A jövő magad vagy, továbbra is

Ők a tavalyi ösztöndíjasok. Idén is várják a pályázatokatFotó: dr. Verestóy Attila Alapítvány

Átalakult a Dr. Verestóy Attila Alapítvány tevékenysége, de az ösztöndíjprogramot majdnem változatlanul viszi tovább. A 12 éves kezdeményezés évente több tíz tehetséges, de nehéz anyagi helyzetben élő fiatalnak teszi lehetővé, avagy könnyíti meg a továbbtanulást.

Ők a tavalyi ösztöndíjasok. Idén is várják a pályázatokatFotó: dr. Verestóy Attila Alapítvány

A Dr. Verestóy Attila Alapítvány jövője az alapító 2018-as halálával vált bizonytalanná. Mostanra tisztázódni látszik a „hogyan tovább”: az örökös egyetlen programot, a Jövő magad vagy! elnevezésű ösztöndíjprogramot finanszírozza, egyebet nem. Nemes Melinda, a civil szervezet ügyvezetője azt mondta, tevékenységüket átalakították.
– Korábban mi írtunk ki támogatói pályázatokat, most mi is pályázunk, és az elnyert pénzből, támogatók segítségével hirdetjük meg közösségi programjainkat. Olyanokat, mint például az érettségi felkészítő, amelyet kibővített formában hirdetünk meg az új tanévben – közölte az ügyvezető.

A segítség nem marad el
A Jövő magad vagy! program tehát változatlan formában megy tovább. Évente száznál is többen pályáznak az egy tanévre szóló ösztöndíjakra. A 2019–2020-as tanévre a pályázatot a hét elején hirdették meg, máris várják a jelentkezőket, és a kedvezményezettek száma sem változik, a havi összeg sem.
– Küldetésünk ugyanaz, mint az előző években: szülőföldjéhez ragaszkodó, jól képzett fiatal generáció nevelése, amely felelősséget érez térségünk megmaradásáért, és kész ezért akár áldozatot is hozni – mondta Nemes Melinda.
A program keretében 25 középiskolás havi 250 lej, 13 egyetemista havi 400 lej ösztöndíjban részesül a tanév ideje alatt (azaz 10 hónapon át) és 3 kutató havi 500 lej ösztöndíjat kap egy éven keresztül. A fiataloknak augusztus 20-ig kell benyújtaniuk pályázatukat, azt megelőzően a részletekről az alapítvány honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Az önkénteskedés jó pont
Nemes Melindától megtudtuk, hogy a pályázatokat elbíráló kuratórium összetétele sem változott, idén is a dr. Lőrinczi Csaba, dr. Hermann Gusztáv Mihály és Berde László alkotta grémium dönt a kedvezményezettekről.
– A Jövő magad vagy! legalább annyira tanulmányi, mint amennyire szociális ösztöndíjprogram. Például a középiskolások esetében az elbírálásnál nagy hangsúlyt kap a tanulmányi eredmény, egyetemistáknál viszont a továbbtanulás anyagi feltételére, az azt esetleg akadályozó körülményekre fókuszálunk. Ha többen egyenlő pontszámot gyűjtenek össze, akkor az lesz a döntő tényező, hogy ki tesz valamit a közösségéért, szoktak-e például önkénteskedni – részletezte a kuratórium számára fontos szempontokat az ügyvezető.

Asztalos Ágnes