A jövő otthon épül

Férfi Felelősség Fája Székelyföldön is

287

Székelyudvarhelyen, a művelődési ház melletti zöldövezetben ültettek el tegnap egy szép diófacsemetét. Ez a Férfi Felelősség Fája, amelyhez hasonlók hirdetik az egész Kárpát-medencében a férfiak családi és társadalmi felelősségvállalásának, példamutatásának fontosságát. Az akciót az egyre népszerűbb Férfiak Klubja indította el. Korábban Csíkszeredában is diófacsemetét ültettek az akció keretében.

Hitet tettek a férfias értékek mellett. Orbán Árpád és Bedő Imre Fotó: Asztalos Ágnes

A Férfi Felelősség Fáját jelképező diófacsemeték telepítése 2017 októberében kezdődött az anyaországban, s minden év tavaszán és őszén folytatódik. A tervek szerint pár éven belül Kárpát-medence-szerte számos településen áll majd Férfiak Klubja táblával jelzett fa. Maga a Férfiak Klubja 2013 óta dolgozik azon, hogy a családok, illetve a férfi és nő szövetségének megerősítése és az erkölcsi alapok helyreállítása által társadalmi változást érjen el. A közösséget Erdélyben is sokan ismerik.

Értékközpontú példamutatás
Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Kászonaltíz után tegnap délelőtt Székelyudvarhelyen ültették el a Férfi Felelősség Fáját. Magyarország legnagyobb férfiközössége országos méretű társadalmi projektbe vonta be ezzel Székelyudvarhelyt is több más erdélyi település mellett, az akcióval a férfiak családi és társadalmi felelősségvállalásának, értékközpontú példamutatásának a fontosságára hívják fel a figyelmet. A Férfiak Klubjának alapítója, Bedő Imre közgazdász volt jelen, aki Orbán Árpád székelyudvarhelyi alpolgármester társaságában fogott hozzá a munkához. Azt megelőzően Orbán Árpád a férfiszerep változásáról, illetve a családdal töltött minőségi idő fontosságáról beszélt. Megjegyezte, hogy Székelyföldön még viszonylag rend van, ami a családot, a férfi-női szerepeket illeti, ezzel szemben Bedő Imre már arra hívta fel a figyelmet, hogy az értékválság, a negatív tendenciák bizony térségünket is hamar elérik, elég csak a válások növekedő számára gondolni.
Férfi nélkül nincs nő, család és jövő. A jövő otthon épül. E két mondat a kis diófa melletti táblán is olvasható, és jól összefoglalja a Férfiak Klubja által vallott küldetést. Bedő Imre határozottan állítja, hogy a férfiak szerepe kardinális a jövő szempontjából, hiszen a családban az egészséges férfimintára ugyanúgy szüksége van a lány- és a fiúgyermeknek. A férfiak alaposan visszaszorultak a munkahelyekre, a pénzszerzés világába, pedig otthoni jelenlétük is megkerülhetetlen. A Férfi Felelősség Fája szeretné ezekre az értékekre felhívni a figyelmet. Nem véletlenül ültetnek diófát, Bedő Imre felidézte, hogy egykor ilyen csemetét ültettek a gyermek születésekor, és a diófa gondozása kicsit hasonlít a gyermekneveléshez, mert sok törődést igényel, hogy majd felnőttként gyümölcsöt hozzon, árnyékot, támaszt nyújtson.

Fotó: László F. Csaba

Hitet tettek az együttműködés mellett
A Férfiak Klubja hitet tesz a férfi és nő közötti hosszú távú kapcsolódás, a két nem közötti együttműködés mellett. Konkrét célja a válások számának csökkenése, egy egészséges közösség újrateremtése és az elkövetkező generációk élhetőbb életének megalapozása. A Férfiak Klubja 16 ezer ember bevonásával komoly társadalmi kutatásokat is végzett, Facebook-követőinek száma jelenleg meghaladja a 130 000-et, a határokon túl is cselekvő Apa-Fia Köröket, Férfiak Klubja csoportokat, Apa-Fia Táborokat működtet.

A férfiak tényleg elhiszik, hogy nincs rájuk szükség
Szerda délelőtt Csíkszeredában is otthonra talált az a diófa, amely a férfiak családi és társadalmi felelősségvállalásának és példamutatásának fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy soha nem bírt ekkora jelentőséggel a férfiak önbecsülésének visszaállítása.
– Csíkszeredában születtem, közgazdász vagyok és körülbelül öt éve kezdtem el a Férfiak Klubja nevű társadalmi üggyel foglalkozni. Akkoriban a környezetem nem igazán értette, hogy miért hagyok fel a vállalkozásaimmal, és indítok nonprofit kezdeményezést, viszont én úgy láttam – és látom most is –, hogy mialatt a női szerepek a reflektorfénybe kerültek, a férfiak a perifériára szorultak, és sokan tényleg elhiszik, hogy nincs rájuk szükség – indította gondolatmenetét Bedő Imre, aki azért látogatott újból szülővárosába, hogy elültesse a Férfi Felelősség Fáját a Mikó-vár közelében.
Az üzletember találkozásunk előtt közölte, hogy a nap folyamán több székelyföldi települést felkeres, ezért a reggeli órákban tud időt szakítani lapunknak nyilatkozni. Miközben a napindító teánkat és ásványvizünket kortyolgattuk, olyan komoly témák is felmerültek, mint a válások széles körű elterjedése, a férfiértékek elhomályosodása, a valótlan férfiideálok, vagy a pénz és a magánélet viszonya.

65–70 százalék a széteső családok aránya
– Rengeteg, nőket célzó tevékenység, tréning létezik, a férfiakkal viszont senki nem foglalkozik. A média azt üzeni, hogy nincs is szükség a férfiértékekre, mert nem kell senkit karddal megvédeni, mamutra sem gyakran kell vadászni, ezért mindenki visszahúzódott a munkahelyére. Eddig soha nem kellett hangsúlyozni a férfiak szükségességét, hiszen a régi időkben jelen voltak a háztartások életében. Az iparosodás után viszont abszolút kiestek a családokból, és ma már a nők a munkahelyen túl is foglalkoznak a ház népével, de a férfiak alig-alig. Emellett nagyon sok a válás, az utóbbi időben 65–70 százalékig kúszott a széteső családok aránya – részletezte Bedő Imre.
Hozzáfűzte, a mostani lányok magazinokból és filmekből veszik a férfimintát, és ezeknek az irreális elvárásoknak nem lehet megfelelni.
– A férfiak otthoni jelenlétének stratégiai fontossága van. Ahhoz, hogy igazi mintát lásson a mai generáció, otthon kell lenni és cselekedni, nem televíziót nézni! A mostani iskolai rendszer elég jól felkészíti a fiatalokat a munkavállalásra, sokan lesznek sikeresek a szakmájukban és keresnek rengeteg pénzt, de mindez értelmetlen, ugyanis a magánéleti válság tönkretehet mindent. Ha nem tudjuk felkészíteni a gyermekeket a férfi–nő együttműködésre, ha nem tudjuk megmutatni, hogyan kell összetartani egy családot, akkor mi magunk ítéljük őket boldogtalanságra. Nem elég dolgozni és dolgozni, ha közben szétesik minden – taglalta az üzletember, aki közben rá-rápillantott karórájára, hiszen nem akart elkésni a hamarosan kezdődő faültetésről.

Fotó: Asztalos Ágnes

Annyit azonban még elmondott, hogy nincs modern férfi, csak feladatok vannak, amelyeket a nővel összekapaszkodva kell megoldani, hiszen mostanság azon buknak el házasságok, hogy ki viszi le a szemetet.
Emellett az üzletember azt is hangsúlyozta, hogy miközben a férfiakhoz szólnak, a nőkhöz is beszélnek, hiszen mindenki felismerheti, hogy hol a szerepe ebben a történetben. Arra a kérdésre, hogy létezik-e különbség férfi és székely férfi között, azt a választ kaptuk, hogy mivel nagyjából mindenki városi életet kezdett élni, így ugyanazok a problémák jellemzik a csíkszeredai és környékbeli családokat, mint a budapestieket.
– Oda jutottunk, hogy a maradék idő lett az élet. A valóság azt mutatja, hogy este 7-től 10-ig tart az életünk, azelőtt van a munka és a kötelesség, a maradék pár órában kell normálisnak lenni. Kapcsoljuk le a kapcsolót, nem a pénzkeresés a lényeg, hanem az, hogy mivé alakítjuk át mindezt! – ezzel a végszóval indult el a Férfiak Klubjának alapítója a Mikó-várhoz, ahol elültették azt a diófát, amelyet Kárpát-medence-szerte ismernek az emberek.

Asztalos Ágnes
Keresztes Bea

A cikk a Hargita Népe április 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek