A háziorvosok zöme fogadja a betegeket

63

Hargita megyében tegnap délutánig öt háziorvos nem írta alá az egészségbiztosítási pénztárral kötött keretszerződések március 31-ig hatályos meghosszabbítását. A korábbi tiltakozások ellenére tehát a Hargita megyei családorvosok többségének van érvényes szerződése, így náluk az eddig megszokott módon vehetik igénybe a szolgáltatásokat a páciensek.

Orvosi rendelő Csíkszeredában. Ellátják a pácienseket Fotó: László F. Csaba

Amint arról korábban beszámoltunk, a háziorvo­sok nem voltak hajlandók meghosszabbítani az egészségbiztosítási pénztárakkal kötött szerződéseiket, mivel elégedetlenek voltak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) által az alapszolgáltatásokra előirányozott összeggel. Felvetették annak lehetőségét, hogy januártól nem lesz ingyenes a családorvosi konzultáció, illetve nem állítanak ki árkedvezményezett vagy ingyenes gyógyszerrecepteket, valamint kórházi, illetve szakorvoshoz továbbirányító beutalókat sem.
Az CNAS vezetősége decemberben bejelentette, hogy a 2016–2017-es időszakra kötött keretszerződéseket idén március 31-ig hosszabbítják meg. Az új, 2018–2019-re érvényes keretszerződést legkorábban április 1-jén írhatják alá a felek. Addig minden hónapban a tavalyi szerződésekben szereplő összeg 1/12-ed részét kapják meg a családorvosok – tudtuk meg Duda Tihamértól, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójától.
– Folyamatosan érkeznek hozzánk a családorvosok, hogy aláírják velünk a szerződést, délutánra már több mint 80-an megtették ezt, és péntekig folyamatosan érkeznek. Öt családorvos jelezte a megyéből, hogy nem áll szándékában aláírni a szerződés meghosszabbítását, azonban reménykedünk benne, hogy időközben meggondolják magukat. Erre egyébként nem vonatkozik tiltás, bármikor bejöhetnek és aláírhatják – nyilatkozta lapunknak az intézményvezető.
Arról is tájékoztatott, hogy tegnap több telefonhívás is érkezett hozzájuk, a páciensek arról érdeklődtek, hogy a háziorvosuk aláírta-e a szerződés meghosszabbítását. Egyetlen olyan páciens volt, aki személyesen tett panaszt az egészségbiztosítási pénztárnál, hogy a családorvosa nem volt hajlandó térítésmentesen kiszolgálni. Azt a tanácsot kapta, hogy iratkozzon át más orvoshoz, olyanhoz, aki meghosszabbította a szerződését.
A háziorvosok egyébként azért voltak elégedetlenek, mert a kormány az idei költségvetés tervezetében – amelynek végleges változatát egyébként Klaus Johannis államfő tegnap látta el kézjegyével – eredetileg alig növelték a szolgáltatásaik elszámolására szánt keretet. Aztán az egészségügyi miniszter és a CNAS vezetőségének döntése értelmében 17 százalékkal növelték azt.
A Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke, dr. Soós Szabó Klára elmondása szerint ez nem jelenti azt, hogy az egységes országos egészségbiztosítási alap nagyobb hányadához férhetnének hozzá. A háziorvosok ugyanis annak 10 százalékát követelik, a költségvetés értelmében ez mégis 5,8 százalékon maradt.
Arról, hogy végül mely háziorvosok döntöttek úgy, hogy nem hosszabbítják meg a szerződéseket Hargita megyében, a végleges adatok összesítésekor beszámolunk.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek