2021, március 2, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

A jégkorong fejlődését várják

Meglepő bejelentést tett az elmúlt hétvégén Galacon tartott Euro Ice Hockey Callenge torna előtt a Duna-parti város polgármestere. Marius Stan szerint a Román Olimpiai Bizottság legutóbbi ülésén arról született döntés, hogy jégkorong olimpiai központot alakítanak ki Galacon. A jégkorong térségbeli fejlődését várják a galaciak.

Felcsíkiak egymás ellen a Góbé-kupa U8-as korosztályában Fotó: László Róbert
Felcsíkiak egymás ellen a Góbé-kupa U8-as korosztályában Fotó: László Róbert

Galacon lesz az ország első jégkorong olimpiai központja – jelentette be az elmúlt héten Galacon tartott Euro Ice Hockey Callenge (EIHC) torna előtt tartott sajtótájékoztatón a Duna-parti város polgármestere. Marius Stan szerint erről a Román Olimpiai Bizottság (ROB) legutóbbi ülésén született döntés. Az elöljáró szerint a ROB döntése nagyban elősegíti majd a térségben a jégkorong fejlődését mind a felnőtt, mind pedig az utánpótláskorú hokisok számára. Marius Stan bejelentése annál is inkább meglepő, mert a ROB hivatalos honlapján erről nincs egyetlen bejegyzés sem.
Galac mindig meghatározó város volt a hazai jégkorongos térképen, ám az elmúlt időszakban az utánpótlása visszaesett. Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy a Dunărea megnyerte a 2014/2015-ös hazai bajnokságot és jelen pillanatban is az idei szezon pontvadászatának éllovasa, ám keretében elenyésző számú galaci vagy ottani nevelésű hokis szerepel.
A klub idén az U20-as hazai bajnokságba nem nevezett csapatot, az U18-ban viszont igen, ám nem jelentek meg az első, Csíkszeredában október közepén rendezett tornán. Az U16-os korosztályban nevezett a gárda, sőt első két találkozóját – az ISK Gyergyószentmiklós ellen – meg is nyerte a Dunărea. A hazai jégkorongszövetség adatbázisából viszont kiderült, hogy a Dunărea három hokis kivételével az U16-os korosztályú hokisokkal nevezett az U18-as bajnokságba is, tehát egy kerettel – a 14–15 éves hokisokkal – akarnak részt venni két kiírásban is.
Az U14-es korosztályban a Dunărea a Kisinyovi Platinával alkot közös csapatot az Erdélyi Jégkorong Ligában (THL), tehát ebben a korosztályban sincs egy csapatra való hokisuk a Duna-partiaknak, az U12-ben pedig nem is neveztek a regionálisból nemzetközivé vált pontvadászatba. A szombaton Csíkkarcfalván tartott U10-es Góbé-kupán sem tudtak teljes csapattal kiállni a galaciak, ezúttal a Kisinyovi Acvila gárdájával álltak össze. Pedig az U10-es korosztályban a kapuson kívül csak tíz mezőnyjátékos kell a minimális létszámhoz.
Összegezve Galacon egy fél U10-es, egy fél U14-es és egy teljes U16-os jégkorongcsapat van a Dunărea felnőtt hokisai mellett, az utánpótlásgárdákban nincs több mint ötven leigazolt játékosuk.

Az igazi központ mellőzve
Az ország igazi jégkorongközpontja Hargita megye, ezen belül is három nagy utánpótlásképző bázis van. Az ISK Csíkszereda idén minden korosztályban szerepel a hazai bajnoki kiírásokban, sőt a magyar pontvadászatban is indulnak csapatok. A hétvégi U10-es tornán az ISK Csíkszereda két csapattal vett részt, U12-ben egy, U14-ben két gárdával szerepel a klub az Erdélyi Jégkorong Ligában. A román bajnokságban az U16, az U18 és az U20-as korosztályban is részt vesznek az ISK Csíkszereda csapatai, az U14, az U16 és az U18-as csapatok a magyar pontvadászatban is szerepelnek. A klubnak több mint 170 leigazolt hokisa van még úgy is, hogy az elmúlt szezon végén egy komplett csapat távozott Győrbe, rajtuk kívül pedig többen igazoltak más magyarországi gárdákhoz, néhányuk pedig a HSC Csíkszereda tagjai lettek.

Felcsík feltörekvőben
Csíkkarcfalván a műjégpálya elkészültével egy újabb jégkorongközpont jött létre, a Felcsík SK egyre jobban fejlődik az utánpótlás terén. A hétvégi Góbé-kupán mind az U8, mind pedig az U10-es korosztályban két-két csapattal vett részt a csíkkarcfalvi klub, az U12-es és az U14-es korosztályban pedig mind a THL-ben, mind pedig a magyar bajnokságban is részt vesz a Felcsík SK. Az idén ősszel a 14 évet betöltött hokisok az ISK Gyergyószentmiklós U16-os csapatát erősítik, a Felcsík SK-nak közel 130 leigazolt hokisa van.
Gyergyószentmiklóson is óriási az utánpótlásbázis. Az ISK a Góbé-kupán két U8-as és kél U10-es csapattal indult, U12-ben szintén két gárdával szerepel a THL-ben és eggyel az U14-es korosztályban, ez utóbbi csapat a magyar pontvadászatban is helytáll. Az U16-os és U18-as korosztályokban részt vesznek a gyergyóiak a román pontvadászatban, az ISK-nak közel 150 leigazolt hokisa van. A megyében még a Csíkszentimrei Sasoknak van U10-es csapata (15 hokis).
Hargita megyében tehát jóval nagyobb az utánpótlásképzés jégkorong szempontjából, mint az ország többi központjában összesen (Sepsiszentgyörgy, Brassó, Galac, Ploiești és Bukarest), a három nagy klub – ISK Csíkszereda, Felcsík SK és ISK Gyergyószentmiklós – több mint 450 leigazolt hokissal büszkélkedhet, míg a galaci jégkorong olimpiai központban – persze ha létrejön a közeljövőben – mintegy félszáz gyerekkel foglalkoznak majd a szakemberek.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Előny a Sportklubnál

Aranygóllal dőlt el a jégkorong Erste Liga székelyföldi negyeddöntőjének első párharca a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán. A vezetést a Gyergyói HK szerezte meg a...

Videó – Hargita magazin 2021. március 2.

A mai műsorból megtudhatják, hogyan zajlott a szakmák hete Hargita megyében, mi is az a biogazdálkodás, de megtekinthetik Sánta Csaba bronz kisplasztikáit a Megyeháza...

2,3 millió adag oltóanyag érkezett az országba

Március 1-jéig 2,3 millió dózis koronavírus elleni oltást kapott Románia – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője. Dr. Valeriu...

Legfrissebb