A helyi hagyományok ápolása a legfontosabb

Sajtótájékoztatón ismertették a programot

Madéfalva nemcsak az 1764-es történelmi eseményről vált ismert településsé, hanem a hagymatermesztés által is. Ez a mezőgazdasági tevékenység azért is fontos, mert a régi időkben több családnak is megélhetést nyújtott. Ezért már 11. alkalommal szervezik meg jövő hét végén a Madéfalvi Hagyma­fesztivált, amely sok egyéb mellett ösztönözni próbálja a lakosságot a hagyományos és egészséges élelmiszerek fogyasztására.

Sajtótájékoztatón ismertették a programot

Évről évre törekednek a szervezők, hogy felejthetetlen időtöltést nyújtsanak a községnek. Minden évben igyekszenek arra, hogy a madéfalvi közösséget a lehető legtöbb programba bevonják és ugyanakkor a testvértelepülésről érkező küldöttséget is.
A szeptember 12–15. között zajló fesztivál első napján ismertetik a közösséggel a projektet, amelyben néhány madéfalvi fiatal zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik, az önkormányzat támogatásával. A feldolgozástól egészen az értékesítésig vezetik majd őket, termékeiket pedig a jövő évi hagymafesztiválon mutathatják be, ahol külön stand áll majd rendelkezésükre. Pénteken – két év kihagyás után – ismét bejárják a Siculicidium tanösvényt Böjte Csaba testvérrel, az érdeklődők közül bárki csatlakozhat. A sport kedvelőire is gondolván, csütörtökön lesz az önkormányzati labdarúgótorna, szombaton pedig a Székely települések labdarúgótornája is, amelyekre Tolna megyéből, valamint a magyarországi testvértelepülésekről is érkeznek csapatok. A szombati napot zárja majd a Hagymabál a Dynamic zenekar közreműködésével.
A vasárnapi események a hagyma köré szerveződnek: reggel a madéfalvi ifjúsági fúvószenekar szekeres felvonulással ébreszti a falut, ezt követi majd a híres gasztronómiai vetélkedő, a hagymás ételek főzőversenye.
− A gasztronómiai vetélkedőn nem a versengésre tevődik a hangsúly. Célunk, hogy minél több madéfalvi csapat gyűljön össze és együtt ünnepeljenek ezen a napon – fogalmazott Csibi József, Madéfalva polgármestere.
A fesztivál programjainak alakításánál a gyerekekre is gondoltak: a cserkészek egész napos tevékenységeket, játékokat állítottak össze a szórakozni vágyó fiataloknak. Nem utolsósorban a számos kulturális rendezvény mellett flashmob is színesíti majd az eseménysort: a gyerekek általuk készített töklámpásokkal fogják megalkotni a Madéfalvi Hagy­mafesztivál feliratot, amely majd fotókon lesz látható, drónok révén.

Szilágyi Dalma Orsolya