gyümölcsösök kialakításáról, az oltóvessző gyűjtéséről és tárolásáról, a magról való szaporításról, valamint a különböző oltási módozatokról. Pakot Mónika a Hagyományos gyümölcsösök – közösségi életterek kérdéskörben a gyümölcstermesztésben szükségszerű együttműködéseket emeli ki.
A gyakorlat elsősorban olyan személyeknek szól, akik vidéken élnek, munkanélküliek vagy mezőgazdasággal foglalkoznak és szeretnék az ökológiai gyümölcstermesztés fortélyait megismerni és elsajátítani.
– Mindenkinek ajánljuk a képzést, akik tájfajtákból szeretnének vegyes gyümölcsöst kialakítani. Az oktatás igazából arról szól, hogy miként lehet saját erőből, pénz nélkül egy kis gyümölcsöst kialakítani. Éppen ezért fontos tudni, hogyan kell magról szaporítani, az oltóvesszőt vagy esetleg a vadalanyt begyűjteni, hogyan kell az alanyt beoltani – e téren többféle oltási technikákat is bemutatunk, annak függvényében, hogy milyen fejlett az alany. De nemcsak bemutatjuk, hanem gyakoroltatjuk is a jelenlévőkkel, e célra viszünk oltóbicskákat, de akinek van, azt megkérjük, hozza magával. A képzésen olyan gyakorlati kérdésekre is választ adunk, hogy az oltóalanyt hogyan lehet tárolni, vagy honnan ismerem fel, hogy a fát mikor lehet oltani – vázolta lapunknak a tanfolyamon napirendre kerülő témákat Pakot Mónika.
Elmondta, a Bögözbe tervezett képzés ugyan egy alkalomra szól, ám a gyümölcstermesztési felkészítőket a térség lehető legtöbb településére szeretnék elvinni. Ahol pedig már jártak, ott – a felkészítők egyfajta hatásfokmérőjeként – a gazdák tapasztalataira is kíváncsiak.
– A képzéssel olyan alaptudást kínálunk, amivel el lehet indulni és egy ideális méretű, 30-50 áras gyümölcsöst be lehet ültetni, ki lehet alakítani. Az elmúlt évek erőfeszítéseként elindult már egy mozgalom, de a munka gyümölcse még nem ért be. A mi célunk az, hogy olyan gyümölcsligeteket alakítsanak ki az emberek, mint amilyenek régebben, a nagyszülők háza táján is megtalálhatók voltak. Vegyes kertről van szó, amiben a korai és késői érésű cseresznyétől kezdve a dióig, almáig, körtéig minden fajta megtalálható, amire a háztartásnak szüksége van. Sok helyen lépéseket tettek már a gazdák a kis csemetekertek kialakítására, és meggyőződésem, hogy hosszú távon ennek igenis foganatja lesz – hangsúlyozta lapunknak Pakot Mónika.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb