A hőszigeteléstől a Székelytámadt-várig

Uniós pályázatok Székelyudvarhelyen

86

Székelyudvarhelyen komoly len­dületet vett az elmúlt három évben a külső források lehívása különböző fejlesztésekre, beruházásokra. Több nyertes pályázatról számoltunk be már lapunkban is, és amennyiben pozitív elbírálásban részesülnek a még függő projektek is, akkor több mint 30 millió eurónál vonhatja meg a mérleget a város polgármesteri hivatala.

A vár felújításának ünnepélyes bejelentése. Többéves álom válik valóra Fotó: Facebook

Teljesen új koncepció szerint kezdett el dolgozni 2016 második felétől a hivatal a külső források bevonásáért a város fejlesztése érdekében. A hazai és magyarországi kormányzati források mellett az európai uniós pályázati lehetőségek maximális kihasználására törekszik azóta a városháza – hangsúlyozta Zörgő Noémi szóvivő.
Elmondta, hogy az azóta eltelt időszakban összesen 15 pályázatot nyújtott be a polgármesteri hivatal a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségéhez. Több esetben már a szerződéseket is sikerül aláírni, és van olyan pályázat, amelyben a megvalósítás is elkezdődött.

Hőszigetelés és wifi
A tömbházak hőszigetelése külső források bevonásával ígéretként a 2016-os választási kampányban is szerepelt. Azóta sikerült pénzt szerezni a Mihail Kogălniceanu 4. szám alatt található tömbház megújítására, ahol a hőszigetelés és a nyílászárók cseréje történik. A vissza nem térítendő támogatás ebben az esetben 632 940 euró. Ugyanakkor a Mihai Eminescu utca 2A és 2B, a Függetlenség sugárút 10., az Építők 1. és 3. szám alatti épületek hőszigetelésére is pénzt nyert a város, a 2 781 295 értékű pályázat esetében már a közbeszerzés előkészítése zajlik – sorolta Zörgő Noémi.
Mint ismert, a napokban jelentek meg a WIFI4EU pályázat eredményei is. Székelyudvarhely 15 000 eurós utalványt kap, amelyből ingyenesen használható wifi-hálózatot építenek a köztereken.

Iskolafejlesztés és nappali foglalkoztató
A Bányai János Szakközépiskola modernizálását és teljes hőszigetelését célzó pályázatot már aláírta Gálfi Árpád polgármester.
– Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a kiíráskor ezen a tengelyen 2,5 millió euró volt a keret. Jól látszik, hogy a teljes összeget sikerült elnyernie a székelyudvarhelyi projektnek. A vissza nem térítendő támogatás értéke 2 499 006 euró – közölte a szóvivő.
Maradva a tanintézmények fejlesztésénél, kiderült, ugyanebben a fázisban van a Bethlen Gábor Általános Iskola tornatermének felújítását és bővítését célzó pályázat is. Az 507 127 eurós beruházás révén könyvtár is épül majd az iskola számára.
Nemrég adtunk hírt arról, hogy európai uniós támogatásból idősek számára alakíthat ki nappali foglalkoztató központot a város szombatfalvi részén a polgármesteri hivatal. Erre a célra 444 687 eurót sikerült lehívni, az önrész 19 600 euró.
– Ebben az esetben is a közbeszerzés előkészítése zajlik, hamarosan már jelentkezhetnek is a szakcégek a technikai terv elkészítésére – tudtuk meg.

Vár és csillagvizsgáló
Áprilisban érkezett a jó hír, hogy nyert a Székely Támadt vár restaurálására, felújítására benyújtott pályázat is. Az 5 millió eurós összértékű projekt esetében már zajlik a közbeszerzés a technikai tervek elkészítésére. Hasonló szakaszban van a csereháti csillagvizsgáló felújítását és környékének rendezését célzó pályázat is. Erre a célra 917 977 euró vissza nem térítendő támogatást kap a város.
– A beruházás révén új szabadidős tevékenységekre nyílik majd lehetőség, és nem mellékes az sem, hogy a turisták számára is új lehetőségeket nyújthat majd a csillagvizsgáló kínálata – fogalmazott Zörgő Noémi.

Jöhet a második inkubátorház
Szerződéskötés előtti fázisban van két másik jelentős pályázat is. Az egyik közülük a kisiparosok számára építendő új inkubátorház. Ennek a projektnek az összértéke 1 340 000 euró, amelyből 640 000 euró a vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeget a székelyudvarhelyi önkormányzat, illetve a megyei tanács állja majd. A város főbb útvonalainak modernizálására, valamint a hatékony tömegközlekedést, a gépjárműforgalom és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó, illetve az alternatív közlekedést támogató pályázat elbírálása is majdnem a finisben van, amennyiben nyer, a városnak 8 elektromos busza lesz, a hozzájuk tartozó infrastrukturális elemekkel együtt (töltőállomás stb.), illetve új biciklisávok épülnek – részletezte a szóvivő. A két említett projekt összértéke több mint 15 millió euró.

Vizes ügyek
A már benyújtott és elbírálás alatt lévő pályázatok között ott van a Tompa László Általános Iskola tornatermének bővítését, díszterem építését, illetve az iskola épületének teljes energetikai felújítását célzó, több mint 2 millió eurós projekt is, amelynek részeként a sétatéri minifocipályát és a játszóteret is modernizálnák. A bürokrácia csökkentését célzó egyszerűsített ügyintézés megvalósítását lehetővé tevő pályázati dossziét is leadta a hivatal, erre a célra több mint 600 000 eurót igényelt, de erről egyelőre többet nem tudnak.
Lezárult már a szegénység kiküszöbölését, illetve a perifériára való kirekesztés visszaszorítását célzó stratégia kidolgozását lehetővé tevő mintegy 25 000 eurós pályázat, viszont a stratégia kivitelezésére benyújtott pályázat sajnos nem nyert.
– Ha mindent összeadunk, és pozitív elbírálásban részesülnek a még függő projektjeink is, akkor az azt jelenti, hogy több mint 30 millió euró európai uniós támogatást sikerül bevonni a város fejlesztésébe. Sőt további 18 millió euró érkezik még a Harvíz Rt. projektjének köszönhetően a városba, amelyből a víz- és szennyvízhálózat cseréje, illetve jelentős fejlesztése valósulhat meg – tett pontot az összesítés végére Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek