A jó vállalkozó is holtig tanul

87

Három tényező: a megfelelő vállalkozói tudás, az üzleti információ és a kellő finanszírozás hiánya miatt megy csődbe működésük első két esztendeje alatt az induló vállalkozások 80 százaléka. A felsoroltak közül kettő esetében Üzleti sarok rendezvényével a munkáltatók Hargita megyei szervezete is igyekszik a vállalkozók segítségére sietni.

Vállalkozók a munkáltatói szervezet legutóbbi rendezvényén. Mindig van miből tanulni
Vállalkozók a munkáltatói szervezet legutóbbi rendezvényén. Mindig van miből tanulni

Üzleti sarok néven szervezett a napokban üzletembereknek, kezdő és gyakorló vállalkozóknak egyaránt szóló, szakmai előadásokkal fűszerezett találkozót a romániai munkáltatók Hargita megyei szervezete – tudtuk meg Márk Dezső Sorintól, a patronátus megyei szervezetének elnökétől.
A február 24-i, csíkszeredai rendezvényen részt vevő közel nyolcvan vállalkozó Ambrus Tibor projektmenedzsment-szakértő és Tankó László gazdasági tanácsadó, gazdálkodás és kontrolling szakértő előadásait hallgathatták meg, azt, hogy menedzsment szempontból milyen buktatók leküzdésével, elkerülésével lehet sikeres egy vállalkozás, míg a térségen belül, a Csík LEADER Helyi Akciócsoport által kínált pályázati lehetőségekről és az intézkedésenként lehívható vissza nem térítendő támogatásokról Berényi Ágnes, az egyesület munkatársa számolt be.
Olvasni a mozdulatokból is
Márk Dezső elmondta a Üzleti sarok névre keresztelt, a Hargita megyei vállalkozók informálását és szakmai továbbképzését, problémamegoldó képességeinek elősegítését célzó rendezvénysorozatot eredetileg havi rendszerűvé kívánták tenni, végül a találkozókra évi öt-hat alkalommal került sor. Ezen alkalmakkor a meghívott szakelőadók tolmácsolásával rendszerint olyan témákat dolgoznak fel, ami a vállalkozókat leginkább érdekli, aktuálisan érinti. A korábbi előadások skálája márpedig igencsak bő: a marketingtől az üzleti testbeszédig a találkozók tematikájába sok minden belefért.
– Bizonyos mozdulatokból, gesztusokból kiderül, mikor kell felállni az asztaltól, elállni az üzlettől, és milyen jelek mutatnak arra, amikor az üzletet igenis érdemes megkötni – utalt egy korábban elhangzott, a mindenna­pokban is hasznosítható előadás tanulságaira az egyesületi vezető.

Üzleti terv nélkül: lesz,ami lesz
Márk Dezső úgy véli, a vállalkozói tudáson bőven van mit fejleszteni, csiszolni: e téren intő statisztikai mutató, hogy a kezdő vállalkozások 80 százaléka két év leforgása alatt elvérzik, csődbe megy. A kiváltó okok között Márk Dezső elsősorban a tudás, másodikként pedig az információ hiányát említi. A pénzzel és finanszírozással kapcsolatos problémák ehhez képest csak a harmadik sorban következnek. De gyakran elkövetett, s rendre ismétlődő hibának tartja, hogy a vállalkozók – nem feltétlenül csak a kezdők – üzleti terv nélkül vágnak bele a tevékenységbe, és nincs is tudatos, határozott elképzelésük arról, hogy a vállalkozásukkal öt év múlva hová is szeretnének eljutni. „A lesz, ami lesz” féle hozzáállás pedig ritkán vezet eredményre. Éppen ezért az Üzleti sarok nemcsak a gyakorló üzletembereknek szól, hanem azoknak is hasznos tanácsokkal próbál szolgálni, akik vállalkozásukat, első cégüket most akarják elindítani, megalapítani – hangsúlyozta lapunknak a munkáltatói szervezet elnöke.
– Hamarosan indulnak a Start up-os pályázati kiírások, nem árt, ha az érintettek a vállalkozás elindítása előtt minél több tudásra, információ­ra szert tesznek. Ugyanakkor sok cégvezető az új gépek, termelőberendezések beszerzé­sét is pályázati úton kívánja megoldani. Ezekre az új pályázati kiírásokra a Hargita megyei vállalkozók is készülnek. A patronátus ebben is segíteni próbál, illetve egymást megismerve beszállítóként, üzleti partnerekként is összehozni a helyi vállalkozókat – jegyezte meg Márk.
A munkáltatók Hargita megyei szervezetéhez tagként eddig közel ezer cég, zömében kis- és középvállalkozás csatlakozott: ők nagyságrendileg a Hargita megyei foglalkoztatottak 18 százalékának biztosítanak munkát.

[box type=”shadow” ]Vállalkozói inkubátorház létrehozására „gyűjtenek”

Megfelelő finanszírozási és pályázási forrásokat keresve üzleti inkubátorház létrehozását tervezi Csíkszeredában a munkáltatók Hargita megyei szervezete – árulta el lapunknak Márk Dezső Sorin, a patronátus megyei vezetője. Mint kiderült: Csíkszereda peremterületén immár a tevékenységnek megfelelő épületet is kiszemelték: a pályázati források az épület belső felújítására és felszerelésére szükségesek – részletezte Márk, ám a vállalkozói inkubátorháznak szánt épület hollétét ennél pontosabban nem nevezte meg. Azt viszont elárulta: az ingatlanban jelenleg húsz irodahelyiség található, a használatba vétel előtt azonban még a villanyhálózat felújítására is feltétlenül szükség van. Az épület felújításához szükséges forrásigényt Márk közel félmillió euróra becsülte, de ebben már az épület energiaellátását biztosító napkollektorok beszerzési és üzembe helyezési költsége is beletartozna. Az ingatlanban kezdő vállalkozások kapnának helyet, tevékenységüket, megerősödésüket pedig az inkubátorházban információkkal, jogi és egyéb szakmai tanácsadással, könyvelési szolgáltatásokkal segítenék.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.