2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

A humánerőforrás a legnagyobb hiánycikk

Több mint 300 ezer lejt tesz ki a csíkmaradasi önkormányzati tulajdonban levő Gos-Mad Kft. által a pénzügyi hivatallal szemben felhalmozott adósság és annak kamatai. A probléma az önkormányzat múlt havi ülésén is felvetődött. Bíró László polgármester szerint a legnagyobb gondot az önkormányzati cégeknek általában a humánerőforrás hiánya jelenti.

Az önkormányzati cég alkalmazottjai az iskola építésénél. Versenyképtelen verseny
Az önkormányzati cég alkalmazottjai az iskola építésénél. Versenyképtelen verseny

[dropcap]2[/dropcap]014-ben a Gos-Mad Kft. 1,1 millió lej forgalmat bonyolított le, ennek során kevéssel több mint 300 ezer lejes adósságot halmozott fel – adta hírül a Csíkmadarasi Hírlap májusi lapszáma, kitérve arra, hogy a hiány a kintlévőségekkel számolva mintegy 200 ezer lejre tehető, viszont „egy pénzügyi ellenőrzés során az illetékes hatóság a könyvelésbe foglalt számlák egy részét nem fogadta el, az ezek miatt befizetendő áfa és büntetés mértéke pedig eléri a 300 ezer lejt.”
– Jelenleg ez az utóbbi, főként a be nem fizetett adókból és kamatokból származó összeg az, amit tisztáznunk kell – közölte Bíró László polgármester. – Ennek érdekében fellebbezést is nyújtottunk be a pénzügyre. Még szerencsére időben felszínre került ez a probléma, mert van lehetőség tisztázni az év végéig. Gondatlanságot feltételezek. Sok munka volt adott pillanatban s kevés a munkaerő, ezért összecsaptak a volt adminisztrátor feje fölött a hullámok.
A csíkmadarasi elöljáró szerint egyelőre stabilizálódott a Gos-Mad Kft. helyzete.
– Most már ismerjük a völgyecskének a mélységét – jegyezte meg. – Bármilyen céget csak úgy lehet stabilan megtartani, ha dolgozunk.
Nagy valószínűséggel igen ritka a Regionális Operatív Program keretében az olyan projekt, amelynek kivitelezője egy önkormányzat saját cége, márpedig Csíkmadaras ezen kisszámú önkormányzatok egyike. Az iskola építésén is ugyanis a Gos-Mad Kft. alkalmazottjai dolgoznak. A pályázat összértéke: 2 363 909,09 lej. Az utolsó elszámolást november 23-ig kell letennie az önkormányzatnak.
– Eddig megfelelően haladtunk – tájékoztatott Bíró László. – Benyújtottuk az első elszámolást, amire meg is kaptuk az első részletet. Megjegyzem, az önkormányzati cégek működése sokkal körülményesebb, mint a magáncégeké. Nagyon nehéz felelős és jó szakembereket találni. Hátrányos helyzetben vannak az önkormányzati cégek, mert korlátozottak a juttatások, kevésbé lehet eredményorientálttá tenni a béreket, és ha nincs biztosítva a munka, akkor hanyatlik a rendszer, és erre kell odafigyelni, hogy végzetes mélyzuhanás ne történjen.
A polgármester elmondta, a nehézségek ellenére fontosnak tartják, hogy a cég működjön, és a vagyont, amit sikerült megszerezni, megfelelően hasznosítsák. A Gos-Mad Kft.-nek gépparkja van, s fontos, hogy legyen felszerelés az önkormányzat kezében.
– Nemcsak Madaras, hanem a térség problémája is, hogy a fiatalok elmennek, és nehezen vállalnak felelős emberek munkát az önkormányzatok háza táján – tette hozzá az elöljáró. – Nincs megfizetve, nem is értékelik ezt a munkát. Szerintem nagy hangsúlyt kellene fektetni az oktatásra, megismerni mélyebben a szülőföldet, hogy tudják, mit hagynak itt. Feltevődik a kérdés, hogy valóban nem tudunk megélni az eszünk és a kezünk után ebben a térségben? Mi nem tudjuk elfogadni, hogy ezekből az adottságokból, ekkora vagyonból nem tudunk megélni, és egy egész sor projekttel szeretnénk szemléltetni, hogy meg lehet élni, csak a helyi erőforrásokat kell felkutatni, ki kell használni a lehetőséget.
A Gos-Mad Kft.-nek egyelőre ideiglenesen kinevezett vezetője van, az önkormányzat hónapokkal ezelőtt meghirdette az állást, de még nem sikerült betölteni.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb