A jövő és a világ legjobb könyvtára

Mintegy száz résztvevővel ma kezdődik a Jövő könyvtára elnevezésű nemzetközi konferencia Székelyudvarhelyen. A téka zárva lesz, hogy a helyi könyvtárosok is bekapcsolódhassanak az aktuális kérdéseket, fejlődési és együttműködési lehetőségeket boncolgató előadásokba. Holnap este viszont már nemcsak a szakmát, hanem minden érdeklődőt várnak a könyvtárba. Nyitott lesz az éjszaka.

Bezár a könyvtár. Megvitatják aktuális gondjaikat a szakemberek Fotó: Szabó Károly

Második alkalommal szer­vezi meg a városi könyvtár a Jövő könyvtára konferenciát, amely tulajdonképpen a magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködését hivatott előmozdítani. Legalább 80 vendég érkezik hazai tékákból, az anyaországból, Szerbiából, Horvátországból és Ukrajnából – közölte Szőcs Endre könyvtárigazgató.
– Konferenciánkra olyan neves könyvtárakból is érkeznek hallgatók, mint az Országgyűlési Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, és a Kárpát-medence szinte valamennyi országából várjuk a kollégákat – tette hozzá. Sőt az előadók sorában ott lesz Lotta Muurinen is, A világ legjobb könyvtára címet idén elnyerő Oodi Központi Könyvtár (Helsinki) munkatársa is.
A konferencia megnyitóját 14 órától tartják a Városháza Szent István termében, utána egész délután, majd még pénteken délelőtt is különböző témában előadások, workshopok zajlanak. A vendégeknek bemutatják a várost is, sőt bekapcsolódhatnak a pénteken 19 órakor rajtoló Nyitott könyvek éjszakája rendezvénybe is, ahol az udvarhelyi könyvtárlátogatókkal is találkozhatnak.
– A Nyitott könyvek éjszakáján a számos program közül kiemelném a Szabó Róbert Gyula erdélyi íróval való találkozást, a Dávid Botond fotóművész népviseletekkel kapcsolatos kiállítását, valamint a nyomdatörténeti műhely megnyitóját. Az esten többek közt fellépnek az Üvegfigurák és a Vitéz Lelkek színjátszócsoportok is – mondta Szőcs Endre.
A könyvtár tehát ma egész nap zárva lesz, és holnap csak este nyit ki. Bővebb részletekért a Nyitott könyvek éjszakája Facebook-ese­ményre érdemes rákeresni.

Asztalos Ágnes

Előző cikkSör, fesztivál nélkül
Következő cikkDögmelegben

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...