szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A Juventutti Alapítvány iskolaierőszak-megelőző programjáról: Agresszió vagy kiközösítés tapasztalható

Már írtunk a Juventutti Alapítvány erőszakmegelőző programjáról, amelynek megvalósítása szeptemberben már el is kezdődött. A foglalkozást vezető szakembereket kérdeztük észrevételeikről, tapasztalataikról, a diákok hozzáállásáról.

Iskolai foglalkozás keretében konfliktushelyzeteket oldanak meg                                              Fotó: Barabás Emőke

AJuventutti Alapítvány iskolaierőszak-megelőző programjának elsődleges célja, hogy élménypedagógiai gyakorlatok, játékok, beszélgetések, szociális és kognitív készségek fejlesztése során rávezessék a diákokat az egymáshoz való helyes viszonyulásra. Megközelítőleg 740 diák vesz részt a programban, 19 iskolából, ami 35 ötödik osztályt jelent. A programhoz Csíkszeredából minden magyar iskola, illetve többnyire a környékbeli vidéki iskolák is csatlakoztak. Balázs Brigitta és Tankó Emőke foglalkozásvezetők eddig 40 foglalkozást tartottak, többnyire csoportkohézió, csapatépítő témában segítve a diákokat, hogy egymást jobban megismerjék és megtanuljanak együtt dolgozni, bármilyen nemű agresszió vagy kiközösítés nélkül.

Az egymáshoz viszonyulás helytelen formái
Balázs Brigitta elmondása szerint a diákok nagyon nyitottak és szívesen bekapcsolódnak a játékokba, kedvelik a véleményütköztetést, azt, hogy szabadabban tanulhatnak egymásról, egymástól a 90 perces tevékenységek idején, mint a kötöttebb iskolai körülmények között.
– Eddig minden tervezett foglalkozást le tudtunk úgy vezetni, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle. Látjuk a téma aktualitását, mivel minden osztályban találkozunk megoldásra váró problémákkal – hangsúlyozta a foglalkozásvezető, majd hozzátette: akad példa agresszív viselkedésmódokra, aktív és passzív kiközösítésre, intoleranciára is. A különböző tevékenységek során jól láthatók az osztályokban létező hierarchikus folyamatok.
Mint Balázs Brigitta elmondta: az aktív kiközösítés az a helyzet, amikor a gyermekek nem akarnak az illető osztálytársuk mellé állni, vele egy csoportban lenni, tehát egyértelműen kifejezik az intoleranciájukat irányában. A passzív intolerancia az, amikor valakit levegőnek néznek, ám verbálisan nem fejezik ki nemtetszésüket felé, hátat fordítanak neki, mintha ott sem lenne. Az agresszív helyzetek kialakulásában pedig a dominánsabb, több önbizalommal rendelkező vagy éppen kevés önuralmú tanulók valamilyen formában elnyomják társaikat, vagy bántó szavakkal, viselkedéssel lépnek fel ellenük, ez konfliktushelyzetek kialakulásához vezet, amit aztán nem mindig tudnak kezelni – részletezte a szakember. Szinte valamennyi osztályban megjelennek az egymáshoz való viszonyulás helytelen formái valamilyen módon.
– Egy iskolában a foglalkozás után odajött hozzánk az egyik tanuló, és megfogalmazta, mennyire rosszulesik neki, hogy osztálytársai csúfolják, kiközösítik – idézte fel Tankó Emőke. Hozzátette: reméljük, hogy a foglalkozás által segíteni tudunk neki és társainak, hogy feloldódjon köztük a feszültség és értékesnek lássák egymást, illetve megtanulják megoldani konfliktushelyzeteiket fizikális és verbális agresszió nélkül! Ezt szolgálják a foglalkozásokat, játékokat követő kiértékelő beszélgetések, amelyek során a diákok megfogalmazzák, hogy mi zavarta őket a tevékenységek alatt, voltak-e nehéz pillanataik, mi ennek az oka, hogyan oldották meg, hogyan lehetne ezeket a konfliktusokat a jövőben elkerülni?

Érdekes témák, játékosan csomagolva
A foglalkozások minden alkalommal egy-egy érdekes téma köré csoportosulnak, játékosan becsomagolva. Az idei iskolai évben olyan témákat érintenek, mint: elfogadás, térbeli tudatosság, empátia és érzelemfelismerés az érzelmekre fókuszálva, dühmenedzsment, relaxáció és önkontroll – tudtuk meg a foglalkozásvezetőktől.
A program létrejöttét Csíkszereda városának hozzájárulása, illetve pályázati források tették lehetővé, de további támogatókat is várnak, hogy a négy évre tervezett projekt hiánytalanul megvalósulhasson.
– Szeretnénk, ha a program eljutna még több iskolához. Jelenleg a forrásaink korlátozottak, szponzorokat keresünk, és reméljük akadnak olyanok, akiknek szívügye az iskolaierőszak-megelőzés és szívesen támogatnának – hangsúlyozta Tankó Emőke foglalkozásvezető.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb