A helyi értékek megismertetése a cél

Kastélynapok másodszorra Maroshévízen

197

A műemlék épületek megismertetése, a kultúra és a gasztronómia köré szerveződnek a Maroshévízen szervezett európai kulturális örökség napjai szeptember 28–29-én. Az Urmánczy-kastély udvarán családi programokkal, kiállításokkal és a város jellegzetességeit ismertető eseményekkel várja az érdeklődőket a Positive Transylvania Egyesület és társszervezői.

Látogatók az Urmánczy-kastély udvarán. Élménygyűjtés Fotó: Positive Transsylvania Egyesület

A változatos programokat a szombaton délelőtt tíz órától kezdődő, Hargita megyében egyedülálló gasztronómiai témájú esemény nyitja Erdély ízei és hangjai címmel: ennek keretében a résztvevők megkóstolhatják az örmény, magyar és román gasztronómia helyi különlegességeit, megismerhetik a kastélyt és környékét, valamint műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt. A program a kastélynapok része ugyan, de önálló eseményként jegyzik, a helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges a www.eat-local.ro oldalon. A program a rendezvény társszervezői – a My Transylvania Egyesület és a Slow Food Marosvásárhely Közösség – által valósul meg.
– A kastélynapokat műemlékavató ünnepséggel nyitják szombaton délben, hiszen az Urmánczy-kastély idén kapott műemlékvédelmi besorolást az örökösök kezdeményezésére – tájékoztatott Szabó Tekla Katalin szervező.
Délután zsindelykészítő work­shopra, képzőművészeti kiállításra és Artwise-divatbemutatóra várják a közönséget, emellett folyamatosan lesznek vezetett séták a kastélyban, román és magyar nyelven egyaránt.
Vasárnap délelőtt a gyerekek kipróbálhatják a népszerű EduKastély játékokat a PONT csoport vezetésével. Emellett családoknak szánt program lehet a vezetett kerékpáros kirándulás Ma­ros­hévíz meleg vizű forrásaihoz; de lesznek koncertek is, valamint kerekasztal-beszélgetés a Lassú életmód témakörében, ahol a turizmus, a divat és a gasztronómia területén is utakat keresnek a résztvevők arra, hogy minél szélesebb körben alkalmazhassák és népszerűsíthessék a helyi termékeket és értékeket – tájékoztatott Szabó Tekla Katalin, a Positive Transylvania Egyesület vezetője, a kastélynapok szervezője.
A rendezvény jelképes összegű belépődíjjal látogatható (felnőtteknek 10 lej, diákoknak 5 lej), amelyet a kastély felújítására fordítanak.
A rendezvény részletes programja az Urmánczy-kastély Face­book-oldalán böngészhető.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek