2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

A harmadik kapun dolgoznak

Kőlábakra helyezik, a hiányzó elemeket pótolják, újrazsindelyezik és állagmegőrző beavatkozást is végeznek a szejkefürdői székely kapukon. Értéket ment a Haáz Resző Múzeum.

Orbán Balázs kapuja újrazsindelyezve  Fotó: Haáz Rezső Múzeum
Orbán Balázs kapuja újrazsindelyezve Fotó: Haáz Rezső Múzeum

Javában zajlik a kapumentés Orbán Balázs egykori birtokán, a Szejkefürdőn. A legnagyobb székely nyughelyéhez vezető míves, értékes régi székely kapukat a gondnok, a Haáz Rezső Múzeum teszi rendbe.
Varsági hasított zsindely díszeleg a leghíresebb és legrégibb székely kapun, amely az Orbán Balázsé volt. 1888-ban faragták, s az azóta eltelt 128 esztendő alapos nyomot hagyott rajta. A faragott elemek hiányosak voltak, megrongálódtak – ezeket kiegészítették, a fát konzerválták, a kaputetőt pedig teljesen újrazsindelyezték már.
Az 1955-ből származó, a néhai Haberstumpf Károly építész nyári háza, a nevét viselő villa előtt álló portát is kőlábazatra állították, hamarosan újrazsindelyezik. Jelenleg az ötös számú, 1869-es máréfalvi kapun dolgoznak a restaurátorok – tájékoztatott Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója.
Nem olcsó mulatság a helyreállítás, egy-egy kapu megmentése több ezer lejbe kerül. A kapuk rendbetételének anyagi költségeihez támogatókat keresett a múzeum. A kulturális intézmény levélben kérte fel a helyi vállalkozókat, cégeket, értékbecsülő magánszemélyeket: járuljanak hozzá az értékmentő munkához.
S bár a felkeresetteknek mindössze tíz százalékától kaptak igenlő választ, Miklós Zoltán igazgató szerint ez nem lebecsülendő. Volt olyan magánszemély is, aki jelezte: családi vállalkozásként felújítják a dédapa által faragott portát.
Az idénre tervezett három kapu felújítását befejezik, a munkát jövő tavasszal folytatják.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb