A játékosok többsége marad

Elégedett a döntéssel az FK Csíkszereda vezetősége

53

A Román Labdarúgó Szövetség az elmúlt héten döntött a 2. Liga 2019/2020-as idényének részleges folytatásáról, illetve lezárásáról. Mint ismert, a másodosztály első hat helyezettje folytatja a küzdelmeket, a 7–19. helyen álló csapatoknak pedig véget ért az idény. Az FK Csíkszereda vezetősége elégedett a szakszövetségi döntéssel, az éllovas Aradi UTA viszont a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult a pontok felezése miatt. Az FK-nál már a jövőt tervezik.

Szondy Zoltán (balról) továbbra is Valentin Suciura bízza az FK Csíkszereda másodosztályú csapatának irányítását                                                                                                                                                     Fotó: Pál Zoltán / archív

Három javaslat közül választhattak a román labdarúgó 2. Liga csapatai a 2019/2020-as idényt illetően, végül a klubvezetők úgy döntöttek, hogy a másodosztály első hat helyezettje folytatja a küzdelmeket, a 7–19. helyen álló csapatoknak pedig véget ért az idény. A döntésről lapunk már beszámolt, azóta a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) sürgősségi bizottsága jóváhagyta a döntést, amely véglegessé vált. Azonban lesz még egy bökkenő, hiszen az Aradi UTA a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (TAS) megtámadta a határozatot, a 2. Liga éllovasa a megszerzett pontok felezését nehezményezi, hiszen így elveszíti tetemes előnyét üldözőivel szemben, és sokkal szorosabb lesz az első osztályba való jutásért a küzdelem.
Mint megírtuk, a március közepén félbeszakadt 2019/2020-as idényből 14 forduló lett volna hátra, ám mind a csapatok, mind pedig a szakszövetség rájött, hogy képtelenség két hónap alatt ennyi meccset lejátszani úgy, hogy gyakorlatilag a záró forduló és a 2020/2021-es idény között egy-két hét szünet maradt volna. A 2. ligás csapatok többsége pedig úgy döntött, hogy a jelenlegi állás szerint az első hat csapat egy rájátszást vív az 1. Ligába jutásért, azonban az eddig megszerzett pontjainak felét elveszítik a gárdák. A márciusi leálláskor az UTA 50 ponttal vezetett a 39 pontos CS Mioveni és Turris-Oltul Turnu Măgurele, a 38 pontos FC Argeş Piteşti és Petrolul Ploieşti, valamint a 37 pontos Bukaresti Rapid előtt. Az UTA nehezményezi, hogy a korábbi 11 pontos előnye csupán ötre olvad, így nehezebb lesz számukra az első osztályba való jutás, ezért támadták meg a TAS-nál a FRF sürgősségi bizottsága által is jóváhagyott döntést. Az, hogy az ügyet mikor tárgyalja a TAS, egyelőre nem tudni.

Elégedett az FK a döntéssel
Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke a csapat honlapján azt nyilatkozta, jó döntést hoztak meg az elmúlt héten a 2. ligás csapatok a pontvadászattal kapcsolatosan. „Az FK Csíkszereda azon kevés klubok egyike volt, amely a megmérettetést bármilyen szigorú feltételek között is vállalta volna, hisz nekünk van saját stadionunk, van saját sportbázisunk, saját konyhánk, tehát mi a játékosokat egy hermetikus rendszerben tudtuk volna, illetve tudnánk tartani. Mi amellett voltunk, hogy játsszuk le a hátralevő mérkőzéseket és dőljön el a pályán, hogy ki hányadik lett” – nyilatkozta Szondy, majd hozzátette, a klubok zöme már a járvány elején a futball ellen foglalt állást, és nem is titkolták azt a véleményüket, hogy ők nem a vírustól félnek, hanem pénzt akarnak spórolni. „Ahogy teltek a napok, egyre világosabbá vált, hogy a bajnokságot normális körülmények között már nem lehet befejezni, emiatt kezdtek megszületni a vészforgatókönyvek, és mi ebben nem vettünk részt, de múlt héten oda jutottunk, hogy a vészforgatókönyvek zöme kiejtette volna a másodosztályból Csíkszeredát, játék nélkül. Ez volt az a pillanat, amikor mi is léptünk” – mondta a csíki klubvezető.
Az FK Csíkszereda immár nem foglalkozik a 2019/2020-as idénnyel, hanem a következő szezonra összpontosít. Ami biztos, hogy a szakmai stáb marad, ahogy a játékosok zöme is. „Nyilván lesznek távozók, de érkezők is, most óriási káosz van a futballban” – mondta Szondy Zoltán. A klubvezető egy biztos érkezőt is bejelentett: János Norbert – akit Lénárdfalváról elküldtek – az FK-nál folytatja ősztől. Egyébként a játékos az FK Csíkszereda neveltje. A klub alkalmazottjai, a csapat és a stáb is átesett a koronavírus-teszten, jó hír, hogy minden teszt negatív lett. A csapat elkezdte a kiscsoportos edzéseket, és ahogy a feltételek enyhülni fognak, folytatni fogják az edzéseket.
A FRF tervei szerint a 2. Liga 2020/2021-es idénye augusztus 15-én rajtolhat el 22 csapattal, de Szondy szerint vannak vészjósló hírek is, melyek szerint nagyon sokan visszalépnek majd az indulástól. „Az FK Csíkszeredát ez a veszély nem fenyegeti, hiszen nálunk nincsenek akkora fizetések, hogy ez minket annyira befolyásoljon. Az biztos, hogy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia is újra kell gombolja a mellényét a következő szezontól, és más klubokhoz hasonlóan, mi is megszorításokra készülünk, de ez nemcsak az FK Csíkszereda problémája lesz. Én is egyike vagyok azoknak, akik borúlátóak a futball és a sport jövőjét illetően. Nem hiszem, hogy azok a pénzek, fizetések, azok a jogdíjak tarthatók lesznek, hisz tudjuk jól, hogy milyen helyzetbe került az európai gazdaság” – nyilatkozta a csapat honlapjának Szondy Zoltán.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.