A hétvégén öt torna lesz a megyében

Asztalitenisz-maratonra készülnek

161

Noha egy héttel később, de Románia is csatlakozik a Nemzetközi Asztalitenisz Nap rendezvénysorozatához. Országszerte több mint százhatvan tornát rendeznek a héten, ebből öt Hargita megyében lesz, Maroshévíz három, míg Gyergyóditró és Csíkszereda egy-egy AmaTur tornának lesz a házigazdája a hétvégén.

Csíkszeredában vasárnap a József Attila Általános Iskola sporttermében állnak asztalhoz a sportolók Fotó: Pál Zoltán / Archív

Április 6-án ünnepelték a Nemzetközi Asztalitenisz Napot, az alkalomból világszerte több mint félezer tornát rendeznek. Mivel április 8-án az ortodoxok a húsvétot ünnepelték, így a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) jóváhagyásával Romániában április 10. és 15. között tartják a világnap alkalmával B+ kategóriás AmaTur tornákat.
Tavaly a Nemzetközi Asztalitenisz Nap alakalmából Romániában 112 tornát tartottak – Hargita megyében Csíkszeredában kettőt, egyet-egyet pedig Gyergyóditróban és Maroshévízen –, idén a világ 96 országából 522 tornát regisztrált az ITTF, ebből a legtöbb, 162 Romániában zajlik majd. Érdekesség, hogy Románia után India volt a legaktívabb 67 tornával, az ázsiaiakat Svédország 24 és Szlovákia 19 és Törökország 16 tornával követte, a többi országban mind tíz alatt volt a turnék száma. A profi asztaliteniszt uraló Kína pedig mindössze egy tornának adott otthont, azt is gyerekeknek szervezték.
Hargita megye öt tornának lesz házigazdája, egyet pénteken, kettőt szombaton és kettőt vasárnap tartanak. A legaktívabbnak a maroshévízi rendezők voltak, ők ugyanis három tornát szerveznek a hétvégén. Pénteken délután Mini AmaTur torna lesz két kategóriában, 7 és 10, valamint 10 és 14 éves gyerekek számára. előzetesen huszonkilencen neveztek. Szombaton és vasárnap B+-os torna lesz, mindhárom nap a polgármesteri hivatal ad otthont a versenyeknek. Szombatra tizennégy, vasárnapra húsz versenyző jelentkezett előzetesen.
Szombaton reggel fél kilenckor a Gál Ferenc sportcsarnokban B+-os torna lesz két kategóriában. Előzetesen hatvanan neveztek a viadalra, zömében a Gyergyói-medence településeiről, de érkezik versenyző Marosvásárhelyről, valamint többen utaznak a ditrói viadalra Csíkszeredából is.
Vasárnap fél tíztől Csíkszeredában, a József Attila Általános Iskola sporttermében is B+-os tornát tartanak 56 előzetes nevezővel. Az összevont Elite-nyílt-amatőr kategóriában huszonnégyen, a kezdőknél huszonöten, míg a gyerekeknél heten adták le részvételi kérelmüket. A viadalra a Hargita megyei sportolók mellett Kovászna megyeiek is jelentkeztek.
Egyébként mind az öt torna esetében a tényleges résztvevők száma a nevezések érvényesítése után válik véglegessé.

Győzelem játék nélkül
Miután sikerrel vette a Szuperliga alsóházi osztályozóját az ISK-FSK Székelyudvarhely, a Kü­küllő-parti város A-divíziós csapatának is sikerült kiharcolni a bennmaradást. A Fit.Feel a péntek délutánra kiírt A-divíziós rájátszás visszavágóját játék nélkül nyerte, a zilahiak ugyanis pénzügyi okokra hivatkozva nem utaztak el a mérkőzésre.
A kettős párharc első mérkőzésén idegenben nagyszerű napot fogott ki a Jenei Barnabás, Vetésy Norbert és Karácsony Dániel alkotta udvarhelyi csapat, és nagy meglepetésre 5–4 arányban sikerült győzni a sokkal esélyesebbnek tartott Zilahi CSM otthonában.
Kettős győzelemmel tehát megnyerte a Fit.Feel is a bennmaradásért vívott csatát, ami azt jelenti, hogy jövőre Székelyudvarhelynek a Szuperligában, az A és a B Divízióban is lesz csapata.

Kopacz Gyula

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek