A hivatalosságok elismerik, lépni kell, de ki finanszírozza?

Medve-ügyben a cél közös, az oda vezető út nem

606

A medvék túlszaporodtak, a helyzet tarthatatlan, valamit sürgősen tenni kell, a törvény adta lehetőségek szűkösek, a jogszabályokat is meg kell változtatni – értettek egyet a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottságának tegnapi ülésén részt vevő állami intézmények és hivatalok, valamint a megyei önkormányzat képviselői. A hétvégi tusnádfürdői medvetámadás miatt összehívott tanácskozáson vita csak abban volt a felek között, hogy kinek mi a feladata a gondok megoldásában és ki adja hozzá a pénzt. Elhangzott: 12 egyed kiemelésének dokumentációját készítik elő.


A bizottsági ülés végén a felek abban maradtak, hogy minden érintett hivatal, intézmény megtesz mindent azért, hogy a tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a vadásztársulás által azonosított tizenkét medve esetében tegnap benyújtott kiemelési kéréseket minél gyorsabban elbírálják, lehetőleg kedvezően. A sajtónyilvános bizottsági ülésen Jean Adrian-Andrei, Hargita megye prefektusa kijelentette: a medvetámadások gyakorisága miatt Tusnádfürdőn minden korábbinál aggasztóbb a helyzet, ezért volt szükség a bizottság rendkívüli ülésének összehívására. Emlékeztetett: az elmúlt három évben összesen 33 áldozata volt medvetámadásoknak. A kormánymegbízott ugyanakkor leszögezte: jelen pillanatban csak a hatályos törvények keretei között van mód bármilyen cselekvésre. Kifejtette: elsősorban a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, tájékoztatni kell a lakosságot, hogy mi a teendő medvetámadás esetén. A prefektus ugyanakkor elismerte: valóban szükség van anyagi forrásokra a helyzet rendezésére és a vonatkozó jogszabályok módosítására is.

Borboly: a kormány feladata dönteni
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor a környezetvédelmi minisztérium aktívabb szerepvállalásának hiányát kérte számon. Bár értékelte, hogy a szaktárca tízmillió euró támogatást pályázott az Európai Uniótól a helyzet rendezésére, kérte, hogy a projekt gyakorlatba ültetéséig is finanszírozza a minisztérium a prevenció, azaz a medvék befogásának és elszállításának, vagy esetenként kilövésének költségeit. Kifejtette: a hazai vadállomány, beleértve a medvéket, az állam tulajdona, tehát az állam működését biztosító kormánynak a feladata lenne a megfelelő döntések meghozatala.
– Joghézag van, ezt minden hozzászóló alátámasztotta, és ez ad lehetőséget arra, hogy senki ne vállalja a szükséges döntés meghozatalát – mutatott rá a probléma forrására Borboly Csaba a megbeszélés végén.
Az elöljáró ugyanakkor bejelentette: hamarosan megalakul Hargita Megye Tanácsa nagyvadas munkacsoportja, amelynek az lesz a feladata, hogy egyrészt előkészítése a szükséges jogszabály-módosításokat, továbbá dolgozzon ki hatékony menedzsmenttervet a megyei nagyvadállomány kezelésére és a további medvetámadások megelőzéséhez szükséges prevenciós eljárásokat is.

Minisztérium: a kérdés bonyolult
A környezetvédelmi tárcát Szép Róbert, az Országos Környezetőrség főbiztosa képviselte, noha Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert is meghívták a tanácskozásra, ő azonban Nagyváradra látogatott egy korábban lekötött eseményre. Szép Róbert elmondta: a helyzet jóval bonyolultabb, mint elsőre tűnik. Emlékeztetett, a helyzet azt követően vált súlyossá, hogy a Cioloș-kormány teljesen betiltotta a kilövéseket. Emiatt van például, hogy ma már a medvék nem félnek a figyelmeztető lövésektől sem. Rámutatott, a medvék túlszaporodása a medvének mint fajnak sem jó, ugyanis sérül a génállomány, így a medvék egyre kisebbek lesznek. Mint részletezte: a korábbi trófeavadászat bűne, hogy kilőtték a kapitális hím medvéket, amelyek szabályozták a medvepopulációt, azzal, hogy a bocsok egy részét elpusztították. Emiatt ma már nem ritka a 3 vagy 4 bocsos anyamedve sem. Szóvá tette ugyanakkor, hogy az EU is többnyire a nagyragadozókat nyilvánítja fokozottan védett állatnak, ellenben nem védik a nagyvadak prédaállatait, ami az ökológiai egyensúly felborulásához vezet. Hangsúlyozta: a minisztérium igenis érti a problémát és érzékeli annak a súlyát. Arra készülnek, hogy ősszel rendeletet adnak ki, amely lehetővé teszi a vadásztársaságoknak, hogy egyszerűbben tudjanak közbeavatkozni ott, ahol ez szükséges. Emellett a beavatkozási kvóták visszaállítására is készül a szaktárca.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek