2021, január 18, hétfő.

A jó tanuló felel

Az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak mutatta be Sorin Grindeanu miniszterelnök a kormány prioritásait, megerősítve a kabinet elköteleződését a korrupcióellenes harc folytatása mellett. Tusk és Grindeanu hétvégi brüsszeli találkozója során az európai kérdések, valamint az új román kormány prioritásai szerepeltek napirenden.

A miniszterelnök „bemutat­ta a kor­mány prioritásait, különös hangsúllyal a gazdasági fejlődést elősegítő intézkedésekre, amelyek a jelenlegi európai kontextusban és az állampolgárok közvetlen érdekei tekintetében kiemelt fontossággal bírnak. A kabinet vezetője ugyanakkor megerősítette a kormány elköteleződését a korrupcióellenes harc folytatása mellett, ebben az értelemben pedig kifejezte együttműködési szándékát az európai intézményekkel” – áll a találkozóról kiadott közleményben.
Grindeanu kormányfő alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió egységének megőrzését, úgy fogalmazott, „minden, a feldarabolódás irányába mutató kezdeményezést határozottan meg kell állítani”.
Brüsszeli sajtótájékoztatóján a miniszterelnök a tüntetésekről is beszélt, azt mondta, tiszteletben tartja az utcára vonult emberek véleményét, megértette üzenetüket, és a tiltakozást kiváltó kérdést a parlament fogja tárgyalni.
„Figyelemmel kísértem minden tüntetést, azt is, amelynek során tízezrek vonultak a kormány épülete elé, és a mostaniakat is, amikor alábbhagyott a tiltakozók létszáma. Tiszteletben tartom a tüntetők véleményét, értékelem, hogy a megmozdulások rendben zajlottak, sőt kimondottan értékelem azt a kreativitást, amiről polgártársaink bizonyságot tettek az elmúlt időszakban. Megértettem az üzenetüket” – mondta Grindeanu brüsszeli sajtótájékoztatóján, arra a kérdésre válaszolva, mit üzen azoknak, akik folytatják a tüntetést Bukarestben, illetve annak a mintegy húsz embernek, akik az Európai Bizottság székhelye előtt várták a román kormányfőt.
Kiemelte: a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet hatályon kívül helyezése a bizonyíték arra, hogy a kormány megértette a tüntetők üzenetét, és a kérdésről „minden vita a parlamentben fog zajlani, politikán kívüli hozzászólók bevonásával”.
Sorin Grindeanu csütörtökön és pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság (EB) és az Európai Tanács (ET) magas rangú képviselőivel találkozott, így Frans Timmermansszal, az EB első alelnökével és Jean-Claude Junckerrel, az EB elnökével, Donald Tuskkal, az ET elnökével, valamint Jyrki Katainennel, az EB munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnökével.

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb