A hatóságok készen állnak

Pápalátogatás

634

A rendvédelmi hatóságok és az elsősegélyt nyújtó intézmények felkészültek a pápalátogatásra, legalábbis a Tárcaközi Biztonsági Bizottság (CIPS) közlése szerint a katasztrófavédelmi igazgatóság valamennyi szükséges megelőző intézkedést meghozta.

Csíki elöljárók az összefogásra emelt székelykapunál. A pápára várva

Az egyes intézmények egyébként nem kommunikálnak külön-külön a sajtóval, a Tárcaközi Biztonsági Bizottság „whatsApp” csoportjában tették közzé valamennyi tudnivalót a pápalátogatással kapcsolatban. Közleményük szerint a pápalátogatás valamennyi helyszínén, mind a négy városban tűzoltó- és orvosi csapatok állnak majd készenlétben, akik ha kell, elsősegélynyújtásra is képesek.

Az időjárásra is figyelni kell
Az elsősegélynyújtó csapatok szolgáltatásait a zarándokok és a helyiek egyaránt igénybe vehetik.
„Azt tanácsoljuk a résztvevőknek, hogy kövessék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, és annak megfelelően öltözzenek. Abban az esetben, ha nagy vihar törne ki, azt javasoljuk, hogy a résztvevők lehetőleg távolodjanak el a fáktól, a villanyoszlopoktól és reklámtábláktól, középületekben vagy más közterületeken helyezzék magukat biztonságba” – olvasható a közleményben. A katasztrófavédelem Csíkszeredában kilenc mobil kórházat állít fel. Egyet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, kettő a csíksomlyói Nyeregben, a csíkszentléleki és a csíkpálfalvi eltérőknél, négyet a domboldalon, az erdő szélénél és kettőt a csíksomlyói kegytemplom melletti parkolónál.

A türelem rózsát terem
A Hargita megyei rendőrség is közzétette intelmeit az intézmény honlapján, azzal a megjegyzéssel, hogy ezeknek az iránymutató javaslatoknak csak akkor van értelmük, ha be is tartják azokat. Felhívásukban arra kérik az állampolgárokat, legyenek partnerek a gyalogos és közúti forgalom zavartalan lebonyolításában és biztonságos helyen parkoljanak, hogy ne legyen fennakadás. A közlemény emlékeztetett: a pápalátogatás programjában szerepel egy találkozó is a zarándokok és a helyi lakosság között szombaton a csíksomlyói kegytemplomnál. Éppen ezért arra kell számítani, hogy hatalmas lesz a zsúfoltság, tele lesz a város emberekkel, személyi autókkal, buszokkal. „Ebben a kontextusban a türelem, a fegyelem és az elővigyázatosság a legnagyobb szövetségesünk a biztonságos célba éréshez. Megértjük természetesen, hogy sokan sietnek majd találkozni a Szentatyával, mások meg azért, hogy minél hamarabb kikerüljenek a forgatagból, vagy épp haza vagy a munkahelyükre érjenek, de paradox módon épp a sietség késleltethet bennünket” – áll a rendőrségi közleményben. Ha a lakosság nem tartja be a közlekedést irányító rendőrök utasításait, az dugót eredményezhet, több perces késést okozva mindenkinek. A rendőrség honlapján is elérhetők egyébként a járható útvonalakra, forgalomkorlátozá­sokra és az elérhető parkolóhelyekre vonatkozó információk.

A kórház is felkészült
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál már hónapok óta zajlanak az előkészületek. A kórház kiegészítette a gyógyszerkészletét és fogyóanyagkészletét, kellő tartalékot halmozott fel ezekből. A megfelelő humánerőforrás biztosítása érdekében az érintett időszakban a kórház egyes osztályain bővítik az egy váltásban dolgozó alkalmazottak számát és készenlétben fog állni még egy műszak létszámát kitevő orvos, egészségügyi asszisztens és kisegítő személyzet.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek