A jövőbe való befektetés éve volt 2018

Beszélgetés Nagy Zoltánnal, Gyergyószentmiklós polgármesterével

171

Nagy jelentőségű beruházások előkészítésén dolgozott tavaly a gyergyószentmiklósi önkormányzat. A költségvetés szempontjából szűkös évet tudhat maga mögött a város, s nem számítanak különbre idén sem, ennek ellenére Nagy Zoltán polgármester szerint jó év lehet 2019.

– Milyen év volt 2018 Gyer­gyószentmiklós életében?

– Olyan évet zárunk, ami a jövőbe való befektetések időszaka volt, többnyire olyan beruházásokat végeztünk el, amelyek rövid távon nem látványosak, de a közeljövőben gyökeres változást fognak hozni, elindítanak különböző folyamatokat. Emiatt elég sok kritikát kaptunk. Tíz új pályázatot nyújtottunk be, útfejlesztés, közvilágítás-felújítás, iskolajavítás, a járóbeteg-rendelők felújítása szerepel ezek között. Területeket vásároltunk, ezek nem szimpatikus beruházások, de hosszú távon meghatározzák a város fejlődését. Az új vízszolgáltató cég létrehozására például 360 ezer lejt költöttünk, ez az összeg elegendő lett volna egy kisebb utca aszfaltozására, azonban a víz- és szennyvízszolgáltatás stabil alapok nélkül nem tud megfelelően működni. Mind olyan beruházások, amelyek lényeges ráfordítással járnak, de meggyőződésem, hogy közép- is hosszú távon minket igazolnak majd. A korábbi években nyert pályázatokból négy esetében a kivitelezés fázisába értünk: a sza­badidőpark építése elkezdődött, hamarosan a múzeum felújítása is kezdődik, a régi „leánybentlakással” dolgozunk és a Cso­davilág napközi munkálatai is folytatódnak. Tavaly indult útjára a tanuszoda projekt és véglegesítettük a jégpálya felújítására vonatkozó projektet is, reméljük, mindkettő munkálatai a közeljövőben elkezdődhetnek. Minden, ami megvalósul vagy nem, egy munkaközösség eredménye vagy eredménytelensége. Ahhoz, hogy bármilyen munkálatot elindítsunk, szoros együttműködésre volt szükség a hivatal apparátusa, a helyi önkormányzat, a megyei önkormányzat és az országos politikában tevékenykedő képviselők között, idén sikerült mélyíteni az együttműködést.

– Komoly fejtörést okozott a városvezetésnek, hogy a kormány intézkedései miatt 2018-ban kevesebb pénzből kellett gazdálkodnia, mint egy évvel korábban. Hogyan sikerült megoldani ezt a helyzetet?

– Miután minden számlánkat kifizettük, néhány száz lejben volt mérhető az év végi többletünk, korábbi években ez egy-két millió volt. Kicentizett esztendőnek vagyunk a végén, de különösebb fennakadások nem voltak. Olyan nap is volt nemrég, amikor 22 lej volt a város számláján, s megtörtént idén az is, hogy a város számláit zárolták a fűtőmű miatt, de sikerült a helyzetet megoldani. Az áfából való visszaosztásból származó bevételünk megháromszorozódott tavalyhoz viszonyítva, ez a megyével és a kormánnyal való megfelelő együttműködésnek köszönhető. A kormány tartalékalapjából is kaptunk pénzt. Az évi költségvetés számait még nem látjuk, de a szűkös költségvetés ellenére is évről évre igyekszünk fejlődni.
A jelenleg érvényben lévő törvények szerint ugyanolyan mínusszal kezdünk idén is, mint tavaly. Hogy ne legyünk kiszolgáltatva a kormány intézkedéseinek, a fejlesztések érdekében hitelhez folyamodunk, minden pályázat esetén lefolytattuk a közbeszerzési eljárást, hogy hitelt vehessünk fel és az önrészeink biztosítva legyenek.
A helyi adókat nem akarjuk emelni, amíg nem tudunk látványos dolgokat felmutatni a városban, mert feszültséget generálna. Ez viszont ördögi kör: ahhoz, hogy fejleszteni tudjunk, nagyobb jövedelemre van szükségünk, s azt adóemeléssel tudjuk elérni, de a lakosság előbb eredményeket akar látni.

