A jövő erdejét telepítette a jövő nemzedéke

3500 facsemetét ültettek Csíkszentsimonban

557

Mintegy 3500 lucfenyőcsemetét ültettek el kedden az Endes József Általános Iskola, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a Venczel József Iskolaközpont diákjai a csíkszentsimoni Zöldes dűlőben. A munkát szakirányítók felügyelték, vigyázva a szabályok betartására és a henyélés megakadályozására is.

Nem a láncfűrésztől volt hangos a Zöldes dűlő. Természetápolás Fotó: Keresztes Bea

Kedden kora reggel indult el a facsemete-ültető gyermeksereg a csíkszentsimoni Zöldes dűlő felé, amelyet néhány perc alatt be is népesítettek az iskolások. A körülbelül százfős csapatot kisbuszokkal szállították fel az erdő szélére, ahonnan szerszámokkal indultak tovább – nem a kátyúk betömésére és pocsolyák kerülgetésére, de utóbbi már önmagában jó volt bemelegítőnek.
Habár senki nem ugrott fejest a latyakba, a résztvevők cipői megszenvedték a túrát, hiszen többen – köztük ezen sorok szerzője is – el-elsüllyedtünk a sárban. A helyszínre vezető úton arról beszéltek a szervezők, hogy igen jó körülmények uralkodnak, ami az útviszonyokat illeti, hiszen néhány nappal korábban térdig érő pocsolyák voltak a földúton. Igaz, ami igaz, gumicsizma nélkül is túl lehetett élni a néhány kilométeres sétát.

Munka és nevelés
A tisztásra kiérve széltöréstől kipusztult fák látványa fogadta a népes sereget, akik számára Boga Dénes, a csíkszentsimoni Fenyves Közbirtokosság elnöke ismertette a facsemete-ültetés szabályait: hangsúlyozta, hogy a hajszálgyökerek megóvása és a függőleges ültetés a legfontosabb szempont, de arra is fokozottan kell figyelni, hogy ne kerüljön föld a zöld hajtásokra, és megfelelően fedjék be a gyökereket.
Az Endes József Általános Iskola, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a Venczel József Iskolaközpont jelen lévő diákjai az elhangzott utasításokat követve kellett dolgozzanak, hiszen munkájukat szakirányítók felügyelték. Mielőtt elkezdődött volna az ültetés, Lakatos András területvezető erdész szólt a fiatalokhoz, arra kérve őket, hogy vegyék komolyan a teendőket, hiszen mindez számukra hasznosul majd.
A feladat két részből állt: az egyik csapat ásókkal haladt előre, gödröcskéket hagyva a földben, az őket követő másik brigád pedig lucfenyőcsemetéket helyezett el a gödrökben, gondosan betakarva a gyökereket. Élettel teli zsivaj töltötte meg a Zöldes dűlőt, amely minden bizonnyal rég látott ilyen lendülettel haladó, motivált társaságot.

Lucfenyő-utánpótlás
Mindez nemcsak nekem tűnt fel, hiszen miközben a frissen elültetett csemeték között lépkedtem, szóba elegyedtem Boga Dénessel, aki elégedetten közölte, hogy meglepően jól halad a munka.
– Reméljük, a kezdeti lendület nem hagy alább, és ilyen ügyesen dolgoznak a fiatalok a délután folyamán is. Valószínű, hogy a 3500 facsemete, amelyet el kell ma ültetnünk, kifárasztja a diákokat. Az itt jelenlévők közül csak a Venczel József Iskolaközpont erdészeti osztályába járókhoz áll közel ez a program, de a többieknek sem árt mindez, hiszen életük során felhasználhatják ezt a tapasztalatot – mondta a Fenyves Közbirtokosság elnöke. A teljes parcella 38 hektár nagyságú, viszont a beültetendő rész 1 hektárnyi terület. A csemetéket egyébként Szécsenyből vásárolták.
– Már több éve vásárolunk csemetekertből, és ez idén sem volt másként. Méretes, egészséges lucfenyőket hoztunk el, amelyek által enyhítjük a széltörés miatt keletkezett károkat. Ezen a részen eredetileg 30 százalék jegenyefenyő és 70 százalék lucfenyő volt, azonban 100 százalékban lucfenyőt ültetünk a térségbe – jegyezte meg Boda Dénes. Hozzátette, hogy az elegyes erdők valóban ellenállóbbak, és jobb, ha több faj található meg egy területen, de ebben az esetben máshogy járnak el, hiszen jegenyefenyőt (vagy fehérfenyőt) sehol nem termesztenek, és nem is elég ellenállóak.
Mindezek tudatában haladtam tovább a domboldalon, és térképeztem fel a serényen dolgozók keze munkáját. A diákokat segítő szakirányítók között az államerdészet munkatársa, F. Gábor is jelen volt. Megjegyezte: a környezet időleges fenntarthatóságát tanulják meg a fiatalok. Elmondta, hogy meglátása szerint optimista és ambiciózus gyermekek vesznek részt a programban, és tapasztalata szerint a mai fiatalok környezettudatosabbak elődeiknél.

Jóleső törődés a természettel
Delet ütött az óra, mire fáradni kezdett a társaság, és a felügyelőknek egyre gyakrabban kellett rendre inteniük a jelenlévőket. Volt, aki elkóborolt, mások uzsonnázni ültek le, a többség azonban még mindig haladt előre, és megállás nélkül ültetett. Azt hiszem, engem a munka látványa fárasztott el, mivel igen kimerülten ballagtam le a domboldalon, amelynek aljában Kozma István csíkszentsimoni polgármester figyelte a diákokat.
– Áprilisban kicsit többet foglalkozunk a természettel, és fontos, hogy a gyermekek is megértsék, miért kell vigyázni a környezetre. Ezek a diákok elmondhatják magukról, hogy ők is hozzájárultak a zöldebb és tisztább levegőhöz – mondta a polgármester.
Elköszönésemet követően, lefelé ballagva „nagy szakértelemmel” megállapítottam, hogy a fiatalok kacajától visszhangzó Zöldes dűlő miatt nő majd hatalmasra minden lucfenyő a simoni erdőben. Jó volt látni a diákok jó kedvét és megtapasztalni a természettel való törődést.
Szervezők voltak:  Hargita Megye Tanacsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Erdészeti Igazgatóság, Csíkszentsimoni Fenyves Közbirtokosság, Csíkszentismoni Erdészet és Csíkszentsimoni Polgármesteri Hivatal.

Keresztes Bea

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.