A jó szakembert megbecsülik, és biztos jövedelemmel rendelkezik

85

Ma még dönthetnek az érintett fiatalok arról, hogy szeretnének-e szakmát tanulni, hiszen jelenleg folyik a nyolcadikosok szakiskolákba való beiratkozása. A döntés meghozatalában befolyást gyakorolnak rájuk a szüleik, a tanáraik és a barátaik, valamint egyhetes pályaorientációs kampányával Hargita Megye Tanácsa is csatlakozik azokhoz, akik segítenek dönteni a továbbtanulásról, a jövőről. A tájékoztató kampány célja, hogy a fiatalok minél több szempontot figyelembe vehessenek mielőtt döntenének.

Az utóbbi időszakban megcsappant a szakoktatás iránti érdeklődés a diákok körében, holott gyakorlaton elsajátíthatnak egy szakmát, amely a későbbiekben biztos állást, de akár saját vállalkozást is jelenthet.
– Megváltoztatni a szakmunkával kapcsolatos előítéletet csak úgy lehetséges, ha a diákok és szüleik lehetőséget kapnak, hogy ellátogassanak a gyárakba, hogy megismerjék az egyes szakmákat szakemberek bemutatói révén, és ők maguk is kipróbálhatják a tevékenységeket. Erre a következtetésre jutottunk a megyei tanács, a városi önkormányzat, iskolaigazgatók és vállalkozók egyeztetésein, amelyeket a szakoktatás fellendítése érdekében folytattunk – fejtette ki Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Felmérték a szaktanácsadás sikerességét
Hargita Megye Tanácsa elemző­csoportja az egész megyére kiterjedő kérdőíves felméréssel megvizsgálta a pályaválasztási szaktanácsadás sikerességét a nyolcadik osztályos diákok, illetve a szüleik körében. A felmérés során ezer kérdőívet küldtek ki, 936 diák és 835 szülő válaszolt.
A kérdések arra vonatkoztak, hogy hol kapnak pályaorientációs segítséget a tanulók, mit várnak el az ilyen tevékenységektől. Az adott válaszokból kiderült, a diákok és szülők nagy elvárásokat támasztanak a pályaorientációs tevékenységekkel szemben. A nyílt kérdésekben olyanokat jelöltek meg, mint az iskola, a szak megtalálása a gyerek képességeinek megfelelően. Ehhez kellő információ megosztására van szükség az iskolák és szakok követelményeiről, a bejutási esélyekről, iskolai körülményekről, tanárokról, egyéb lehetőségekről, kihívásokról. Emellett igény lenne tesztek, börzék szervezésére, szakemberekkel való találkozásokra, gyakorlati bemutatókra akár a szakma, akár az iskola szintjén. A gyerekek számára fontos, hogy lássák a helyet, ahová szeretnének jelentkezni, vagy a szakmákat, amelyekre jelentkezhetnek. Az eredményekből bizonytalanságra lehet következtetni, hiszen a fiatalok nem tudják, hogy az általuk elképzelt szakok, iskolák után mit tudnak majd kezdeni a megszerzett tudással, illetve egyáltalán van-e esélyük bejutni az adott iskolába vagy szakra. Ezt a bizonytalanságot kellő információátadással kell kompenzálni, leginkább gyakorlati bemutatók révén, ahol nemcsak a pozitív oldalt, hanem a buktatókat is megismerhetik. A válaszok alapján a diákok és a szülők is korrekt információkat szeretnének kapni, időben értesülni a kihívásokról.
Az eredmények alapján az elemzőiroda munkatársai azt a következtetést vonták le, hogy a megkérdezettek érdeklődéssel fogadják a pályaválasztással kapcsolatos programokat, igénylik konkrét szakmák bemutatását szakemberek révén, kevés szülő tartja prioritásnak a jövőbeli keresetet. Továbbá szükséges a pályaorientációs tevékenységek újragondolása az iskolákban, növelni kell azon diákok számát, akik aktívan részt vesznek a munkavégzésben gyakorlati oktatás keretében. A felmérésről részletesebben az elemzőcsoport honlapján – http://elemzo.hargitamegye.ro/palyaorientacio-hargita-megyeben-kutatasbeszamolo/ – olvashatnak.