– Sokszor felmerült már, hogy a hivatal apparátusa nem bírja azt a nagy mennyiségű munkát, amivel szembe kell néznie, s emiatt változások is voltak a polgármesteri hivatalban…

– Sok személycsere volt a városházán az elmúlt időszakban, többek között alpolgármester, városmenedzser cserélődött, valamint igazgatók is. Len Emil alpolgármester már egy éve folyamatosan dolgozik, ilyen évek óta nem volt, ugyanis gyakran cserélődött az alpolgármester, ez pedig nem tett jót, hiszen mire valaki belejött a munkába, máris új személy érkezett a helyére. Tudjuk, hogy még mindig vannak hibák, elbocsátásokra is került már sor hiányosságok miatt, de igyekszünk helyretenni a dolgokat, hogy megfelelően menjen a munka.

– Gyakran hallani, hogy a Gyergyói-medence falvaiban több fejlesztés valósult meg, mint a városban, főként az útjavítások kapcsán beszélik ezt. Mi a véleménye erről?

– Gyakran hallom én is ezt. Azt mondják, az a különbség városi és falusi polgármester között, hogy a falusi azt mondja, mit csináltunk meg, a városi pedig azt, hogy mit fogunk.
A helyzet az, hogy a falvak a pályázati kiírások kapcsán sokkal hamarabb tudtak elindítani projekteket, mint mi, így már látványos a haladás. Lassan azonban mi is elérkezünk a kivitelezéshez. Sok projekt esetén a mi részünket elvégeztük, a pályázatokat összeraktuk, a terveket elkészítettük, a finanszírozást leszerződtük, a kivitelezési terveket elkészítettük. Komoly problémát jelent viszont, hogy kevés a tervező és a kivitelező. Az a szomorú tapasztalat, hogy nagyon nehéz kivitelezőt és tervezőt találni, több munkálatot azért nem kezdhettünk el, mert több esetben háromszor hirdettük meg a licitet, mire tervezőt vagy kivitelezőt találtunk.

– Mik a tervei az idei évre a városvezetésnek?

– Az idei jó év kellene legyen. Meghatározó fejlesztés lesz a város életében a tömbházrehabilitáció, várhatóan januárban írjuk alá a szerződéseket, amelyek 29 tömbház felújítását teszik lehetővé. Ebben az ügyben is, ami az önkormányzat feladata volt, azt elvégeztük, a szerződésaláírást követően meghirdetjük a licitet a kivitelező megtalálására. Szeretnénk lehetőséget teremteni a helyi vállalkozóknak, hogy akár többen összefogva elvállalhassák ezt a munkát. A művelődési központ esetén szintén a támogatási szerződés aláírására várunk. Ha sikerül kivitelezőt találnunk, idén elkezdődhet hét utca rendbetétele: egyrészt a teherforgalmat kiszolgáló Dózsa György, Békény valamint Halász utcákról van szó, ezenkívül pedig a Rózsa, Építő, Miron Cristea és Fehér Dávid utcák teljes felújítása van tervben. Hasonló helyzetben vagyunk a városi, valamint a Gyilkostó üdülőtelep víz- és csatornahálózatának bővítésével is, reméljük, hogy a tél folyamán találunk céget, mely elvállalja a kivitelezést, és hamarosan elkezdődhet a munka.
Azt szeretnénk, hogy Gyer­gyó­szentmiklós barátságos, szerethető, családias város legyen, ehhez szükség van békére és együttműködésére.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek