A Hargita megyei gazdák számlájára is érkezik a pénz

73

A támogatás fajtájától és jogosultsági viszonyoktól függően a Hargita megyei állattartók 80-90 százalékának fizetett ki eddig a 2015-ös évre járó állattenyésztési támogatásokat az APIA. Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Hargita megyei igazgatója elmondta: kollégái a kifizetési listára naponta átlagosan 40-45 állattartó nevét teszik föl.

A szarvasmarhatartók több mint 88 százalékának fizettek Fotó: Domján Levente
A szarvasmarhatartók több mint 88 százalékának fizettek Fotó: Domján Levente

Az országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) megszerzett számsorokra hivatkozva az állattenyésztési támogatások kifizetésének megyénkénti – így a Hargita megyére is vonatkozó – helyzetképéről publikált tegnap adatokat az agroinfo.ro mezőgazdasági hírportál. Az állattenyésztési támogatások folyósításának állapotát tükröző adatok valódiságát tegnap lapunknak Haschi András, a kifizetési ügynökség Hargita megyei igazgatója is megerősítette: hozzátéve viszont, hogy a támogatásra váró Hargita megyei állattartók száma – a naponta készülő kifizetési engedélyek nyomán – napról napra csökken.

Mindennap sorra kerül valaki
– Naponta átlagosan 40-45 gazda támogatás-kifizetését készítjük elő. De ez a mutató nagyon változik: van nap, amikor csak ötöt, más napokon hetven kifizetési jóváhagyást engedünk el – magyarázta megkeresésünkre a szakember. Haschi azonban úgy véli, a szakportál által közzétett adatok – legalábbis a még ki nem fizetett, pénzükre váró gazdák száma alapján – könnyen félreérthetők: a legtöbb Hargita megyei állattartó ugyanis – különösen a vegyes, juhokat és teheneket egyaránt birtokló farmok esetében – egy időben több támogatásra is jogosultak. Így könnyen előfordul, hogy egyes állattartók míg a tejtermelésre járó támogatást már megkapták, a húsmarhákra vagy a törzskönyvezett juhokra járó támogatási összegek kifizetésére várniuk kell.

Eltérő kifizetési ráták
Az Agroinfo.ro által megszerzett adatok alapján Hargita megyéből az APIA a hazai költségvetésből fedezett átmeneti állattenyésztési (ANTZ) támogatások közül a tonnánként 24,36 eurós tejtámogatást (ANTZ 7) 3701 szarvasmarhatartóból 3285 gazdának, azaz a támogatást kérelmezők 88,7 százalékának folyósította. AZ ANTZ 8-as, húsmarhatartóknak járó, egyedenkénti 97,4 eurós támogatást 6762 gazdából 6005-nek fizette ki az ügynökség: ez a támogatást kérelmező gazdák számához képest 88,8 százalékos kifizetési rátát jelent. A juh- és kecsketartóknak 2015-re járó, állatonkénti 5,91 eurós ANTZ 9-es támogatásból Hargita megyéből eddig 1086-ból 909 juhtartó, vagyis 83,7 százaléka, illetve 187-ből 147 kecsketartó, azaz 78,6 százaléka részesült.

SCZ: nagy összegek a visszaosztás után
Ami az uniós költségvetésből finanszírozott kiegészítő állattenyésztési támogatások (SCZ) kifizetését illeti – ami a törzskönyvezett, termelésellenőrzött egyedekre vehető igénybe –, a fejőstehenenként megállapított 826 eurós támogatást 608 Hargita megyei gazdából eddig 422 bankszámlájára folyósított az ügynökség, míg a húsmarhák után járó 1221,92 eurós állatonkénti támogatást a 31 kérelmezőből 14-nek fizette ki az APIA. Megjegyzendő, hogy hasonló jogcímen az elmúlt esztendőkben az állattenyésztők állatonként 100-300 euró közötti támogatásban részesültek: a idei magas, három-négyszeres támogatási tételek a kevesebb igénylőből, illetve a rendelkezésre álló keretösszegek visszaosztásából eredtek.
A juh- és kecsketenyésztőket törzskönyvezett állataik nyomán a tavalyi esztendőre egyedenként 4,68 eurós támogatás illeti: a támogatási összegeket Hargita megyéből 263 juhászat közül 203-nak, míg a kecsketenyésztők közül 42-ből 32 gazdának folyósították. A 209,84 eurós bivalytámogatást megyénkből öt termelő igényelte, közülük négyen jutottak eddig az állományuk után megillető támogatási összeghez.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.