A hazai autóipar előrelépése

Nyolcadik helyen az európai ranglistán

21

Túl azon, hogy 2018-ban – akárcsak az idei esztendő első két hónapja során – az európai autópiacokon növekedett a Dacia márkájú személygépkocsik eladásszáma, illetve piaci részesedése a romániai autóipar is előbbre lépett: a legfrissebb hivatalos adatok szerint a 2018-as év folyamán összeszerelt személygépkocsik száma meghaladta a 470 000-et, ami a megelőző esztendőhöz viszonyítva uniós viszonylatban is a legjelentősebb növekedést jelentette, nevezetesen 30%-ost. (A Dacia és a Ford által együttesen összeszerelt járgányszámról van szó.)

Az Európai Gépkocsigyártók Egyesületétől (ACEA) szár­mazó adatok szerint ezzel a „számmal” Románia lekörözte Lengyelországot és Magyarországot ugyanakkor uniós viszonylatban a gépkocsigyártó országok ranglistáján felkúszott a nyolcadik helyre. Kétségtelen, hogy ebben meg volt a maga különleges szerepe annak is, hogy a craiovai autógyárban első ízben sikerült több mint 140 000 járművet összeszerelni (az Ecosport SUV-ról van szó), ami a megelőző esztendei termelési volumennek a háromszorosa. A Dacia esetében a húzóerőt a Duster jelentette, amely esetében a darabszám 7%-kal emelkedett. Amúgy ez a legjövedelmezőbb modellje a mioveni-i gyárnak, s jelenleg az a teljes termelési volumennek közel 80%-át teszi ki. Így az esztendő első két hónapja során legyártott minden 5 személygépkocsiból 4 Duster volt. Idetartozik az is, hogy a szóban forgó modellből az első két hónap folyamán összeszerelt járgányok száma 40%-kal volt nagyobb, mint a múlt esztendő azonos időszakában, s ez több mint 50 000 egységet jelent. Ha már itt tartunk, utalhatunk arra is, hogy a Sandero modellből közel 6200 került le a szerelőszalagról (mintegy 30%-kal kevesebb, mint 2018 azonos időszakában), a Logan modellből 5400 (ugyanannyi, mint 2018-ban), a Logan MCV-ből pedig 3000 (50%-kal kevesebb, mint 2018-ban). Számolva egy 15 000 eurós átlagárral (áfástól), akkor az derül ki, hogy az esztendő első két hónapja során a Dacia Automobile bruttó bevétele 1 milliárd euró körül lehet, ami 2018 azonos időszakához viszonyítva 14,4%-os bővülést jelent.

Ranglista
Visszatérve az uniós ranglistára megemlíthetjük azt is, hogy 2018-ban is a listavezető Németország volt, több mint 4,9 millió egységgel (2017-hez viszonyítva 9,9%-os visszaesést jegyezve), a második helyet Spanyolország foglalta el közel 2,18 millió egységgel (-0,9%), a harmadikat közel 1,67 millióval Franciaország (+0,4%), a negyediket Nagy-Britannia közel 1,52 millió egységgel (-9,7%), a ötödiket Csehország 1,4 millió egységgel (+0,2%), a hatodikat Szlovákia 1,03 millió egységgel (+9,8%), a hetediket Olaszország közel 0,7 millió egységgel (-10,2%), a nyolcadikat, amint már arra utaltunk, 471 711 egységgel (+29,7%) Románia, a kilencediket Magyarország
461 336 egységgel (-3,7%), a tizediket pedig Lengyelország
364 720 egységgel (-14,9%). Az uniós viszonylatban legyártott személygépkocsik száma meghaladta ugyan a 16,1 milliót, de a megelőző esztendőhöz viszonyítva 2,1%-os zsugorodás következett be (több mint 300 000 egységgel kevesebb járgány került le a szerelőszalagokról).

Kapacitásbővítés
Az Automobile Dacia és a Group Renault Románia vezérigazgatója, Christophe Dridi (a felvételen) nemrégiben jelentette be, hogy az elkövetkező három év során 800 millió eurós beruházási tervet kívánnak gyakorlatba ültetni Romániá­ban. Ám hozzáfűzte azt is, hogy a Renault beruházásai magas szinten csak akkor folytatódnak, ha a román kormány is kirukkol a maga hozzájárulásával, mármint a közúti és a vasúti infrastruktúra fejlesztése, korszerűsítése terén, valamint a roncsprogram megfelelő folytatásával. Ami ez utóbbit illeti, meglátása szerint a tavalyi 50 000-zel szemben az idén legalább 60 000 új személygépkocsi megvásárlására kellene lehetőséget biztosítani, a kiselejtezésre kerülők pedig ne igazi roncsok legyenek, hanem elavult, erősen környezetszennyező, de még üzemképes járgányok. Sajtónyilatkozatában a vezérigazgató arra is utalt, hogy a Dacia a Renault Csoport figyelmének homlokterében fog állni az elkövetkező időszakokban. Ami pedig a beruházásokat illeti, a 800 millió euróból 100 millió eurót fordítanának a termelés bővítésére, a további 700 milliót pedig új projektekre, tesztvizsgáló felszerelésekre stb. Ugyanakkor növelni szeretnék a legyártott kapcsolószekrények és motorok számát is. A reményeik szerint egyébként 2020 végéig a gyár éves kapacitása el fogja érni a 406 000 egységet, egyidejűleg a modellek felújításával. Utalt arra is, hogy 2020-ban piacra kerülnek a Logan és a Sandero új generációi, a 2021-es esztendő végére várható a ráncfelvarráson átesett Duster. Mindezt egybevetve 2020-at követően az Automobile Dacia üzleti forgalma el kell érje a 6 milliárd eurót.

Keresett a gázüzemelésű…
A Dacia a motorgyártás tekintetében továbbra is a benzin- és gázüzemű (GPL) motorokra alapoz – hangoztatta a vezérigazgató. A mioveni-i gyárban ugyanis a Renault Csoport nem gyárt dízelmotorokat, ami jelenleg egy előnyt jelent, míg eddigelé a kereslet szempontjából ez úgymond kellemetlen volt. A GPL kapcsán megemlítette, hogy az ilyen gépkocsik kereslete hovatovább növekedik, s éppen ezért az ilyen verzióval rendelkező modellek gyártását fokozni szeretnék. Jelenleg a legnagyobb felvevőpiac a gázüzemelésű Dacia modellek iránt az olaszországi. Amúgy a Renault Csoport illetékes igazgatója, Mark Suss a múlt esztendőben azt nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak, hogy míg a francia márka az elektromos és a hibrid autókra fog koncentrálni a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, a Dacia esetében előtérbe került a GPL-verziók gyártásának fokozása. Pillanatnyilag az ilyen verziók tekintetében a gyártási kapacitás korlátozott, s ezt kívánják rendezni az elkövetkező idősza­kokban. Arról is hallani, hogy a későbbiek során a Duster modellnek is lesz GPL-verziója. Ugyanakkor egy másik projekt keretében még ez esztendőben az Automobile Dacia piacra „viszi” a Duster Pick Up modellt. Ezt a modellt a Câmpulung Muscel-i Romturingia karosszériaszerelő céggel partnerségben fogják kivitelezni. (A megelőző Duster Pick Up generációt a Romturingia vitelezte ki, azokat a Ptromnak szállították le egy közbeeső cég révén operacionális lízinggel.) Ami a motorgyártást illeti, megemlítendő, hogy nemrégiben kezdték meg a benzinüzemelésű 1 literes gyártását (100 lóerős, feltöltéses motor), amely gyártását a múlt esztendő decemberében kezdték meg, de pillanatnyilag az csak a Nissan Micra és a Renault Clio modellekbe sze­relik be (azaz a Dacia modellek esetében egyelőre ez a motor nem kerül bele).

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek