2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

A helyi nevezetességeket kínálják

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy bezárt a pályázati pénzből létrehozott kápolnási turisztikai iroda, miután lejárt a pályázatban vállalt kétéves működtetési idő. A visitinharghita.ro honlap szerint Hargita megyében jelenleg – a kápolnási irodával együtt – összesen 17 turisztikai információs irodát tartanak nyilván. Összeállításunkban ezek közül néhánynak a munkatársai számolnak be eddigi eredményeikről.

Irányítótábla Gyergyócsomafalván. Utat mutat vendégeknek és átutazóknak
Irányítótábla Gyergyócsomafalván. Utat mutat vendégeknek és átutazóknak

Hargita megyében tizenhét turisztikai információs iroda működik. Alábbi összeállításunkban arra keresünk választ, hogy ezek az irodák mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Csíkkozmás a gyógy-turizmus felé tájolódik
A csíkkozmási Turisztikai Információs Központ 2013 áprilisától működik. Az iroda munkatársainak tájékoztatása szerint fő tevékenységük a községhez tartozó turisztikai látványosságok, szolgáltatások népszerűsítése. Katalógusokat, szórólapokat terjesztenek, turisztikai kiállításokon, vásárokon vesznek részt, együttműködnek a többi turisztikai információs irodával.
– Szervezünk ökoturisztikai programokat, amelyekkel ismertté tesszük népi gyógyfürdőinket, a csík­kozmási Sószékfürdőt és a lázárfalvi Nyír­fürdőt, épített örökségünket, történelmi helyeinket, mint a Nyergestető, ugyanakkor természeti adottságainkat, mint a Szent Anna-tó – válaszolta megkeresésünkre Dobos Márta, az iroda munkatársa. – Egyik legfontosabb megvalósításunk a gyógyturizmusban jártas határon túli településekkel való kapcsolatfelvétel, amelynek eredményeként több vendéget is sikerült idecsalogatni. Például vendégül láttunk mozgássérülteket a csíklázárfalvi Nyírfürdőn.
A kozmási Turisztikai Információs Központ költségeit Kozmás Polgármesteri Hivatala fedezi, a projekt futamideje 5 év. Az iroda munkatársai szeretnének egyesületet létrehozni, amely az öt év elteltével átvehetné az iroda fenntartását, de ez még nem történt meg.

Gyergyócsomafalva – a rendezvényszervező
A gyergyócsomafalvi Turisztikai Információs Iroda 2012-ben nyílt meg, és két turisztikai referenssel működik, akiket már 2011 novemberében alkalmaztak, hogy nekiláthassak a turisztikai népszerűsítő kiadványok előkészítésének. Feladatuk a turisták tájékoztatása, a szállásadókkal való kapcsolattartás, a TDM rendszer elindításában való részvétel.
– Társszervezői vagyunk a nagyobb rendezvényeknek, falunapnak, gazdanapnak, Családok napjának, de voltak saját rendezvényeink is – vázolta Borsos Enikő, az iroda egyik munkatársa. – Tavaly tábort szerveztünk Vissza a vadonba címmel! A mi irodánkat nemcsak az uniós projekt miatt nyitották meg, a falu vezetése is fontosnak tartja, lát benne jövőt. Most már egyre többen térnek be, megkeresnek telefonon, interneten is. Nyáron szinte naponta bejött valaki. Most csend van, de télen a két sípályának köszönhetően lesznek érdeklődők.

Homoródalmás – iroda és emlékszoba
A homoródalmási turisztikai iroda munkatársait, Török Ildikót és Antonya Rékát 2014 augusztusától alkalmazták. – Kirándulásokat, gyalogtúrákat szervezünk a környékre, a Var­gyas-­szorosba – tájékoztatott Tö­rök Ildikó. – Ifjúsági napokat tartunk, besegítünk a helyi rendezvények szervezésébe, különösen a főszezonban, májustól szeptemberig. Az irodaépület egyik helyisége a Szabó Gyula-emlékszoba: itt van az írógépe, asztala, könyvei, személyes tárgyai, s ez az emlékszoba külön is vonz érdeklődőket.

Máréfalva – a turisták száma megkétszereződött
A máréfalvi Turisztikai Információs Iroda uniós pályázatból épült, 2010 óta működik, fenntartója a Máréfalvi Polgármesteri Hivatal. A kolléganőm és én 2014 márciusa óta dolgozunk itt – tájékoztatott Fancsali Hajnalka turisztikai ügynök. – Amióta tavaly újranyitott az iroda, megduplázódott az ide látogató turisták száma, a tavaly egész évi, alig több mint 500 vendéghez képest, idén szeptember végéig több mint 1300 turista látogatta meg Máréfalvát. Az iroda vendégeit leginkább átutazók teszik ki, akik a székely kapuk iránt érdeklődnek, és/vagy a tájházat szeretnék megnézni. Többségük Magyarországról érkezik, de jöttek hozzánk Franciaországból, Szerbiából, Németországból, Svédországból, Hollandiából, Olaszországból, Izraelből. Az ide érkező belföldi csoportok nagy része valamilyen nyári diák- vagy ifjúsági tábor keretében, szervezett kirándulás alkalmával látogat el hozzánk.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb