2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

A hatósági intézkedést kifogásolja Árus Zsolt

Nem fizette be a kirótt büntetést és óvást emelt az erről szóló jegyzőkönyv ellen az a fiatalember, aki Árus Zsoltnak segédkezve tűzifát szállított a szombati, az SZNT által kezdeményezett őrtűzgyújtás helyszínére. A hatósági intézkedés kapcsán több probléma is felmerül – mondta el Árus Zsolt sajtótájékoztatón.

A rendőrség elkobozta az őrtűzhöz szállított tűzifát. Aránytalannak tartják a büntetést
A rendőrség elkobozta az őrtűzhöz szállított tűzifát. Aránytalannak tartják a büntetést

A tervezettnél kisebb tűz világított Gyergyó­szent­miklóson a székelyek összetartozását hirdető szombati rendezvényen, mivel – mint arról korábban leszámoltunk – a rendőrség lefoglalta a szervezőktől a máglyakészítéshez szállított tűzifa egy részét. Az esemény helyi szervezője, Árus Zsolt sajtótájékoztatón elmondta, saját udvaráról származott a fa, azonban nem ő maga szállította, hanem egy másik személy, aki segíteni akart a szervezőknek. A tűzgyújtásra kijelölt helyszín felé haladva állították meg a rendőrök az autót, Árus állítása szerint magánterületen. Hivatalos szállítólevelet kértek, és mivel nem volt, kétezer lejes bírságot szabtak ki. Bár a szervező bemutatta a rendőrségen a fa hivatalos vásárlását igazoló iratokat, ezt nem vették figyelembe, a fát elkobozták.
Árus Zsolt elmondta, az eset kapcsán készült rendőrségi jegyzőkönyv ellen írásban is kifogást emeltek, ezt tegnap iktatták a gyergyószentmiklósi bíróságon. Az esemény helyi szervezője egyéb fenntartásairól is beszámolt: mint kifejtette, a fa mennyiségét becslés alapján állapították meg, senki nem mérte azt meg, ráadásul a jegyzőkönyvbe írt érték nagyon közel van ahhoz a határhoz, amin alul nem is szükséges fuvarlevél. A megítélt büntetés mértékét is túlzottnak véli. Mint mondja, 70-80 lej lehet a szóban forgó famennyiség értéke, a kétezer lejes büntetés ehhez képest aránytalanul nagy, hiszen falopásról nincs szó, törvényesen vásárolt tűzifát szállítottak. Árus megjegyezte, reméli, tovább nem zaklatják az ügybe belekeveredett sofőrt, hiszen az eset után még jelentkeznie kellett a rendőrségen. Hozzátette, a Székely Nemzeti Tanács kiáll az illető mellett, minden rendelkezésre álló eszközzel igyekezni fognak megvédeni őt.
– Székelyföld 68 településén, több mint száz helyszínen gyúltak őrtüzek szombaton, mindenhol békésen zajlott az esemény, a hatóság kizárólag Gyergyó­szentmiklóson avatkozott be – mondta Árus. Mint kiemelte, úgy látja, a hatóságok célkeresztjében van Gyergyószentmiklós, ennek oka pedig szerinte az lehet, hogy itt komolyan veszik az autonómiatörekvéseket, tenni próbálnak az ügy érdekében, ezt hivatott hátráltatni a megfélemlítés.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb