2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

A hogyan tovább a fontos

A 90-es évek közepe óta nem szavaztak ennyien az RMDSZ-re, mint a május 26-i európai parlamenti választásokon. Az eredményeket újabb meghatalmazásként, a közösség bizalmaként értékelte Antal Lóránt szenátor és Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök. Ugyanakkor a kampány során elhangzott kritikákra is lesznek válaszaik.

Antal Lóránt és Bíró Barna Botond. Örülnek a szavazatoknak Fotó: Csedő Attila

Az EP-választások kapcsán tartott közös sajtótájékoztatót a szenátor és az udvarhelyszéki RMDSZ-elnök pénteken kora délután a szenátori irodában.
Udvarhelyszéken 10 ezerrel többen voksoltak a szövetségre, mint 2014-ben, ez összesen 44 031 szavazatot jelent, ez a szám pedig 5000-rel több, mint a csíkszéki voksok száma – sorolta az adatokat Bíró Barna Botond elnök. Ezzel elmondható – tette hozzá –, hogy a térség a megyében kiemelkedően teljesített, sőt Erdély-szerte is az udvarhelyszéki összefogás volt az egyik legerősebb.
A széki elnök véleménye szerint az eredmények azt jelentik, hogy a választópolgárok megelőlegezték a bizalmat a szövetségnek a további időszakra, de azt is, hogy bíztak az RMDSZ és az MPP összefogásában. Itt Bíró külön köszönetet mondott a polgári vezetésű Kápolnásfalunak és Szentegyházának, ahol nagyon magas volt a magyar listára leadott voksok száma. Az udvarhelyszéki eredményeket és a választáson szerzett tapasztalatokat, a szövetség munkájával kapcsolatos kritikákat alaposan kielemzik a héten, és meghatározzák, hogy hogyan tovább – mondta Bíró Barna Botond. Arra már most utalt, hogy a jövőbeni választások kapcsán többet kell foglalkozni a külföl­dön dolgozó udvarhelyszékiekkel, hogy az ő szavazatukra is lehessen számítani.
– Megrősítést, megbízatást kaptunk, a munkánkra tehát szükség van – fogalmazott a sajtótájékoztatón Antal Lóránt szenátor. Azt is elismerte, hogy az elmúlt 30 év alatt felmerült megválaszolatlan kérdésekkel is foglalkozni kell a jövőben. A szenátor szerint meg kell határozni, hogy melyek azok az erdélyi magyar közösség szempontjából fontos gazdasági kérdések, amelyekkel komolyan kell foglalkozniuk, illetve melyek azok a kisebbségi kérdések, amelyeknek hangsúlyosabban meg kell jelenniük a szövetség politikájában.
– Az RMDSZ-nek mindig kihívás elérni a bejutási küszöböt, és mindig kihívás beazonosítani a közösség szempontjából legátfogóbb kérdéseket is – jegyezte meg a fiatal politikus.
Végül szóba került a Kárpátokon túli RMDSZ-re leadott szavazatok témája is. A két politikus szerint nincs új a nap alatt, korábbi választásokon is többezres nagyságrendben voksoltak magyar jelöltre vagy magyar listára a román megyékben. Ahogy a magyar szavazótáborban is van mindig egy réteg, amely román pártokat részesít előnyben és „átszavaz” (Székelyudvarhelyen például 1500 szavazat „ment” máshová), fordítva miért ne működhetne ez – hangzott el a költői kérdés a sajtótájékoztatón. Egyébként ők nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mint mondták, a jövőre koncentrálnak inkább, hiszen 2020-ra fontos kérdéseket kell politikai összefogással megválaszolni – összegzett Antal és Bíró.

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb