A Hargita megyei diákok 60,09%-a vizsgázott sikerrel

63

Közzétették az idei érettségi vizsga eredményeit tegnap délelőtt: az óvások előtt nyilvánosságra hozott országos eredmények szerint a tanulók 66,7%-a ért el átmenő jegyet, Hargita megyében pedig a vizsgán megjelenő tanulók 60,09%-a kapott átmenő osztályzatot. Görbe Péter főtanfelügyelő lapunknak azt nyilatkozta, meglepően jók az eredmények, hiszen a tavalyi átmenési ráta 55,84% volt.

A vizsgaeredményeket nézik a diákok és hozzátartozóik Fotó: László Róbert
A vizsgaeredményeket nézik a diákok és hozzátartozóik Fotó: László Róbert

A szakembereket is meglepte, hogy Hargita megyében a tavalyi 55,84%-os átmenési arány után az idei vizsgákon megjelent tanulók 60,09%-a vette sikerrel az érettségit. A tanfelügyelőségtől kapott információink szerint a térségben összesen 2381 diák iratkozott be a nyári vizsgasorozatra, ebből 2270-en jelentek meg az érettségin, közülük pedig 1364-en vehetik át majd a diplomájukat.
– A megyében 98 tanulóról tudunk, aki minden tantárgyból megírta az ötöst, az érettségi diploma megszerzéséhez szükséges 6-os általánosuk azonban nincs meg. Ők valószínűleg élnek a fellebbezés jogával – tette hozzá Görbe Péter főtanfelügyelő.
A megyei intézmény által szerkesztőségünkhöz eljuttatott statisztikai adatok elemzése azonban újabb meglepetéseket rejt. Összehasonlítottuk azokat a tavalyi részletes eredményekkel, és kitűnik, hogy jelentősen megváltozott a legjobb átmenési arányt elért középiskolák rangsora. Tavaly a legjobb eredményeket a szé­kelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban érték el a diákok, itt az átmenési arány 92,11%, ezt követte a ranglistán a Márton Áron Gimnázium 88,04%-kal, majd a szintén székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, ahol a vizsgázók 82,81%-a szerzett átmenő jegyet.
Ehhez képest idén a Márton Áron Gimnázium 92,53%-os átmenési aránnyal első helyre került, második a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium, ahol a vizsgázók 91,45%-a szerzett diplomát, harmadik helyre csúszott vissza az átmenési arányt tekintve a listán a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, negyedik pedig a szintén udvarhelyi, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, ahol 90%-os az átmenési ráta.
A legjobb eredmények természetesen magyar nyelv és irodalomból vannak, ebből a tantárgyból a tanulók 94,81%-a ért el ötöst vagy ennél magasabb jegyet, matematikából 79,64%-os az átmenés, míg román nyelv és irodalomból a vizsgázók 68,92%-a zárta sikeresen az érettségit. Hargita megyében nincs egyetlen tanuló sem, aki minden tantárgyból elérte volna a tízes osztályzatot, a legmagasabb jegy egy csíkszeredai, Márton Áron Gimnáziumban végzett tanulóé, ő 9,75-ös átlagot kapott.
Van ugyanakkor tízes dolgozat: 42 matematikából és 13 magyarból.
A megyében a legrosszabb eredményeket a székelykeresztúri Zeyk Domokos és a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában jegyzik, ahol a végzősök közül senki nem írta meg az átmenéshez szükséges jegyeket.
A vizsgázók tegnap délután 4 és 8 óra között nyújthatták be óvásaikat a tanfelügyelőségen, a dolgozatok újrajavítását követően pedig július 16-án, szombaton teszik közzé a végleges eredményeket.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek