2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

A hazai autósportban már Ismertek a főbb események: Több szakág versenynaptára végleges

Több szakág versenynaptárát is elkészítette az év elején a Román Autósport Szövetség. Van még azonban kérdőjel néhány versennyel kapcsolatban, de van olyan szakág is, ahol a bajnoki kiírás még nem végleges, mi több, időpontokat sem határoztak meg. Hargita megye idén több bajnoki futamnak is otthont ad, itt kezdődik el a rali pontvadászata és a másodosztályú hegyigyorsulási bajnokság is.

Székelyudvarhelyen idén is sokan szurkolhatnak majd a Teslovan–Cseh csíki párosnak

Az előző évekkel ellentétben több szakágban is már január elején ismertté vált a hazai autósport versenynaptára. Azonban vannak szakágak, ahol még a kiírás mellett a bajnoki futamoknak nincs időpontja, ezeket legkésőbb február végéig véglegesíti a Román Autósport Szövetség (FRAS). A rali, a hegyigyorsulás, a time attack és az off road szakágak versenynaptárai viszont már ismertek.

Először lesz Joker-futam
A ralibajnokság elég sok változást tartalmaz az előző évekhez képest. A bajnokság több éven keresztül márciusban a Brassó Ralival indult, tavaly viszont a barcasági futam már szezonzáró lett, és ez így lesz az idén is. Az első futamot május első két napján tartják, a szezont a Hargita Rali nyitja majd mind az ob mezőnyének, mind pedig a Rali-2-ben indulóknak. A tavalyi versenyeket értékelve a FRAS új szorzókat állapított meg, és ezekhez meghatározta a rali gyorsasági szakaszainak össztávját is. A nyolcfutamos alapszakaszból négy kapott 1.2-est és négy 1-es szorzót, három verseny zajlik majd aszfalt-, öt pedig murva borítású utakon, tehát a mérleg nyelve elbillent az előző évekhez képest a makadámviadalok irányába. Három rali szerepel majd a nemzetközi versenynaptárban is, közülük egyik két nemzetközi sorozatban is számítani fog a hazai pontvadászat mellett. Az 1-es szorzójú viadalokon legkevesebb 100, legtöbb 130 kilométer lehet a szelektív, míg az 1.2-es versenyeken 130 és 160 kilométer között kell legyen a gyorsasági szakaszok összhossza.
A Joker-verseny idén a Suceava Rali lesz: a viadalt egynaposra tervezik és legtöbb 80 kilométer lesz a szelektív. A pilótáknak a részvételért két bónuszpont jár, ugyanakkor, ha a versenyt befejezik, újabb három pontot kapnak, így legtöbb öt pont szerezhető a Suceava Ralin. A géposztályokban és kategóriákban nem lesz pontozás, így bármilyen versenygéppel el lehet indulni a viadalon.

Csíkszentkirály a kiindulópont
Az országos hegyigyorsulási bajnokság március végén a barca­rozsnyói versennyel indul, a másodosztály első futamát egy héttel korábban, Csíkszentkirályon tartják. Újdonság, hogy az első osztályban a megszokottakhoz híven dupla futamok lesznek (egy helyszín egy hétvégén két viadalnak ad otthont), a másodosztályban viszont idéntől változott a kiírás, és csak egy verseny lesz egy helyszínen. A másodosztályban öt különálló futam lesz és három (Rânca, Resicabánya és Medgyes) közös az első osztállyal, az viszont fontos, hogy ez utóbbi három versenyen a másodosztályba nevező pilóták az összetett állásban nem pontoznak.
A másodosztályú hegyi­baj­nok­ság öt különálló futama közül három Hargita megyében lesz, az évadot a Szentimrei Büdös felé vezető úton kezdi meg a mezőny, a harmadik forduló a Szent-Anna-tónál lesz, a pontvadászat pedig Gyer­gyóditróban zárul.

Dupla futamok
A time attack bajnokságot idén is a FRAS égisze alatt a csíkszeredai Richy Racing Team szervezi, és akárcsak az elmúlt évben, idén is két helyszínen tartják a futamokat. A kiírás szerint dupláznak majd a versenyzők, azaz egy hétvégén egy helyszínen két különálló futam lesz, így nyolc versenyes lesz a bajnokság. A harmadik és negyedik futamnak Gyergyószentmiklós ad majd otthont, a pályát – akárcsak a tavaly – a város központjában alakítják ki a szervezők. További hat futamnak a marosvásárhelyi Transilvania Motor Ring ad majd otthont.
A time attack az egyik legfeltörekvőbb szakága a FRAS-nak: 2018-ban harminc, tavaly viszont ennek több mint duplája, azaz hatvanegy pilóta állt rajthoz. Az autóssportok közül talán ez a szakág a legolcsóbb, hiszen nincs szükség olyan nagy befektetésre, mint más ágazatokban.

Off road-verseny Csíkban
A leggazdagabb versenynaptára a FRAS-on belül az off road szakágnak van: összesen harmincnégy versenyre készülhetnek a pilóták és navigátorok. A trophy nevet viselő versenyek számítanak majd bele a bajnokságba, ebből hetet tartanak majd, egynek a házigazdája pedig Csíkszereda és környéke lesz. Ugyanakkor tizenöt trial-viadalt terveznek – ennek száma eggyel nőhet –, Csíkszereda egy versenynek ad majd otthont. Segesváron lesz az egyetlen kupaviadal, tizenegy verseny pedig nem pontoz majd a najnokságba.

Versenynaptárak
Rali ob és Rali-2: 1. Hargita Rali (aszfalt, 1-es szorzó), május 1. és 2.; 2. Arad Rali (murva, ERT-futam, 1.2-es szorzó), május 22. és 23.; 3. Argeș Rali (aszfalt, 1.2-es szorzó), június 26. és 27.; 4. Szeben Rali (murva, 1-es szorzó), július 17. és 18.; 5. Moldva Rali, Bákó (murva, ERT-futam, 1-es szorzó), augusztus 7. és 8.; 6. Iași Rali (murva, 1.2-es szorzó), szeptember 4. és 5.; 7. Transzilvánia Rali, Kolozsvár (aszfalt, ERT és TER-futam, 1.23-es szorzó) szeptember 25. és 26.; 8. Brassó Rali (murva, 1-es szorzó), október 23. és 24.; Joker futam (az időpontot később közli a szakszövetség): Suceava Rali.
Hegyigyorsulás, 1. osztály: Barcarozsnyó (március 28–29., 1-es szorzó), Cheile Grădiștei (április 25–26., 1-es szorzó), Nagybánya (május 30–31., 1.2-es szorzó), Rânca (június 20–21., 1.2-es szorzó), Resicabánya (július 4–5., 1.2-es szorzó), Sinaia (július 25–26., 1.2-es szorzó), Medgyes (augusztus 29–30., 1-es szorzó), Câmpulung Muscel (szeptember 19-20., 1.2-es szorzó), Brassó Pojána (október 10–11., 1.2-es szorzó).
Hegyigyorsulás, 2. osztály: 1. Csíkszentkirály (március 21.), 2. Nyárádmagyarós (június 6.), 3. Szent Anna-tó (július 11.), 4. Sugásfürdő (augusztus 8.), 5. Gyer­gyóditró (szeptember 26.).
Time Attack: 1. Transilvania Motor Ring (március 28. és 29.), 2. Gyergyószentmiklós (május 30. és 31.), 3. Transilvania Motor Ring (szeptember 5. és 6.), 4. Transilvania Motor Ring (október 3. és 4.).
Super Rally: Galac (április 4.), Mangális (május 9.), Marosvásárhely (június 13.), Déva (július 11.), Craiova (szeptember 11. és 12.), Bukarest (október 16. és 17.).
Off Road Trophy (bajnokság): 1. Dacii Liberi, Szlanikfürdő (május 28–31.), 2. Transsylvania Trophy Járabánya (június 25–28.), 3. Hargita BFGoodrich Trial, Csíkszereda (július 16–19.), 4. Iași Adventure (július 30.–augusztus 2.), 5. X3M Rubcu (szeptember 10–13.), 6. Adventure Days Targoviste (október 1–4.), 7. GTC Trophy Sarata Monteoru (október 29.–november 1.).
Off Road Trial: 1. Kolozsvár (április 25.), 2. Segesvár-kupa (május 8–10.), 3. és 4. GTC 4×4 Prundu (május 15–17.), 5. és 6. Trial 4×4 Ilfov (június 12–14.), 7. és 8. Carpathian Trial Movilița (július 3–5.), 9. Hargita BFGoodrich Trial, Csíkszereda (július 16–19.), 10. és 11. Eurotrial Kolozsvár (július 25–26.), 12. Iași Adventure (július 30.–augusztus 2.), 13. X3M Rubcu (szeptember 10–13.), 14. Adventure Days Targoviste (október 1–4.), 15. GTC Trophy Sarata Monteoru (október 29.–november 1.).

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Vereséggel zárt túra