A hegyek nem kegyelmeznek

Lavinaveszély esetén senki ne induljon útnak!

2 770

Csíkszeredai fiatalokból álló kirándulócsoportot sodort el a lavina február 3-án, vasárnap a Kelemen-havasokban. A lezúduló hó és jégtömeg több ember életét veszélyeztette, egyikük nem élte túl a balesetet. Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat elnöke hangsúlyozza: senki ne induljon útnak lavinaveszély idején, különösen akkor, ha négyes fokozatú a rizikófaktor.

Öt túrázó közül csak ketten úszták meg. Egyik csíkszeredai társuk belehalt a sérülésbe Fotó: salvamontharghita.ro

Február 3-án, vasárnap csíkszeredai és maroshévízi fiatalok indultak kikapcsolódni a Kelemen-havasokba. A kirándulók közül hárman egészen az 1500–1700 méteres magasságig, a Fundul Pietrosului nevű völgy északi, nagyon meredek részéig merészkedtek. A motoros hószánnal közlekedő csíkszeredai fiatalemberek végül lavinát idéztek elő. A hirtelen lezúduló hó és jégtömeg elsodorta a férfiakat, közülük ketten eljutottak a közelben lévő meteorológiai állomásig. Innen tárcsázták a 112-es segélyhívószámot.
Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat elnöke lapunknak elmondta: vasárnap este fél kilenckor a helyszínre indultak a Maros, Szucsáva és Hargita megyei hegyimentők. A baleset egyébként a Kelemen-havasok Szucsáva megyei részén történt, és a mentőakcióhoz több önkéntes hegyimentő alakulat is csatlakozott.
– A kirándulás első fázisában öten motoroztak. Hárman közülük bajba kerültek, de én úgy gondolom, hogy már az is csoda, hogy nem sérültek meg ennél is többen. Négyes fokozatú lavinaveszély van érvényben, ilyenkor egyszerűen tilos az adott helyszínen tartózkodni – közölte Fekete Örs, akitől azt is megtudtuk, hogy a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem tűnt el senki. Egy személy azonban halálos sérüléseket szenvedett: a 46 éves csíkszeredai férfi nem élte túl a balesetet.
– Az volt a legnagyobb baj, hogy főleg jég zúdult a kirándulókra. Ha csak a hóval kellett volna szembenézniük, nem halt volna meg senki. Felkészültek voltak, felszerelésük is volt, de a hatalmas jégdarabokat nem tudták kivédeni – fogalmazott Fekete Örs, megjegyezve azt is, hogy az áldozatnál volt légzsáktáska, így a testét nem temette be a hó.
Hargita megyében amúgy nem jellemző a lavinaveszély, de a Kelemen-havasok északi részére annál inkább – tette hozzá Fekete Örs.

Elengedhetetlen a felszerelés
A Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetője rámutatott: a mentőakciót nehezítették a körülmények, hiszen a jelen lévő hegyimentők és hegyicsendőrök is veszélyben voltak. Mint elmondta, lavinaszonda segítségével vizsgálták meg a havat, és így állapították meg azt, hogy hol alakulhatnak ki további lavinák.
Ez a szenzoros eszköz feltérképezi a hóréteget, ezáltal nagy segítség a túrázóknak. Fekete Örs szerint e nélkül, valamint a további fontos felszerelések nélkül nem szabad útnak indulni télen a hegyekbe.
– A lavinaszonda mellett a jelzőkészülék, a lapát és a légzsáktáska is elengedhetetlen. Nagyon fontos az, hogy amikor bajba kerül valaki, legyen nála megfelelő felszerelés. De még ennél is fontosabb, hogy amikor négyes fokozatú a lavinaveszély, senki ne induljon se túrázni, se motoros szánozni – hívta fel a figyelmet Fekete Örs. – Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a változékony időjárás befolyásolja a hegyekben lévő hóréteget. Tavasszal és ősszel jellemző az olvadás és a fagyás, ilyenkor logikus, hogy könnyen alakul ki jég. Ha pedig a jégre friss hó is hull, akkor az életveszélyes lehet – hangsúlyozta a hegyimentők vezetője.
A vasárnap este elkezdődött mentőakció tegnap délután fejeződött be. A két sérültet hószánnal, az elhunytat pedig a marosvásárhelyi rohammentő-szolgálat (SMURD) helyszínre érkezett mentőhelikopterével szállították el. A tragédia egyébként pontosan azon a helyen történt, ahol két éve két hegyimentő vált lavina áldozatává.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek