A hegyivadászoknál szállhatnak le a SMURD helikopterei

62

Korszerűsítési, karbantartási és aszfaltozási munkálatok céljából Hargita Megye Tanácsa ügykezelésbe vette a Csíkszereda megyei jogú város közvagyonába tartozó, közel egymillió lej értékű, több mint 16 ezer négyzetméter felületű Erdőalja utcát és a hozzá tartozó parkolókat annak érdekében, hogy a hegyivadászok leszállópályáján landoló SMURD helikopterekhez zökkenőmentes úton juthassanak el a mentők.

A hegyivadász zászlóalj parancsnoka is részt vett a megyei tanács ülésén Fotó: László Róbert
A hegyivadász zászlóalj parancsnoka is részt vett a megyei tanács ülésén Fotó: László Róbert

A megyei tanács testülete tegnap késő délután tartotta soros ülését. A napirendi pontok többsége a különböző alárendelt intézmények vezetőtanácsaiba a megyei tanács képviselőinek kinevezése volt, illetve a különböző társulásokba befizetendő tagdíjakról is döntöttek. Ugyanakkor két olyan napirendi pontot is tárgyaltak a különfélék között, amely az elmúlt napokban lett aktuális.
A Gyimesközéplokot sújtó kedd délutáni árvíz következtében sürgős beavatkozásra lett szükség, viszont továbbra is várják a kormánytól a júniusi árvízkor a megyei utakon keletkezett 12 millió lejes kár megtérítését. Ezért úgy csoportosították át az összegeket, hogy a legsürgősebb beruházásokra jusson. 52 ezer lejt különítettek el például a Pálfalvát Csíkszeredával összekötő, 123E jelzésű megyei út felújítására, 30 ezer lejt a 131-es út beszakadt részének helyrehozatalára, illetve 220 ezer lejt a 127A bükkhavaspataki szakaszának rendbetételére. Borboly Csaba elmondta, a keddi árvíz következtében megrongált útszakasz járhatóvá tétele a tegnapi becslések szerint 100 ezer euró, így a mostani döntés csupán tűzoltás, de a gépek a tegnap óta már dolgoznak. Ugyanakkor hatezer lejt különítettek el annak a tanulmánynak az elkészítésére, amelyben azt vizsgálják, hogy a Fertőző Kórház behozható-e a régi poliklinika épületébe.
A másik vitás napirendi pond az Erdőalja utca ügykezelésbe vétele volt, ugyanis a határozattervezetet negatívan véleményezte a megye főjegyzője. Borboly Csaba szerint hasonló módon vették ügykezelésbe és újították fel korábban Máréfalvától a Cekend-tetőre vezető utat, Mezei János viszont úgy látta, hogy a mostani jogi szempontból tisztázatlan döntéssel azt kockáztatják, hogy még tovább húzódjon a felújítás, ezért javasolta a határozat napirendről való levételét. Végül 23 igen és 7 tartózkodás mellett megszavazták a határozatot. A Csíkszereda megyei jogú város tulajdonában levő körülbelül 1 kilométeres útszakasz felújítását egyébként azért kezelik megyei érdekként, mert a tervek szerint a futballpálya helyett ott szállnának majd le a SMURD helikopterei. Az ülésen részt vevő Marius Giurcă dandártábornok, a csíkszeredai hegyivadász zászlóalj parancsnoka elmondta, az utat 1969-ben építették, amikor a Mikó-várból az Erdőaljára költöztették az alakulatot, azóta nem volt aszfaltozva. Hozzátette, két helikopter-leszállópályájuk is van, és a katonai engedélyt már megkapták a SMURD helikopterei a leszállásra. Továbbá bármilyen havazás esetén a már meglévő eszközeikkel egy óra alatt el tudják azt takarítani – vázolta az előnyöket. Abban mindenki egyetértett, hogy emberéletek múlhatnak azon, hogy lesz-e hová leszállniuk a helikoptereknek, és hogy milyen úton jutnak a leszállópályához a mentők.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.