A háziorvosok nem kötelesek lepecsételni a beutalókat

Nem küldhetik vissza a beteget

473

A háziorvosok már egy éve nem kötelesek pecséttel és aláírással ellátni a beutalókat, recepteket és a betegszabadságra feljogosító nyomtatványokat, azonban ez az információ még nem jutott el minden egészségügyi szolgáltatóhoz. Gyakran előfordult, hogy a gyógyszertárból, a kórházból vagy a szakorvostól visszaküldték a beteget a háziorvoshoz, akik egy idő után inkább eleve lepecsételték a dokumentumokat, holott erre nem voltak kötelesek.

A pecsétre és az aláírásra azért nincs szükség, mert ezeket a dokumentumokat a digitális egészségügyi belső rendszerben állítják ki, amelyeken szerepelnek azok elektronikus változatai. A bukaresti és Ilfov megyei háziorvosok egyesülete még tegnapelőtt jelentette be, hogy augusztus elsejétől szigorúan alkalmazzák az egészségügyi miniszter 2017/876/824-es rendeletét.
A felhívást azért tette közzé a fővárosi háziorvosok egyesülete, mert még mindig gyakran előfordul, hogy a kórházba, laboratóriumhoz és a gyógyszertárba pecsét nélküli dokumentummal érkező beteget visszaküldik a háziorvosához. Ez pedig megnehezíti mind a páciensek, mind az orvosok dolgát, és tulajdonképpen fölöslegesen rabolják az idejüket.
A jogszabály tavaly július végi életbe lépése után Hargita megyében is hasonló gondokkal szembesültek a háziorvosok és pácienseik.
Dr. Soós Szabó Klára, a Családorvosok Hargita Megyei Szövetségének elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy az elmúlt félévben már ritkán tapasztalták Hargita megyében, hogy a pácienst pecsét hiánya miatt küldték vissza a háziorvosához.
– Elkeserítő, hogy bármilyen változás történik, mi megnézzük, átolvassuk a szabályozót, de úgy látszik, hogy más egészségügyi egységek nem veszik a fáradságot, és állandóan nálunk történik a konfrontálódás. Már mi is belefáradtunk, hogy még jogi tanácsokat is mi osztogassunk, és hívjuk fel a figyelmet, hogy megjelent egy új jogszabály, és mindenki annak megfelelően járjon el – nyilatkozta a családorvosok szövetségének elnöke.
Mint mondta, ez az intézkedés is azért jött létre, hogy az adminisztratív munkát megkönnyítsék a háziorvosok számára, azonban ez egyelőre édeskevés, ugyanis a betegre szánt idő felét még mindig a bürokratikus részletek intézésére kénytelenek fordítani.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.