Diplomások kényszerülnek külföldi munkavállalásra
A szakemberhiány majdnem minden ágazatban egyre súlyosabb probléma, a munkaerő-piaci igényeket figyelmen kívül hagyva képeznek embereket, akik aztán nem tudnak elhelyezkedni – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Egyre jellemzőbb térségünkre, hogy akár két egyetemi diplomával rendelkezők is arra kényszerülnek, hogy külföldi szezonmunkákat vállaljanak, amelyek jó kereseti lehetőségekkel kecsegtetnek, de munkatáborokra emlékeztető körülmények között. Mindezek oka a nem megfelelő képzés, ez ellen több együttműködési egyezményt kötnek az oktatási intézmények, önkormányzatok és a szakiskolák. A megyeelnök szerint el kell oszlatni azokat a tévhiteket, hogy az embernek mindenáron rendelkeznie kell egyetemi diplomával. Felelősen kell hozzáállniuk a szülőknek és a diákoknak egyaránt a továbbképzés megválasztásakor, a divatszakmák helyett olyan szakon kell továbbképezniük magukat, amelyben itthon látnak perspektívát, és amelyre valóban szükség van.
Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években konzultációkkal mérte fel az érintett vállalkozók igényeit. Jelenleg a megyei tanács azon dolgozik, hogy közelebb hozza egymáshoz a vállalkozásokat, az önkormányzatokat és a szakiskolákat, hiszen ezek az intézmények szoros kapcsolatán múlik a megfelelő szakemberképzés és a munkanélküliség csökkentése. Ez irányban már konkrét lépések is történtek, ugyanis májusban Gyergyószentmiklóson és Ditróban együttműködési egyezményt írt alá a megyei és a helyi önkormányzat, a főtanfelügyelőség, a vállalkozói szervezet és a helyi iskola vezetősége. Ugyanilyen egyezményt sikerült megkötni Csíkszeredában is a Székely Ká­roly Szakközépiskolával, amelyben ősztől villanyszerelő, autószerelő, lakatos, valamint karosszérialakatos szakot indítanak. Tankó István iskolaigazgató szerint e szakok bemutatásakor már volt érdeklődés. Ugyanakkor az iskola néhány éve megkapta azt a lehetőséget, hogy European Business Competence vizsgákat bonyolíthasson le, ennek köszönhetően már több diák is megszerezte a nemzetközi gazdasági oklevelet, a programnak köszönhetően a gazdasági alapismeretek mellett a tanulók a vállalkozói gondolkodásmódot sajátíthatják el.

Hiába aszfaltozunk, ha nem lesz akinek
Az együttműködési egyezmény aláírásakor Borboly Csaba kifejtette: számos csíkszeredai és környékbeli fiatal lehetőséget kap a szakok indítása révén. Jelenleg a legnagyobb problémánk a szakemberhiány, és hogy a fiatalok elmennek külföldre, ezeket pedig csak közösen tudjuk megoldani. A cél, hogy fiataljaink találják meg itthon a helyüket. Továbbá biztosította a jelenlévőket, hogy teljesíteni fogják az egyezményben vállaltakat.
– Mert annál fontosabb befektetés nincs, minthogy biztosítsuk a jövőt a gyermekeinknek. Hiába aszfaltozunk, építünk, ha nem lesz akinek – fogalmazott a megyeelnök. – A városi önkormányzat, a megyei tanács megpróbál tenni azért, hogy azok a diákok, akik szakmát tanulnak, az iskola elvégzése után egyből találjanak munkát. Jelenleg két lehetőség áll a frissen végzett fiatalok előtt: vagy nem találnak munkát és arra kényszerülnek, hogy külföldön boldoguljanak, vagy pedig sikerül állást szerezniük, de nem megfelelő bérezéssel. Közben akkora a jól képzett szakemberhiány, hogy a vállalkozók azt a kevés rendelést is alig tudják teljesíteni, amit kapnak, valamint nem jöhetnek a megyénkbe befektetők, ha nem tudunk egyik iparágban sem elegendő munkaerőt biztosítani – mondta el Barabás Csaba, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, aki örömét fejezte ki, hogy a hetekig tartó egyeztetés után sikerült konkrét lépéseket is tenniük.

A jó szakembernek biztos jövedelemforrás a szakmája
– Jó szakemberekre ugyanúgy szüksége van közösségünknek, a társadalomnak, mint szellemi munkát végzőkre. Fel kell lendíteni a szakoktatást, és visszaállítani a szakmák presztízsét, ezt szorgalmazza több éve Hargita Megye Tanácsa. A szakemberhiány sem új probléma, és nagyobb szükség van jó képességű szakmunká­sokra, mint diplomás munkanélküliekre – véli Borboly Csaba megyeelnök.
Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években számos konzultációt szervezett a témában az érintettekkel, többek között együttműködött Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetessel a lovászképzés beindítása érdekében, nemrég hozzájárult ahhoz, hogy CNC szakosztályt indíthassanak Székelyudvarhelyen, illetve más szakosztályok beindítását szorgalmazta. Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen több üzemlátogatást szerveztek, hiszen szükség van a kereslet és a lehetőségek bemutatására, a szülők és a pályaválasztás előtt álló diákok tájékoztatására, mivel hiányzik a pályaválasztási tanácsadás rendszere.
Ma még lehetőségük van a nyolcadik osztályosoknak szakiskolába iratkozni, ahol a szakképzés piacképes tudást kínál. A gyakorlatorientált képzés a biztos jövő záloga, hiszen a jó szakembernek mindig biztos jövedelemforrás lesz a szakmája – hívja fel a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik figyelmét Borboly Csaba.

Mozdulj! Tanulj szakmát!
Ma zárul a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőség közös kezdeményezésével megvalósult szakoktatást népszerűsítő beszélgetéssorozat. Az intézmény igazgatójától, Demeter Anna Máriától megtudtuk, az elmúlt időszakban rádiós interjúk, televíziós stúdióbeszélgetések, fa­cebookos információszórás és több írott sajtóban megjelenő cikk ismertette a diákokkal és szülőkkel a jövő tanévben induló szakiskolai osztályok profilját, a beiratkozási feltételeket és a majdani elhelyezkedési lehetőségeket. Remélik, hogy az egyhetes tevékenység sikeresnek bizonyul, várhatóan több VIII. osztályos diák fog szakiskolát választani. A kezdeményezés ötletgazdája és főtámogatója Hargita Megye Tanácsa. (X)

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.