A héten matekból vizsgáznak

57

Pénteken kell bepótolják a nyolcadikosok elmaradt matematika képességfelmérő próbavizsgáit azok a Hargita megyei általános iskolák, ahol a tantestület csatlakozott az országos szintű tiltakozó akcióhoz és bojkottálta a kisérettségit. A román nyelv és irodalom vizsgát múlt pénteken szervezték meg az érintett tanintézmények.

Megúszták, de csak átmenetileg. Törlesztik a „tartozást” Fotó: Archív

Amint arról már korábban beszámoltunk, Hargita me­gyében több mint tíz is­kola csatlakozott a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség til­takozó akciójához és bojkottálta a nyolcadikos országos képességfelmérő próbavizsgát azzal, hogy megtagadta a vizsga felügyeletét. A tiltakozó megmozdulást követően az oktatási minisztérium átiratban arra utasította a tanfelügyelőséget, hogy az elmaradt vizsgákat március végéig pótolniuk kell.
– Megszerveztük az elmaradt kisérettségit: múlt héten, pénteken tartották meg az érintett általános iskolák a román nyelv és irodalom képességfelmérőt, ezen a héten pótolják a matematikavizsgát, jövő héten, március 26-án pedig a magyar nyelv és irodalomból elmaradt írásbelit. Hargita megyében összesen tizenhat tanintézményt érint az intézkedés – tájékoztatott Görbe Péter főtanfelügyelő.
A tanügyi szakszervezet bojkottja miatt elmaradt próbavizsgára az oktatási misztérium nem küldött új tételsorokat, hanem a tanfelügyelőségekre bízta azok összeállítását.
– A képességfelmérő vizsgához szükséges román nyelv és irodalom, matematika, illetve magyar nyelv és irodalom tételsorokat a szakos tanfelügyelők kellett összeállítsák, a minisztérium által korábban az országos képességfelmérő vizsgára kiadott tételek mintájára és nehézségi szintjéhez igazodva – részletezte Görbe.
A főtanfelügyelő azt is elmondta, hogy a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának eredményét azt követően közli és értékeli a tanfelügyelőség, hogy a szóban forgó tizenhat általános iskolában is lejár a nyolcadikosok képességfelmérő próbavizsgája.

Pál Bíborka

A cikk a Hargita Népe március 21-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek