A helyi vállalkozásokat is támogatják: Nagy tervek a felcsíki falvakban

2 445

Az új tervek mellett a tavaly elkezdett beruházásokat folytatják idén Csíkszenttamáson és Csíkszentdomokoson. Mindkét település megvásárolt egy ipari területet, ahol újonnan érkező kisebb-nagyobb vállalkozások kapnak helyet.

Karda Róbert                                                                                                          Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya

Kedves Róbert                                                                                                        Fotó: László F. Csaba / archiv

Csíkszenttamás és Csík­szent­domokos község vezetősége szerint sikeres évet zártak. Az előre kitűzött tervek többsége megvalósult, ám a beruházások kivitelezését sok esetben lassította a bürokrácia.

A legfőbb cél a gazdasági élet fellendítése
Karda Róbert, Csíkszent­do­mokos polgármestere elmondta: a tavaly sikerült 1 kilométer járdát építeniük az országút mentén, a tűzoltóautóknak szánt garázs épületét sikerült befejezniük, több útszakaszt is új aszfaltburkolat fed, illetve megvásároltak egy ipari zónában levő területet.
− Az ipari terület megvásárlása talán a tavalyi év egyik legnagyobb megvalósítása, mert a jövőbe mutat. Az a célunk, hogy olyan ipari egységek jöjjenek itt létre, amelyek több munkahelyet tudnak majd biztosítani a helyiek számára. A gazdasági élet fellendítésére több figyelmet kell fordítanunk – emelte ki Karda Róbert.
Nem sikerült teljesen befejezniük a Márton Áron Látogató- és Zarándokközpontot és a közvilágítás felújítását. Az utóbbi megvalósítására már tavaly birtokukban volt az erre szánt pénzösszeg, viszont a hosszas bürokrácia megakadályozta a megvalósulását.
Ebben az évben befejezik az új óvodaépület felépítését, amely összesen 700 négyzetméter területen fekszik. A polgármester nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a 2020-as tanévet már az új épületben kezdjék el a gyerekek. Hozzáfűszte: a konyhával felszerelt, hosszabbított programmal működő óvoda kivitelezésére még senki sem jelentkezett, pedig már két alkalommal is kiírták.
Egy fedett uszoda létrehozása is a tervek között szerepel: három cég jelentkezett a kivitelezésre, most értékelik őket, és ha minden jól megy, tavasszal elkezdődnek a munkálatok.

Az összefogás éve Csíkszenttamáson
Valóságos munkateleppé változott 2019-ben Csíkszenttamás. A tavaly tűzcsapokat helyeztek el olyan falurészeken, ahol szükség esetén a tűzoltóknak eddig nem volt más lehetőségük a szerkocsik újratöltésére. A faluban több utat is új aszfaltréteg borít, illetve modernizálták a közvilágítást. Közel 2600 parcellát telekkönyveztettek a Hargita megyei kataszteri és telekkönyvi hivatal programjának keretében. Mindemellett egy ipari területet is vásárolt az önkormányzat, amelyet azok a helyi vállalkozók vehetnek igénybe, akiknek már az otthoni hely nem elegendő. Már két cég meg is kötötte a 20 éves bérleti szerződést a helyi önkormányzattal, be is költöztek és elkezdték a munkát.
− Az utak aszfaltozása a DKSZ Fejlesztési Társulat által megpályázott összegből jött létre. A legfontosabb dolog, amit elértünk az utóbbi időszakban, az az, hogy három község (Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás) együtt tud dolgozni. Nagyon elégedett vagyok a munkaközösség hozzáállásával: megtapasztaltam, ha egy jó csapat van a hátam mögött, akkor minden kevesebb fejfájással vihető véghez – fejtette ki Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere.
A csíkszenttamási községházát is modernizálták: a közel 100 éves épület villanyrendszere és tetőszerkezete nem volt a legjobb állapotban, így már létfontosságúvá vált ennek felújítása. Már be is fejezték a munkálatokat, és ha minden jól megy, néhány napon belül vissza is költöznek az új épületbe.
A polgármesteri hivatal további tervei között szerepel aszfaltutat építeni a Csonka­toronyig és a Szent Anna-feredőig, hogy esős időben is látogatható legyenek ezek a népszerű látványosságok. Mindemellett pedig a DKSZ Fejlesztési Társulással közösen szeretnék elérni, hogy minél előbb bevezessék a községekbe a gázt.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek