szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A jövő innovatív vállalkozói Székelyudvarhelyen: Utánpótlást képez az inkubátorház

 

A négy büszke csapat. Egyik jobb volt, mint a másik                                                                      Fotó: HBC/Facebook

Második alkalommal szervezett a Hargita Business Center önismeret alapú vállalkozói képzést középiskolásoknak. Az elismert trénerek által irányított munka eredményességéről a hétvégén a szülők is megbizonyosodhattak: a fiatalok egy ötletversenyen mutatták be saját elképzelt vállalkozásukat.

Azt látjuk, hogy a helyi fiatalok nem igazán járhatnak olyan közegbe, ahol újszerűen lehet gondolkodni. Az innovatív gondolkodást közel kell vinni már a középiskolásokhoz is, az egyedi, friss jövőbeli vállalkozások érdekében – mondta Szakács-Paál István, a vállalkozói inkubátorház igazgatója a második alkalommal megszervezett Future Makers nevet viselő program zárómomentumán.

Kiterjesztenék a programot
Az ősz folyamán tizenegyedikes középiskolások jelentkezését várták, és ahogy a projektfelelős, Berkeczi Zsolt elmondta, nagyon erős mezőny alakult ki, a város majdnem mindenik tanintézményéből összesen 104-en jelentkeztek. Közülük 15 fiatalt válogattak ki, akik elvégezhették a 30 órás képzést. A tavalyihoz képest az idén újdonságnak számított, hogy programvezetőket is képeztek párhuzamosan a fiatalokkal való munkával, azért, hogy a Future Makers-t jövőre kiterjeszthessék az egész megyére. A tervek szerint Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is megszerveznék a képzést.
A Barkász Gabriella tréner, vezetői tanácsadó és Fleisz Kinga pszichológus által vezetett két hétvégés képzésnek egyik pillére az önismeret-fejlesztés volt, hogy a fiatalok jobban rálássanak saját személyiségükre, tapasztalják meg saját viselkedésüket a döntési helyzetekben, illetve azt, hogy miként működnek csapatban. A második rész arról szólt, hogy hogyan kell felkészülni egy vállalkozás elindítására. Négy csoportban dolgoztak a fiatalok, négy üzleti ötletet dolgoztak ki, és ezeket mutatták be az érdeklődőknek, szüleiknek vasárnap délben a Hargita Business Center konferenciatermében.

Itt mindenki nyert
Az újszerűséget, egyediséget, frissességet egyáltalán nem nélkülöző üzleti tervek többsége a turizmus területén született, volt egy Airbnb vállalkozás, egy elektromos kerékpárokat bérbe adó és túraszervezéssel is foglalkozó vállalkozás, illetve egy okos apartmanokat kínáló cég, amely Parajdra álmodta meg birodalmát. Egyetlen ötlet „merészkedett” más területre: az egyik csoport változtatható mintájú pólók webáruházát képzelte el. A fiatalok a csoportokon belül a szerepeket is leosztották, a közönség jól felépített prezentációkon, maguktól a vezérigazgatóktól, adminisztrátoroktól, értékesítőktől tudta meg, hogyan dolgozták ki, építették fel üzleti terveiket. A zsűriben Szilveszter Enikő közgazdász, Kilyén Barna vállalkozó, a Parajdi Lepkeház tulajdonosa és Asztalos Lehel iskolai tanácsadó foglalt helyet, a bemutatók végén tőlük kaptak értékelést a fiatalok, kiemelve a csapatok erősségeit. Mind a négy csapatot díjazta az inkubátorház, a fiatalok bérleteket kaptak a jövő évi Vibe fesztiválra, belépőt a városi könyvtár szabadulószobájába, illetve piz­zautalványokat vehettek át.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb