A hely szelleme

65

Szocreál, de tágas, világos térben, szabadon alkotnak a művészek a XII. FREE Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotóműhelyben: Csíkszeredában, a volt Szakszervezetek Művelődési Háza Márványteremnek nevezett emeleti előcsarnokaiban zajlik a Botár László képzőművész által vezetett művésztelep augusztus 21–31. között. Sarány István beszámolója.

Fotó: László Róbert
Fotó: László Róbert

Meghatározza a művészek látásmódját, témaválasztását és technikáját az, hogy hol élnek és dolgoznak – vonta le az általa szervezett alkotótábor többévi tapasztalatait Botár László képzőművész, a Csíkszeredában zajló FREE Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotóműhely kezdeményezője és szervezője. Mint mondta, ez a sokféle látásmód és kifejezési eszköztár, no meg az itteni alkotási feltételek teszik egyedivé ezt a művésztábort: a volt szakszervezeti művelődési ház tágas és világos márványterme ideális műteremnek bizonyult.
A FREE Camp műhelyt immár tizenkettedik alkalommal szervezte meg Botár László, de a rendezvény nem előzménytelen, korábban Berszán Zsolttal és Erőss Istvánnal együtt InterArt néven tartottak alkotótábort. Már a kezdetektől egyedinek bizonyult az alkotótáborok színes palettáján azzal, hogy nincs kötött téma, hanem mindenki az otthonról hozott ötletét valósítja meg, önti formába az itteni műtermi körülmények között, belelátva egymás munkájába, serkentőleg hatva a közös térben végzett munka. Egyedi az a lehetőség is, hogy a nagyközönség betekinthet az alkotási folyamatba.
Idén négy országból érkeztek művészek: Szathmáry Lóránt és Lőrincz Ágnes Németországból, Fazakas Csaba Ausztriából, Gál Lehel, Incze Mózes, Lehel Endre, Mikó László és Schwarz Volker Magyarországról, illetve a hazai művészeket Constantin Grigoruţă és Botár László képviseli.
Jó példával jár elöl Botár László, aki három munkát mutat, egyik kész van, másik kettőn még finomítani akar. Mint mondja, kedvezően hat az alkotó tevékenységre a FREE Camp légköre, baráti hangulata, no meg az a tény, hogy a résztvevők valamennyien alázattal, jól megalapozott szakmai tudással viszonyulnak a műteremtés folyamatához. Tábor végén minden művész két munkát kell hagyjon a szervezőknek.
Az itt készült munkákból az alkotóműhely zárómozzanataként augusztus 30-án, jövő kedden délután 6 órakor kiállítás nyílik a Megyeháza Galériában. A szeptember 28-ig látogatható kiállítás anyagát Radu George Serafim bukaresti kritikus és Székedi Ferenc csíkszeredai művészeti író méltatja.
A FREE Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotóműhely szervezői Hargita Megye Tanácsa, Megyeháza Galéria, Hargita Megyei Kulturális Központ, Cultura Nostra Egyesület, főtámogatója a Hargita Gyöngye Rt., de a sikeres lebonyolításhoz hozzájárult a volt Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Kriterion Alapítvány.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.