2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

A hőszolgáltatás jövőjéről tárgyaltak

Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó újonnan létrehozott intézmény fogja a tervek szerint a fűtésszolgáltatást biztosítani Gyergyószentmiklóson, miután átveszik a rendszert a jelenlegi szolgáltató E-Startól. Erről tanácsülésen döntött a helyi képviselő-testület.

Rendkívüli tanácsülésen hatástanulmány került a gyer­gyó­szent­miklósi tanácsosok asztalára, mely a fűtésrendszer átvételének lehetséges módozatait részletezte. A testület egyöntetűen kizárta azt a lehetőséget, hogy ismét idegen kézbe adják a hőszolgáltatást. Nagy Zoltán polgármester azt mondta, az önkormányzat nem szeretné, hogy a lakosság a jövőben újból kiszolgáltatott helyzetbe kerülhessen, leszögezték, helyi megoldásban kell gondolkodni a fűtés ügyében. Mint elhangzott, kézenfekvő volna, hogy a város saját cége vegye át a szolgáltatást, azonban ez a lehetőség azért nem kivitelezhető, mert amíg nincs 2017-re elfogadott költségvetése a városnak, addig nem lehet a Vitalissima törzstőkéjét emelni, anélkül pedig nem lenne fedezet a fűtőanyagra, fizetésekre. Harmadik lehetőségként egy, az önkormányzat alárendeltségébe tartozó alegység létrehozásáról tárgyaltak. A polgármester ezt a megoldást javasolta, ugyanis ebben az esetben a költségvetés elfogadása előtt is lehet biztosítani az intézmény számára a kéthavi fűtőanyagra szükséges összeget. Mivel az önkormányzat március nyolcadikai határidővel venné át a rendszert, a szükséges költségeket 1 millió 600 ezer lejre becsülték március, április hónapokra.
Tegnap újabb tanácsülésen az önálló jogi személyiséggel rendelkező alegység létrehozásáról, hivatalos bejegyzéséről döntöttek. Legtöbb hat hónapra neveznek ki ideiglenes igazgatót, amíg a versenyvizsga lezajlik és a bejegyzés megtörténik. A következő lépés az állások meghirdetése, a szolgáltatás biztosításához szükséges személyzet alkalmazása érdekében. Nagy Zoltán elmondása szerint fontos, hogy olyan személyeket vegyenek fel, akiknek van tapasztalatuk a rendszer működtetésében, éppen ezért azt remélik, a jelenleg is ott dolgozókkal folytathatják a munkát, 23 állást hirdetnek meg. Amennyiben a határozatot a prefektúra sem kifogásolja, az önkormányzat dönthet a szolgáltatás folytatásához szükséges összegről is.
A város és az E-Star között egyébként továbbra sem született megegyezés. Nagy Zoltán polgármester azt mondta, csak olyan megállapodásról lehet szó, mely a várost nem sodorja nehéz helyzetbe. – Amiben nem tudunk megegyezni, az a szerződés E-Star általi egyoldalú felmondásának jogossága, a szolgáltató azt szeretné, ha az önkormányzat peren kívül elismerné ezt, de nem tehetjük meg – fogalmazott a városvezető. Ha a város elismerné a szerződésbontás jogosságát, a vállalat érvényesítené tudná kártérítési igényét. Az önkormányzat álláspontja szerint a bíróság dönthet ebben az ügyben, maga a szolgáltató kérte ezt, az első tárgyalás pedig január 25-én lesz.
A polgármester hangsúlyozta, fontos, hogy a fogyasztók fizessék adósságaikat, hogy a bevétel hiánya ne legyen ok a szolgáltatás leállítására vagy tartós korlátozására.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb