szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A helyi közösség örömünnepe

Az idei silány gyümölcstermés ellenére sikeres háromnapos fesztivált tudhat maga mögött a Civitas Alapítvány. A környékbeli asszonyok, vidéki gazdák évről évre hagyományos, ám ízeiben megújuló különlegességekkel rukkolnak elő. A fesztivál nem lenne teljes az erdélyi táncosok és zenészek nélkül.

Finomságok bő választéka a vásárban. Beérett a munka gyümölcse Fotók: Nagyálmos Ildikó

Minden évben bebizonyosodik, hogy helye van a város életében a gyümölcsfesztiválnak és van értelme a gazdasszonyok munkájának, a helyiek magukénak érzik a rendezvényt, várják és örömmel vesznek részt az igényesen összeállított programokon.
Idén a 11. gyümölcsnapokra stílusosan tizenegy közösség érkezett, ízléses, színes standjaikkal, elegáns csomagolású termékeikkel csábították a vásárlókat. A rendezvény értékteremtő közösséggé, élménnyé nemesedett, élő hagyományt teremtettek.

A szombati ünnepélyes megnyitón Lukács Bence Ákos konzul, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának munkatársa arról beszélt, hogy a fesztiválon felvonultatott termékek önmagukban értéket képviselnek, nemcsak a kiváló helyi adottságok, hanem a hozzáadott tudás és gondosan végzett munka miatt is. Hiszen, mint fogalmazott, saját értékeinket úgy becsülhetjük meg a legjobban, ha gondoskodunk a termények fennmaradásáról, átörökítéséről. Fontos üzenet a vásárlóknak, hogy a helyi termék választása nemcsak a minőséget jelenti, de környezeti szempontból is értékes döntés, ugyanakkor a helyi termelők jövedelemhez juttatását és a székelyföldi életminőség javítását is garantálja. Sokan vannak, akik hisznek természeti értékeinkben, és a mai kor követelményeihez igazítják az őseinktől örökölt tudást. A becsülettel, szívvel végzett munka gyümölcsénél nincs nagyobb elégtétel, mondta.


A fesztivál mindenkori támogatója, Hargita Megye Tanácsa nevében Borboly Csaba elnök örömét fejezte ki, hogy a politikán túlmutató Székely termék, illetve a Helyi termék mozgalom képviselői megtalálták a közös hangot, összefogtak a helyi értékek megmentésére. A megyei tanács és az állam támogatása mellett a magyar kormány pályázatai, illetve az uniós pénzek is segítik a helyi gazdák érvényesülését.
Antal Lóránt RMDSZ-szenátor a helyi termékek kapcsán elmondta: ez számára egyenlő az értékkel, „hiszen aki helyi terméket állít elő, értéket teremt”. Udvarhelyszék a megye gazdasági motorja, azon kevés városok közé tartozik, ahol vannak kis- és közepes vállalkozások, amelyek hozzáadott értéket termelnek, munkahelyeket teremtenek.

 

A gyümölcs és a kultúra gyümölcse egy helyen
A rendezvény színvonalát a néptáncosok és népzenészek emelték, egész napos előadásokkal szórakoztatták a vendégeket, de a bábszínház, a kismamasátor, a kézműves-foglakozások is mind-mind hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.
Kolumbán Gábor, a Civitas Egyesület elnöke megköszönte az elismerő szavakat, amelyeket a közösség vezetőitől kaptak az elmúlt huszonhét évben végzett tevékenységükért. Amint mondta, teszik a dolgunkat és bizakodva tekintenek a jövőbe, noha az első években könnyebb volt megszervezni a fesztivált, egyszerűbbek voltak az engedélyeztetési eljárások, könnyebb volt a termelőket a falvak képviseletében meggyőzni, hogy jöjjenek el, és vegyenek részt ezen a rendhagyó vásáron.
– Aszályos évek után vagyunk, a klímaváltozás, a jogi helyzet szigorodása is nagy kihívás számunkra, fel kell gyorsítani az alkalmazkodási stratégiánkat. Legyünk a saját életünk urai, tartsuk el magunkat – tanácsolta Kolumbán Gábor.

Újat alkotva őrizni a hagyományt
A tizenegy falu képviselői lelkiismeretesen és örömmel jönnek minden évben a fesztiválra, amely nem csupán egyfajta értékesítési lehetőséget jelent, hanem ismerkedést, kapcsolattartást, tudásátadást – mondta Bara Erzsébet falugazda, aki közvetlen kapcsolatban áll a vidékiekkel. Molnár Judith, a Helyénvaló bolt vezetője hősöknek nevezte a termelőket, akik egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben: manapság a fitness-termékek hódítanak, így a gyümölcsfeldolgozást is át kellett értékelni.

– Apró lépésekben próbálnak odafigyelni a rohanó világ őrült divatjára, évről évre előrukkolnak cukor- és tartósítószer-mentes termékekkel is. Újítani kell, mert ezt várja a fogyasztó, ugyanakkor a hagyományt is kell őrizni, mert ebben van nemzetünk jövője. Ebben a csendes küzdelemben leszünk továbbra is társai az udvarhelyszékieknek – mondta Molnár Judith.
Orbán Árpád alpolgármester szerint csak akkor lehetséges a megmaradás és jövőépítés, ha továbbörökítjük őseink hagyatékát. Ez pedig a város és vidék összefogása nélkül nem sikerülhet. Mindenki számára az legyen a legfontosabb miliő, ahová a Jóisten teremtette.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb