A Hargita Népe 50 éve

158

A cenzúrától a sajtószabadságig, a centralizációtól a rendszerváltó programok, törvények, határozatok ismertetéséig, a kézi írógéptől a számítógépekig. A megye közéleti napilapjának szerkesztői közössége évtizedeken át, felelősségtudattal és hivatásérzettel, tájékoztatta a megye településeinek újságolvasó polgárait, napi rendszerességgel.
Tisztelet és elismerés a tegnapi újságíróknak, szerkesztőknek, akik a kezdeti nehézségeket leküzdve, szigorú korlátok közt is rendszerességgel, példásan szerkesztették az újságot, hogy a lakosság tevékenységét, gondjait, eredményeit és bajait bemutassa, a napilap méltányosan tükrözze a valóságot. A lap terjedelmi korlátait éveken át kiegészítették évkönyvekkel, mellékletekkel, szépirodalmi kötetekkel és szakkiadványokkal, ezeket közönségtalálkozókon mutatták be.
A heti rendszerességgel közölt cikkek a Tudományos Horizont rovatban, a Fókuszban, az itthoni műszaki fejlesztési, újító tevékenységet ösztönözte. Az aranyérmes Hargita Népi Együttes előadásainak, népszerűsítése, a táncosok, dalosok és műkedvelők kulturális tevékenységét motiválta, a megye településein, intézményekben és a vállalatokban.
Elismerés és nagyrabecsülés a mindenkori sportrovat szerkesztői­nek, néhai Nagy P. Zoltán fotoriporternek, és köszönet mindazoknak, akik hozzájárultak a Hargitai Labdarúgás 55-ik tavasza című sportkönyv szerkesztéséhez, kiadásához. A megyei napilap szerkesztősége, a sportigazgatóság támogatásával évtizedeken át, évente megszervezte a Hargitai Símaraton – mindannyiunk egészségére elnevezésű, februári országos versenyét, e szép, sportünnephez méltó vetélkedőt, egyszer kellett elhalasztani a napsütés és a hóolvadás miatt. Mindenkit időben értesítettek az egyhetes halasztásról. Több százan jöttek a versenyre, és néhányan tréfálkoztak is: „Elmaradt a maratoni, így akarta Albert Toni”. Köszönet a Szerkesztőségnek a fair play mozgalom kibontakozásának népszerűsítéséért, az első, 1972. évi fair play serleg felajánlásáért, az évi rendszerességgel támogatott Hargita és Jövő-kupa labdarúgótornákról való tudósításért. Elismerés a megye díjazott élsportolói rendszeresített évi gáláinak népszerűsítéséért, ismertetéséért, a napi kedvelt sporteseményekről való beszámolókért.
A Hargita Népe munkaközössége 1989 után részt vállalt a kibontakozó értékteremtő munkában. A Szociál Ergonómia Társaság által szervezett felkészítő programok keretében újságírók, jogászok, közgazdászok és más szakértők hozzájárultak a megválasztott fiatal tanácsosok továbbképzéséhez. Az új közigazgatási rendszer működését, kis- és közepes vállalkozások céljait, eredményeit ismertetik, s hírt adnak az élet megannyi területét érintő jogszabály-módosításokról is. A Hargita Népe közéleti napilap értékes, népszerűsítő, innovatív, fejlesztő és tudatformáló, segít eligazodni a napi gondok sűrűjében a megye polgárainak.

Dr. Balázs Sándor, Csíkszereda

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek